İslam’da Haram Olan Yiyecekler ve İçecekler Nelerdir?

islamda haram olan şeyler

İslam dini kişinin kendi bedenini korumasını istemiştir. Bu nedenle İslam’da haram olan yiyecekler ve içecekler mevcuttur. Din içerisinde yasak olan besinler kişinin gerek ruhunu gerekse bedenini korumak amacı güder. Bu nedenle kişinin kendi bedenine istediği her besini tüketmemesi gereklidir. Eğer kişi haram olan yiyecek ve içeceklerden birisini tüketir ise günah işlemiş olur. İslam’da Haram Olan Yiyecekler ve İçecekler;

İnsan vücudunda sağlığın korunabilmesi için kişilerin giysilerini ve çevresini temiz tutması oldukça önemlidir. İslam dini tarafından emredilen her şey kişiyi hem fiziki hem de ruhsal açıdan daha iyi bir noktaya taşır.

Bu nedenle kişilerin haram olan yiyecek ve içecekleri kesinlikle tüketmemesi gereklidir. Hiçbir sebep olmaksızın bu besinler vücuda alınmamalıdır.

Alkol ve Uyuşturucu

İslam dini içerisinde kesinlikle alkol tüketmek yasaktır. Haram olarak adlandırılan alkolün yanı sıra uyuşturucu maddelerin de herhangi bir yolla bedene alınmaması gereklidir. Morfin, kokain, esrar ve afyon gibi uyuşturucu maddeler kesinlikle insan vücuduna alınmamalıdır.

İçecek ya da duman yolu ile bedene giren bu maddelerin hepsi haram olarak belirtilmiştir. Bu maddeler hem ciğerlere hem de diğer organlara zarar vermektedir. Üstelik kişinin ruh sağlığını etkileyen bu maddeler bazı sapkınlıklara neden olabilmektedir. Bu sebeple İslam dini içerisinde kullanılması kesinlikle yasaktır.

Sigara gibi tütün ürünlerinin tüketilmesi Kur’an üzerinde kesin olarak haram kılınmamıştır. Kur’an üzerinde kesin olarak haram kılınmamasına rağmen mekruh olarak adlandırılır. Hz. Muhammed (SAV) tarafından ya da kutsal kitap tarafından yasaklanmamasına rağmen kullanılması sağlıklı değildir. Bu nedenle mekruh olarak adlandırılmaktadır. Beden üzerinde zararları olduğu ve içerisinde zararlı maddeler bulunduğu için İslam dinince mekruh olarak adlandırılır. Hocalar tütün ürünlerinin kullanılmamasını tavsiye etmektedir.

Domuz Eti

İslam dini domuz eti yemeyi kesinlikle yasaklamıştır. İslam dünyasında yaşayan hemen hemen her Müslümanın uyduğu bir yasaktır. İslam dünyasında yüzyıllardır domuz eti tüketilmemiş ve bu hiçbir zaman alışkanlık haline getirilmemiştir. Fakat Müslümanlar alkol tüketimine özen göstermemiş ve yüzyıllardır çok sayıda alkol tüketmiştir. Günümüzde bile milyonlarca Müslüman alkol tüketimini devam ettirmektedir. Bu iki yasağın da aynı derecede ele alınması gereklidir. Müslümanlar haram olan yiyecek ve içeceklerin hiçbirisini tüketmemelidir.

Domuz etinin neden haram kılındığına dair birçok farklı görüş bulunmaktadır. Ancak Kur’an üzerinde bununla ilgili kesin bir dil yer almaz. Bu nedenle domuz etinin neden yasak olduğu bilinmemektedir. Allah’ın yasakladığı bu hayvanın eti hiçbir zaman Müslümanlar tarafından tüketilmez.

Haram Olan Hayvanlar

İslam dininde yasaklanan hayvanlar ele alındığı zaman insanların sağlığı önemsenmektedir. Herhangi bir hastalık nedeni ile veya başka bir nedenden dolayı ölen hayvanların etinin yenmesi yasaktır. Doğal ortam içerisinde herhangi bir yırtıcı hayvanın öldürdüğü hayvanın eti de haram olarak belirtilmiştir.

Kur’an içerisinde haram olan yiyecek ve içecekler yalnızca sınıflandırılarak anlatılmıştır. Ancak isim olarak hangi hayvanın helal, hangi hayvanın helal olduğu yazılmamıştır. İslam Alimleri tarafından doğada bulunan yırtıcı hayvanların yenmesinin haram olduğu belirtilmiştir. Çakal, aslan, kaplan ve kartal gibi hayvanların yenmesi haramdır.

İslam Dinine Göre Yenmemesi ve İçilmemesi Gereken Besinler

İslam dinine göre midye, ıstakoz gibi hayvanların yenmesi haram olarak nitelendirilmiştir. Ancak bu besinlerin haram olduğu alimlerin incelemesi sonucu ortaya çıkartılan bir sonuç olmuştur. İslam dini içerisinde helal olan yiyeceklerin de kararında tüketilmesi gereklidir. Gereğinden fazla yemek yemek de israfa girer. İslam dini israfı da yasaklamıştır. Müslümanlar hem kararında besin tüketmeye hem de haram yiyecekleri tüketmemeye özen göstermelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir