İnsan seçimlerinde hürdür ve kendi yaptığı her seçim için sorumluluk sahibidir. Bu nedenle hür iradesi altında yapmış olduğu her iş, söylemiş olduğu her söz ve yapmış olduğu her davranış için sorumluluk altındadır. Kur’an-ı Kerim’de geçen bir ayette dinde zorlama olmadığı ifade edilmiş ve insanların kendi hür iradeleri ile Müslümanlığı seçmesi istenmiştir.
Yaratan bütün kullarına hür irade vermiştir ve seçebilme hakkı tanımıştır. Kullar istedikleri her şeyi kabul etme ve reddetme özgürlüğüne sahiptir. Seçimleri konusunda özgür olan insan, ahirette yaptığı seçimlerden dolayı hesaba çekilecektir. Kur’an-ı Kerim içerisinde bütün kulların hesaba çekileceği açıkça yer almaktadır.
Hiçbir insanın İslamiyet’i kabul etmesi adına zorlanmaması gereklidir. Dini inançlar insanların tamamen kendi istekleri ve hür iradeleri ile yapması gereken seçimlerdir. İman olmadan inanç tam olarak gerçekleşmez, iman ise kulun inandığına tamamen emin olması ve kefil olması anlamına gelmektedir. İmansız inanç olmayacağı için bir kul istemeden hiçbir dine zorlanmamalıdır.
İnsanlar dine inanıp inanmama konusunda kendi hür iradelerine bağlılardır. Herhangi bir dine inanmak ya da inanmamak tamamen insanların kendi tercihidir. İslamiyet’e inanmak bir hak olduğu gibi inanmamak da bir haktır. Hiçbir zaman kişiler inanç için baskı altına alınmamalı ve zorla din kabul ettirilmemelidir. Yaratan bile kulunu inanç konusunda zorlamazken, yaratılanın kulu inanç için zorlaması doğru değildir. Baskı altında İslamiyet’i kabul ettiğini ifade eden kişilerin cümleleri ne kadar doğru olacaktır? Bu nedenle her insan kendi seçimlerinde hür bırakılmalıdır.
Yaratan eğer isteseydi bütün yarattıkları Müslüman olarak yaratabilecek güce sahiptir. Fakat Allah kulların kendi seçimlerinde hür olmasını istemiş ve inanmayı kendilerinin bulmasını istemiştir. Allah bütün kullarını yaratırken akıl vermiş ve kendi akılları ile doğruyu yanlışı ayırma yetisi sağlamıştır. Kullar kendileri doğru ve yanlışı ayırt ederek Müslümanlığı seçebilirler. Doğruyu bulan kulların ahirette cennete, yanlışı seçenlerin ise cehenneme gideceği açıkça yazmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu hakkında birçok farklı ayet de bulunmaktadır.
İslam İçin Gerekli Davranışlar Nelerdir?
Kendi hür iradesi ile İslamiyet’i seçmiş olan insanların yapması istenilen bazı davranışlar yer almaktadır. Allah, kullarının bu davranışları yerine getirmesini istemektedir. Kutsal kitap içerisinde yapılması kadar yapılmaması da gerekli olan davranışlar bulunmaktadır. İnanç sahibi kulların bu davranışlara dikkat etmesi ve İslamiyet’i bir bütün içerisinde yaşaması gereklidir.
Kur’an-ı Kerim’de farz olarak yer alan bazı ibadetler yer almaktadır. Kulların bu ibadetleri kesin olarak yerine getirmesi istenmiştir. Bu ibadetleri hiçbir koşul atında kulların bırakmaması da kutsal kitapta istenmiştir.
Allah İçin İbadet Etmek
İnsan seçimini Müslümanlıktan yana kullanabilir ve ibadet edebilir. Bütün yapılan ibadetler tamamen Allah’ın rızasını kazanmak için yapılmaktadır. Fakat her ibadet sonucunda Allah’ın rızasının alındığını söylemek mümkün değildir. Allah’ın rızasını kazanan kulların kim olduğunu Allah’tan başka kimse bilemez. İnsanların gönlünde yer alan Allah sevgisini ve inancını tam olarak yalnızca Allah bilir. İbadetlerinin hepsini gerçekleştiren bir kulun niyetini ve başka yaptığı eylemleri tam olarak bilmek mümkün değildir. Fakat Allah her şeyden haberdardır ve cezayı da ödülü de verecek olan kuşkusuz O’dur.
Beş vakit namazını kılan bir kul, günlük hayatında kul hakkı yiyor ise Allah bundan haberdardır. Yalnızca namaz kılmak ya da oruç tutmak Allah’ın rızasını kazanmak için yeterli değildir. Gerçek anlamda iman edenler kul hakkı yemekten ve kalp kırmaktan korkarak yaşam sürerler. Allah bütün kullarının hür seçimlerinde ne yaptığını bilir ve ahirette her şeyin hesabını soracaktır.