İslamda aile nedir? Aile, toplumdaki en küçük kurumdur, erkeklere ve kadınlara bir asalet duygusu getirir ve onları fiziksel olarak huzurlu ve ruhsal olarak tatmin etmek için birleştirir. Aile birliğindeki kişiler doğal olarak toplum yaşamına hazırlanacaktır. Sevgi ve saygı, şefkat ve fedakârlık gerçekleri aile birliği içinde gelişir ve sağlam bir temel üzerine inşa edilir. Bu, mutluluğu ve acıyı birlikte deneyimlemek için bir organizasyondur. Güçlü bir toplum, ancak güçlü bir aile yapısına sahipse var olabilir. Bir toplumu oluşturan en küçük birim aile bilimidir. Aile ne kadar olursa toplum da o derece güçlü olur.
Evlilik, eşler arasında maddi ve manevi tatmin sağladığından, huzur ve rahatlık unsurudur. Bu kuşağın devamı ve gelişmesi için evlilik sistemi gereklidir. Kuran’da ve Sünnette hükümler olmadıkça, bir aile yurdu kurulmasından bahsedilmemeli, doğan çocuklar yasal sayılamaz.
İlk aileyi, ilk kişi Hz. Âdem (as) ve Hz. Havva oluşturmuştur. O zamandan beri aile şirketi olgunlaştı ve gelişti. Bununla birlikte, sosyal, ekonomik koşulların ve iklimin etkisiyle çeşitli aile türleri ortaya çıkmıştır.
İslamda Aile Kavramı Önemlidir
İslam bu aileye büyük önem veriyor ve onu onurlandırıyor. İslam’ın sosyal hayatı, İslami aile kavramına dayanmaktadır ve aileyi korumayı ummaktadır. Kuran’da aile kavramları hakkında birçok ayet bulunmaktadır.
Dini eleştirimiz materyalist bir yaşam toplumu haline geldi ve bize aile kavramına, aile kuruluşuna gerekli duyarlılığın verilmesi gerektiğini ve bu kurumun parçalanmaması gerektiğini söyledi. Ailenin nasıl kurulacağı ve devamlılığının nasıl sağlanacağı Allah’ın kitabında insanlara açıkça anlatılmıştır. Kadınlara ve erkeklere gerektiğinde boşanma hakkı verir, ancak en önemli şeyin aile kavramını korumak olduğunu beyan eder.
Evlilik çağındaki insanlara açık olması ve evlenmelerine yardımcı olması gerektiğini söyledi. Peygamber Efendimiz Hristiyan bir din adamı gibi değil, Müslüman gibi evlenmemizi söyledi ve aile sistemi ile ilgili pek çok hadis vardır.
İslamda Aile Kavramı
Peygamberimiz İslam’ı övdü ve bekarlığı suç işleyebilecek bir terim olduğu için onu değersizleştirdi. Ayrıca bekarlığın her türlü kötülüğe yol açacağına da işaret edilmiştir. İslam dini, zina, kumar ve benzeri din dışı davranışları toplumun ahlaki değerlerine zarar verme ve onları zayıflatma tehlikesi olarak görür ve insanları bu tehlikelerle yüzleşmeleri konusunda uyarır. Evlilik sisteminin bu kötülüğün önlenmesinde çok önemli bir güç olduğunu ve insanların evlilik sistemine değer vererek evlenip güçlü bir yuva kuracağını umduğunu açıkladı.
Peygamber, aile birliğini sağlam bir temel üzerine inşa etmek için birbirimizi seçerken fiziksel çekiciliğin yanı sıra din ve ahlaki güzelliğe de öncelik vermemiz gerektiği konusunda bizi uyardı. Bu değerlere dayanmayan evliliklerde ayrılıklar çok çabuk gerçekleşecek ve evlilik çok kısa sürede sona erecektir.
İslam’da Aile Sorumluluğu
İslam’da dinimiz, eşlere ailenin evini sağlam tutma yükümlülüğü getirir ve bu konu birçok kutsal kitapta vurgulanır. Erkeklerin ve kadınların görevlerini ciddiye almaları gerektiğini söyledi. İslam dini, aile kurumunu diğer toplumlardan farklı bir konuma getirerek aileyi Allah’a yaklaştıran bir kuruma dönüştürür. Bu kurumda Allah’ın emirlerine göre yapılan tüm işlemler ibadet seviyesinde yapılmaktadır.
Aslında insanlar birbirlerinin sevgisi, saygısı, doğurganlığı ve yetiştirilmesi, ebeveynlerine saygı ve sevgileri ve hatta cinsel ilişkileri ibadet gibidir. Aile sisteminin önemi, sosyal yapının sağlamlığı ile doğrudan ilgilidir. Kuran’da bu konuda çok sayıda ayet olduğu dini İslam’da açıkça belirtilmiştir. Müminler bu ayetleri birçok kez okumalı, varsa hatalarını bu ayetlere göre düzeltmeli ve hatalarından en kısa süre içerisinde vazgeçmelidir.