11Birçok kişi İslam’da Tağut Kavramı sorusunu merak etmektedir. Arapça kökenli bir kelime olan tağut t,ğ ve y harflerinden türemiş bir kavramdır. Tağut kavramı azıtmak, sınırı aşmak anlamlarını taşımaktadır. İslamiyet’te Allahtan başka kişilere tapan kişilere ve izlemesi gerektiği yoldan çıkan kişilere tağut denilmektedir. Kuran-ı kerim de tağut kavramı otuz dokuz kere geçmektedir. Ve sekiz ayette de geçmektedir. İslamiyet’te tağut başka anlamlarda da kullanılmaktadır. Bunlar suyun taşması, terazinin dengesinin bozulması, gözün hedefinin bozulması anlamlarında da kullanılmaktadır. Kuran-ı kerimde de tağut ayetleri bulunmaktadır. Dini ahlaki alanlarında ise tağut kavramı sapkınlık yapanlar, tecavüzler vb. Olaylar için kullanılmaktadır. Beş tane ayet bulunmaktadır. Bu beş ayette tağut kavramı geçmektedir. İnsanların tağuttan uzak durup Allaha yakın olmaları gerektiği söylenmiştir. Tağutun değil de Allah’ın dostunuzun olması gerektiği bildirilmiştir. Kuran-ı kerim de ise İslamiyet’in Medine zamanların da ise Tağutun değil de Allah’ın dost olduğu vurgulanmıştır. İnsan imkanları güzel olduğu zaman kim olduğunu ve imanı unutmaktadır. Bu durumda insanlar Allah’ı da unutmaktadırlar. Ama tek gücün Allah-Teala olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Bu durum tuğyan olarak açıklanabilmektedir. İnsanlar hiç umursamadan ve ahiret hayatını yaşamaktadırlar. İşte bu durum Tuğyandır. Kuran-ı kerim de tağutla ilgili ayetler bulunmaktadır. İslam’da Tağut kavramı ayetleri şunlardır:
1.“Dinde zorlama yoktur. Artık hak batıldan apaçık ayrılmıştır. O halde kim tağutu reddederek Allaha iman ederse, kopması mümkün olmayan sımsıkı bir kulba yapışmıştır. Allah işitir ve bilir“ (Bakara suresi)
- “Kendilerine kitaben pay verilenleri görmedin mi? Onlar, tağuta ve cibt`e iman ediyorlar ve diğer kafirler için: Bunlar, iman edenlerden daha doğru yoldadır. Diyorlar “ (Nisa suresi)
- “Allah iman edenlerin velisidir. Onları karanlıktan aydınlığa çıkarır. Kafirlerin velisi ise tağuttur. Onları aydınlıktan çıkararak karanlığa sokarlar. İşte bunlar, cehennemliktir. Onlar orada ebedi kalırlar. “ (Bakara suresi)
- “De ki: Allah katın da kesinleşmiş bir ceza olarak bundan daha kötüsünü haber vereyim mi? Allah’ın kendisine lanet ettiği, ona karşı gazablandığı ve onlardan maymunlar ve domuzlar kıldığı tağuta ibadet edenler: işte bunlar, yerleri daha kötü ve dümdüz yoldan daha çok sapmışlardır (Maide suresi)
- “Sana indirilene ve senden önce indirilene gerçekten iman ettikleri görmüyor musun? Bunlar, tağuta muhakeme olmayı istiyorlar. Oysa onlar onu reddetmekle emir olmuşlardır. Şeytan da onları uzak bir sapıklıkla sapıtmak istiyordur. “
Günümüz de Tağut Örnekleri
Tağut İslam da haddini aşan insanlar anlamında bulunmaktadır. Yani kul kendisine verilen nimetlerle yetinmeyip hadisini, sınırını aşmış demektir. Kuran-ı kerim de tağut kavramı çok sık geçmektedir. Fakat günümüz de tağut örnekleri de bulunmaktadır. Bu örneklerin bazıları şunlardır:
1.İnsanları saptıran kötü yola götüren kişilerin bulunması. Bu kötü yollar uyuşturucu, alkol, kumar gibi şeylerdir.
- Allaha inanmamak ve vazifelerini yerine getirmeyen kişilerin bulunmakta olması
- Allah’ın hükümlerine inanmamak ve değiştirmeye çalışan kişiler
- İslami şartlara uymayan kişiler
- Falcı ve büyücü kişilerin bulunmakta olması
- İslam’a uygun olmayan şeyleri yapan kişilerin olması
Kuran da Tağut Nedir?
Tağut kavramı kuran da sekiz ayette kez geçmektedir. Birçok kişi kuran da tağut nedir? Sorusunu cevabını araştırmaktadır. Tağut kavramı bir isim olarak kullanılmaktadır. Ayetler de tağut kavramı otuz bir kez geçmektedir. Tağut kavramı kuran da ve İslamiyet’te haddini ve sınırları aşmak anlamın da kullanılmaktadır. Haddini ve sınırı aşan kişiler ahiret hayatın da en ağır şekilde cezalandırılacakları bildirilmiştir.