İslam Dininde Hayvanların Yeri Nedir?

Hayvanlar çok önem verilmesi gereken canlılardır. İnsanlar gibi hayvanlar da önemli varlıklardır. Hayvanlar doğa ve çevresinde bulunmakta olan varlıklar ile bir bütün halinde yaşamaktadırlar. Hayvanların hayatlarını devam ettirebilmesi için doğa da döngü içinde yaşamaları gerekmektedir. Hayvanlar aynı zaman da doğanın koruyucularıdırlar. İnsanlar hayvanlardan çok fazla fayda görmektedirler. Örneğin bir hayvanın etinden, sütünden veya yumurtasından faydalanabilmektedirler. Ayrıca bazı hayvanlar insanlara yoldaşlık yapmaktadırlar. Ve onları yalnız bırakmamaktadırlar. İnsanlar hayvancılık mesleği ile uğraşarak da geçimlerini sağlayabilmektedirler. Hayvancılık mesleği doğal bir meslektir. İslamiyet’te de hayvanlar çok önemsenmektedir İslam dinin de hayvanları yeri çok farklıdır. Ayrıca sadece İslamiyet dinin de değil diğer birçok dinde de hayvanlar çok önemli bir yerde tutulmaktadırlar. İslamiyet dinin de hayvanlar çok özel varlıklardır. Hayvanlar pek çok dini hikayelerin baş kahramanı da olmuşlardır. En çok anılan hikayelerden biri ise Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in ve Hz. Ebu Bekir’in hikayesidir. Hz. Muhammed ve Hz. Ebubekir müşriklerden kaçarken Sevr mağarasına sığınmışlardır. Müşrikler Hz. Muhammed ve Hz. Ebu Bekir’i görmemesi için örümcekler mağaranın önünü ağlarla örmüşlerdir. Bir başka hayvanlarla ilgili dini hikâye ise Hz. Nuh’un hikayesidir. Tufan olayında Hz. Nuh kendi gemisine kadın ve erkek olmak üzere iki cins insan almıştır. Tufan geçtikten sonra ise bu iki cins soylarını devam ettirmişlerdir. Hayvanlara din de merhamet edilmektedir. Ve hayvanlara zulüm edenlerin cezası ise ahiret hayatlarında verilecektir. Hayvanlara zulüm ve eziyet edilmemesine çok önem verilmektedir.

Allah’ın Hayvanlar İçin Söylediği Ayetler

Allah’ın hayvanlar için söylediği ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:

1.İnkâr edenlerin, örneği bağırıp, çağırmadan başka bir şey işitmeyip duyduğu ve bağırdığı şeyin anlamını bilmeyen ama sürekli haykıran bir hayvanın örneği gibidir. Onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler, bundan dolayı akıl erdiremezler. (Bakara suresi)

  1. Ey iman edenler! Akitleri yerine getirin İhramlı iken avlanmayı helal saymaksızın ve size okunacaklalar dışta tutulmak üzere, hayvanlar size helal kılındı. Şüphesiz Allah size dilediği hükmü verir. (Maide suresi)
  2. Ölü eti, kan, domuz eti, Allahtan başkası adına kesilen, boğulmuş, vurulmuş, yüksek bir yerden düşmüş, boynuzlanmış, yırtıcı hayvan tarafından yenmiş, kestikleriniz hariç, dikili taşlar üzerinde boğazlanan ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. Bunlar günah yoldan sapmadır. Bugün inkara sapanlar, sizin dininizden umut kesmişlerdir. Bugün sizin dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam’ı seçip beğendim. Kim şiddetli bir açlıkta kaçınılmaz bir ihtiyaçla karşı karşıya kalır ise bu günaha eğilim göstermeksizin, çünkü Allah bağışlayandır, esirgeyendir. (Maide suresi)
  3. Onun üretip tükettiği, ekin ve hayvanlardan Allah için bir pay ayırdılar, sonra kendi zanlarınca “Bu Allah’ındır, bu da ortaklarımızındır “dediler. Kendi ortakları için olan pay, Allah tarafına geçmez, ama Allaha ait olan kendi ortaklarının payına geçer. Ne kötü hüküm veriyorlar.

Hayvanlar Sahiplerine Dua Ederler Mi?

Birçok hayvan sahibi kişi hayvanlar sahiplerine dua ederler mi sorusunun cevabını aramaktadırlar. Kâinatta bulunmakta olan tüm canlı ve cansız varlıklar Allaha itaat etmektedirler. Bu durumda da hayvanlar da dua etmektedirler. Sahibi çok seven hayvanlar sahipleri için de dua edebilmektedirler.

İslam da Hayvan Sevgisi ile İlgili Ayetler

İslam da hayvan sevgisi ile ilgili ayetler bulunmaktadır. Bu ayetler:

1.Merhamet edenlere rahman da merhamet eder. Yeryüzünde bulunan şeylere karşı merhametli olunuz ki, semadakiler de size merhamet etsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir