İsmail Bin Abdurrahman Es Sâbûnî; 373 (m.983)yılında Nişabur’da doğumu, Horasan’da yetişen ilmi bilgisinin yanı sıra tefsir kelamı ve fıkıh ilmine büyük katkılar sunmayı bilmiş ilam odaklı bir âlimdir. Veli olmasının yanında topluma kazandırdığı İslami bakış açısı ile âlim hemen her fırsatta şeyhülislam görevini büyük bir duyarlılıkla yerine getirmiştir. Şafii mezhebine bağlı olan âlim, Delaleti yok eden İslam’ın en büyük kılıcı olarak tasvir edilmiştir. Ebu Bekir bin Fürek gibi âlimler onun zekâsı ve akışan konuşmalarına hayran kalmış Peygamber sünneti saniyesinde yer alacak kadar ulvi nitelikleri ile donatılmıştır. İli derecesi ve ilama sunduğu katkılarla adından sıkça söz ettiren âlim adalet ve doğruluk timsalim odalık topluma ışık vermeye devam etmiştir. Salih bir kula olarak hayatını sürdüren âlim, ünlü ve ulvi nitelikte olan çok sayıda dervişin rüyasında gördüğü son derece ilim ve kudret sahibi bir zattı. Onların rüyasında namaz kılarken kıble karşısında dua ederken ve topluluklara nasihatlerde bulunurken gördüğü âlim, manevi huzurunu ve âlim vasfını her fırsatta kanıtlamayı bilmiştir.
İsmail Bin Abdurrahman Es Sâbûnî İslami Felsefesi ve Âlimlik Vasfı
İsmail Bin Abdurrahman Es Sâbunî sahabelere verdiği dersler, güzel ahlak timsali olarak her adımda gösterdiği islami özveri ve sohbetleri ile pek çok yahudinin de şehadet getirerek Müslüman olmasına öncülük etmeyi bilmiştir. Bunun gibi daha z pek çok sahabenin rüyasında bulunan âlim, meleklerle, yeşil elbise ve koltuklarla görülen rüyalarda her safhada İslam’ın kutsal değerlerine atıf yapmayı bilmiştir. Dünyanın gelip geçici olduğuna her fırsatta atıf yapan âlim, insan sevgisi, ibadet hayatı ve Peygamber sancağını ve sünnetini kendine büyük bir dayanak yaptı ve hayatının odak noktasına bu ulvi güzellikleri taşımayı da başardı. İlimde olan üstün bilgi haznesinin yanı sıra İslam fıkıh bilgisi, dini felsefe misyonu ve her türlü ilim yayma düşüncesi ile ününe ün kattı.
Ayrıca âlim; İslam’ı topluma yayma ve sevdirme ihlası ile çok sayıda Müslümanın İslam nezdinde Allah’ı ve Peygamber inancını daha faydalı ve açık bir şekilde anmasına vesile olmayı başardı. Allah rızasını yapacağı her işte başa alan ve hayatı odak merkezine yerleştirmesini de bilen âlim, Allah dostu olarak bilinen velilerde olarak dünyanın mülkten başka hiç bir şey ifade etmediğine ve asıl gerçek hayatın ahiret hayatı oluğuna sürekli olarak atıf yapmaya devam etti. İsmail Bin Abdurrahman Es Sâbûnî ilmihal bilgisinin aynı sıra adalet, insan sevgisi ve İslami felsefe misyonu ile tanınmaktadır. Ayrıca âlim; Allah’ın emir ve yasaklarını topluma en iyi bir şekilde sunan derin bilgi birikimine sahip ulvi nitelikteki velilerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Sabuni,449 (m.1057 )senesinde Muharrem’in dördüncü Cuma günü Nişabur’da hayata gözerini yummuş vefatı haberi öğrencileri, devlet büyükleri ve sahabelerini derinden üzmüştür.