İslam Dini Her Şeyi Kolaylaştıran Bir Din Midir?

İslam, Yüce Allah’ın insanlığa verdiği dindir ve onun rahmeti ve şefkati sonsuzdur. İnsanları mutlu eden bu dinde, insanların yapamayacağı hiçbir zorluk, yargılama veya görev yoktur. Yapamayacağı hiçbir şeyden sorumlu tutulamaz. İslam’da dayanamayacağı bir yük yoktur. Dolayısıyla dinimizin ilkelerini ve kullanmamız gereken davranışları anlamak ve uygulamak kolaydır. İslam dini her şeyi kolaylaştıran bir din midir?;

Dua, oruç, hac, ilahi kılık, faiz ve zina gibi yasaklar, adalet, ceza, miras gibi insani ilkeler gibi dinimizin gerektirdiği ibadetleri insanlar kolaylıkla anlayabilir ve kullanabilir.

Aslında İslam dini yücelten bir inançtır, İslam yukarıda sıralanan bu ve benzeri konularda bile uygulamanın kolay olduğunu belirtmiştir. Gerekirse, durum ortaya çıkıncaya kadar kısıtlamalar, hatta tam tersi konulabilir.

Domuz eti tüketimi kesinlikle yasak olsa da açlıktan ölme riski varsa bu et tüketilebilir. Susama tehlikesiyle karşı karşıyaysanız alkollü içecek içebileceğinizi söyledi. Bu gerçekleştiğinde mülkiyet bağışıklığı gibi tehlikeli unsurlar yasaklanmakta ve insanları canlı kılan kısma yasallık getirilmektedir.

Seyahat sırasında orucu erteleme izni verildi, bu da basitleştirilmiş veya birleşik namazları kolaylaştırır ve Cuma namazlarına katılma mecburiyetini ortadan kaldırır.  Su yokluğunda Teyemmüm ile temizlenmesi kolaydır. Bütün bunlardan anlaşılmaktadır ki, bu tür tesisler insanların fiziksel ve zihinsel olarak başını belaya sokmamak ve ruhun tehdit edilmesine engel olmak için getirilmiştir.

İslam Dini Her Şeyi Kolaylaştıran Bir Din

Müslümanlar da kendilerini tanıtmalı ve gereksiz durumlara girmemelidir. Kendini gereksiz yere zorlamamalı, ancak her zaman kolaylıktan yana olmalıdır.

Mutlaka oruç tutmak ve bir kişiye dua etmek gerekir. Ancak yatsı namazını kılmaması, bunun sadece bir öneri olduğu ve gereğinden fazla oruç tutmaması gerektiği söylenir. Peygamberimiz, artan ibadetler için daha fazla para alan kişileri uyarmış ve her gece namaz kılanları ve her gün oruç tutanları İslami öğretilere aykırı hareketlerinden dolayı eleştirmiştir.  İnsanların başka görevleri olduğu için efendimiz bu görevleri yerine getirmenin de bir ibadet olduğunu söyledi. Örneğin Peygamberimiz evlilikte cinsel hayatın rahatsız edilmemesi gerektiğini vurgulamıştır.

Kişi Başkasına Kolaylaştırıcı Olmalıdır

Kişi vücudu üzerinde zorlayıcı eylemlerde bulunamaz ve vücut yapısını ihlal edemez. Vücudun da bir kişiyi kontrol etme hakkı olduğu için ona zarar vermek yasaktır. Cinsel yaşamı bırakmak da kişinin kendi vücuduna zulüm ve bir partnere de zulüm anlamına gelir.

Sosyal hayatta kişi, hayatını zorlaştıran davranışlardan kaçınmalıdır. Bir tema seçebiliyorsanız, her zaman basit bir tema seçmelisiniz. Efendimiz gerekli nedenlerle borçlanmanın bile yasak olduğunu söyledi. Borç, insanları zihinsel olarak zorlayan ve hayatlarını altüst eden bir durumdur. Her şeyde zor ve kolay seçimler varsa ve kolay seçimler günah içermiyorsa, Peygamberimiz kolay tercihlerin tercih edilmesini emredecektir.

İnsanlar birbirine karşı mutlak yardım içerisinde bulunmalıdır. Eşler birbirlerine adil davranmalı ve birbirlerini, patron işçileri, zenginler fakirleri, ebeveynler çocuklarını, öğretmenler ve öğrencileri terfi ettirmelidir.  Bu, sosyal düzenin sürdürülmesi açısından son derece önemlidir. Zulüm baskıyı doğurduğu için, eylemler tepkileri doğurur ve toplumsal barış etkilenir.

İslam, dinin sadeleştirilmesini teşvik eden ve tavsiye eden bir dindir. Kuran Allah’ın bu dini kolaylaştıracağını belirtir. Kuran’ın ilk sekiz ayeti kolaylaştırmayı açıkça vurgulamaktadır.

İslam Dini ve Önemi

İslam, insanların Allah’ın kulları olduğunu ve Kuran’ın son peygamber Muhammed’e gönderilmesinden sonra dinin tamamlandığını ve hayatın bu kitapta anlatılan inanç esaslarına göre yaşaması gerektiğini açıklar.

İslam, insanlığın ölümden sonra bu dünyayı terk edeceğini, ancak doğasını bilmediğimiz başka bir alemde dirileceğini ve yaptığı veya hiç yapmadığı şeye göre Allah’ın huzurunda kabul edileceğini açıklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir