İşgal ve fetih arasındaki fark öğrenebilmek için öncellikle fetih ve işgalin ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. İşgal; işgal kelimesi Arapçadan günümüze gelmiştir. Bir yeri ele geçirme, engelleme anlamları bulunmaktadır. İşgal yapılırken, işgal yapılan bölgeye zarar verilmektedir. İnsanların örf ve adetlerine karışılmaktadır. Her türlü kötülük yapılmaktadır. Fetih ise; Fetih kelimesinin kökeni de Arapçadan gelmektedir. Fetih, bir ülkeyi savaşarak alma anlamını taşımaktadır. Fetih yapılırken, fetih yapılan bölgeye hiçbir şekilde zarar verilmemektedir. Fetih edilen yerdeki insanların örf ve adetlerine karışılmamaktadır. Sadece bölge ele geçirilir. Bu iki kavram genellikle karıştırılmaktadır. İşgal ve Fetih Arasındaki Fark şunlardır;
1.Fetih edilen bölgeler güven ve özgürlük vaad edilmektedir. Bölgede bulunan insanlara hiçbir türlü karışılmaz. Hiç kimseye zorlama yaptırılmaz. Bölgenin geleneklerini değiştirmeye çalışmazlar. Ama işgal de güven ve özgürlük olmamaktadır. Bölge de bulunan insanların her şeyine karışılmaktadır. Herkese zorlama yaptırılır. Bölgenin gelenekleri değiştirilmeye çalışılır.
- İşgalde baskıcılık ve cehalet fazladır. Ama fetih de hiçbir şekilde baskıcılık bulunmamaktadır ve cehalet durumu bulunmamaktadır.
- İşgal edilince bölgedeki insanlara vahşetler yapılmaktadır. Ama fetihlerde böyle durumlar olmamaktadır. Bölgedeki insanlara son derece iyi davranmaktadırlar.
- İşgal yapıldığında aynı zaman da sömürgecilik de yapılmaktadır. Fethi yapıldığında bölgedeki eşyalar hiçbir şekilde ellenmemektedir.
- El konulan bölge en 100 yıl güvenli bir şekilde zapt edilirse fetih olur, 100 yıl altında yapılan istilalara ise işgal denmektedir.
Fetih ve Kurtuluş Arasındaki Fark
Fetih kelimesinin kökeni Arapçadan gelmektedir. Bir şehir veya ülkeyi savaşarak almaya fetih adı verilmektedir. Kurtuluş ise kökü Türkçe olan bir kelimedir. Bir şeyden kurtulma anlamı taşımaktadır. Fetih ve kurtuluş arasında bazı farklar bulunmaktadır. Fetih ve kurtuluş arasındaki farklar şunlardır;
1.Kurtuluşlarda görkemli kutlamalar yapılmaktadır. Çünkü bir yer tamamen kurtulmuş temizlenmiş olmaktadır. Fetihler de ise yapılmamaktadır. Çünkü fetihler kalıcı değillerdir. Bu yüzden de kutlama yapmak saçma olabilmektedir.
- Bir yeri ele geçirince fetih olmaktadır ve fetih yapılan yerlere hiçbir şekilde zarar verilmemektedir. İnsanlara çok değer verilmektedir ve karışılmamaktadır. Ama bir yeri tamamen kurtarınca kurtuluş olmaktadır. Kurtuluş da ise fetihte olduğu gibi ortamlar ve insanlar önemsenmemektedir.
- Fetih yapıldığı zaman, bir yer ele alınınca geçici vaatler sunabilmektedir ama bir yer kurtulunca yani kurtuluş olunca kalıcı vaatler verilebilmektedir.
4.Fetihler ortamdaki insanların kurtuluşu olurken, kurtuluşlar ise şehirin veya ülkenin kurtuluşu olmaktadır.
İhlak ve İşgal Arasındaki Fark
İhlak, Arapça kökenli bir kelimedir. İhlak, tüketmek ve bitirmek anlamlarını taşımaktadır. İşgal ise bir yeri zorla, zorba bir şekilde almaya çalışmaktır. Bu iki kavram arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bazı ihlak ve işgal arasındaki farklar şunlardır:
1.İşgal yapıldığı zaman, işgal edilmiş olan yerlerdeki insanlara zorbalık yapılmaktadır. Kötü davranılmaktadır. Ayrıca örf ve adetlerine saygı duyulmamaktadır. İhlak yapıldığı zaman ise ihlak yapılan yerlerde bulunan insanlara iyi davranılmaktadır ve zorbalık yapılmamaktadır. Örf ve adetlerine saygı duyulmaktadır.
2.İşgaller kalıcı olmamaktadır ama ihlaklar kalıcı olabilmektedirler.
İşgal ve İstila Arasındaki Fark
İstila, bir ülkeyi veya şehiri silah gücüyle ele geçirme anlamını taşımaktadır. İşgal ise bir şehiri veya ülkeyi geçici bir süreliğine ele geçirerek zorbalık yapmaktır. İşgal ve istila arasında çok fazla fark bulunmamaktadır. Ama ufak tefek farklar bulunmaktadır. İşgal ve istila arasında farklar şunlardır:
1.İşgal de bir ülkeyi veya şehiri ele geçirme amacı varken istila da ise sadece saldırı yapma amacı bulunmaktadır.