İslam da İyi Niyet Kavramı Nedir?

İslam da ameller iyi ve kötü olacak şekilde ikiye ayrılmaktadırlar. Aynı şekilde niyetle de iyi ve kötü olacak şekilde ikiye ayrılmaktadırlar. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in de dediği gibi “ameller iyi niyetine göre değerlendirilir. “ buyurmuştur. Niyet etmek kalpten gelen bir davranıştır. İyi niyet Yüce Allah’ın onay verdiği ameller anlamın ada gelmektedir. İyi niyetler yapılarak yüce Allah’ın gönlünü kazanabilmek mümkün olmaktadır. İyi niyetler Allah`ın gayesini kazanmak için yapılan niyetler olarak bilinmektedir. Allah’ın onay vermediği hükümler yaparak Allah’ın rızasını kazanmak mümkün olmamaktadır. Çünkü dini kuralları ve hükümleri belirlemekte olan Yüce Allah’tır. Yüce Allah’ın belirlemiş olduğu kurallar ve hükümlere uymayan kişiler günaha girmektedirler. İyi niyet yapmak şüphesiz sevap kazandıran davranışlardır. Ama iyi niyetleri toplum veya kendin için değil de Allah için yapmak gerekmektedir. Çoğu kişi etrafında bulunmakta olan kişilere iyi görünme imajı verebilmek için iyi niyet yapmaktadır. Ama bu durum kesinlikle yanlış bir durumdur. Ve bu durumlar da ameller Allah karında niyetlerine göre değerlendirilmektedir. Bir kişinin niyeti iyilik yapmak değil de başka bir kişiyi memnun etmekse bu iyi niyet olmamaktadır. Ayrıca bununla beraber günaha da girmiş olunmaktadır. Çünkü Yüce Allah herkesin kalbini ve niyetinin ne olduğunu bilmektedir ve ona göre değerlendirmeler yapmaktadır. Bir kişi niyetini iyi niyetle mi yoksa bir çıkar için mi yaptığını Yüce Allah bilmektedir ve o kişi o niyete göre değerlendirilmektedir. Niyet ile ilgili ayetler de bulunmaktadır. İslam da İyi Niyet Kavramı;

İslam da İyi Niyet Kavramı

Müslümanlar dinde niyet nedir sorusunun cevabını araştırmaktadır. Bir şeyi yapmayı düşünmeyi ve yapmaya kalkışmaya niyet denilmektedir. Aynı zaman da kendi kendine düşünme, istek ve düşünceler de niyet kavramının anlamı olmaktadır. Niyet ameller iyi ve kötü ayrıldığı gibi, niyetler de iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bir kişi iyi bir amaca yöneliyorsa iyi niyet, kötü bir amaca yöneliyor ise kötü niyet olmaktadır. İslamiyet’te yapılmakta olan her şeyin başında niyet edilmesi gerekmektedir. Niyetiniz iyi olması sizin her zaman sevap kazandıracaktır ve Allah’ın gönlünü kazanmanıza yardımcı olmaktadır. İyi niyet kalpten gelmelidir. Niyet gösteriş amaçlı değil de Allah rızası için yapılması gerekmektedir. Allah her şeyi görmekte ve duymaktadır. Bir kişinin niyetinin iyi olup olmadığını da bilmektedir. Gösteriş için yapılan niyetler kişiyi günaha sokmaktadır.

Niyet ile İlgili Hadisler

Kuran-ı kerim de niyet kavramı çok sık geçmektedir. Aynı zaman da kuran-ı kerim de Niyet ile İlgili Hadisler de bulunmaktadır. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

1.“Onlara sadece su emir edilmiştir: Batıl dinleri bırakarak yalnız Allaha yönelip ona itaat etsinler, namazı kılsınlar, zekâtı versinler. İşte doğru din budur. “

  1. “Yapılan işler niyetlere göre değerlendirilir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre yapar. Kimin niyeti Allaha ve resülüne varmak, onlara hicret etmek ise, eline geçecek sevap da Allah ve resülüne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına bir kadın için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir. “
  2. “Kurbanların ne etleri ne de kanları Allaha ulaşır. Allaha sadece sizin ihlas ve samimiyetiniz ulaşır. “

Niyet Etmek Ne Demek?

Niyet etmek ne demek sorusunun cevabı merak edilmektedir. Niyet etmek yapılmak istenen şeyi aklında düşünüp tasarlamak anlamına gelmektedir. Bir kişini niyeti her zaman iyi yönde olmalıdır. İyi niyetli kişiler Allah katında her zaman sevilmektedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir