İzmirli Osman Nûrî Efendi Hazretleri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Öncelikle 19. yüzyılda, İzmir’in yetiştirdiği alimler arasında en bilinenlerden olan İzmirli Osman Nûrî Efendi Allah’a duyduğu inanılmaz sevgiyle dikkat çekiyor...

Doğum tarihiyle ilgili herhangi kesin bir bilgi yoktur. İzmir şehrinde doğarak yine orada yetişmiştir. Son nefesini de yine, İzmir’de vermiştir.

İzmirli Osman Nûrî Efendi’nin Eğitimi

İzmirli Osman Nûrî Efendi’nin eğitimi; çok küçük yaşlarda başlamıştır. Küçük yaşlarda eğitime başlayan ünlü İslam düşünürü, temel olan din bilgileri dışında aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’i de en başından sonuna kadar ezberlemiştir. Başta İzmir, Manisa olmak üzere İstanbul’da da ilimle ilgili derslere gitti. Özellikle, çok iyi hocalardan ders almıştır.

Yüksek dini ilimlerle birlikte ayrıca alet ilimlerinde de, tahsilini çok iyi tamamlamıştır. Hatta eğitim veren hocaları tarafından ünlü İslam düşünürüne, icazette almıştır. Kur’an-ı Kerimi ’de 7 kıraâtlı şekilde okumayı öğrenerek, bu ilmi de tahsil etmeye başlamıştır. Memleketine yani İzmir’e giderek, Çorakkapı Camisinde de, imamlık görevini üstlenmiştir.

İzmirli Osman Nûrî Efendi’nin çok güzel bir sesi vardı. Bu yüzden de, engin bilgisiyle birlikte sünnet-i şerifli şekilde Kur’an-ı Kerim’i okurdu.  Çorakkapı Camisi, özellikle İslam aliminin sesini duymak isteyenler tarafından doldurulurdu. Osman Nûrî Efendi, namazların beş vaktinde de hep, kutsal kitabı kıraât ederdi… İhlasla birlikte okumuş olduğu Kelâm-ı ilâhi de, müminleri coşturarak ilahi bir aşka sevk ederdi…

İzmirli Osman Nûrî Efendi, Mevlana Hâlid-i Bağdâdî’nin halifesi olan Abdülfettâh-ı Akrî’nin sohbetini de dinleme fırsatı yakaladı. Medine’de de, Ahmed Saîd Fârûkî isimli büyük alimin ikamet ettiğini duyunca, aşırı derece de sevgi hissetmeye başlamıştır. Allaha duyduğu aşırı sevgiden dolayı da, hiçbir şekilde Osman Nûrî Efendi dünyadan zevk, keyif almıyordu. 1861’de Mekke’ye gitti ve orada hac görevini yerine getirdi. Medine’ye geçtiğinde de, Hz. Muhammed(SAV)’i ziyaret ederek sonrasında da Ahmed Saîd Fârûkî hazretlerinin de sohbetlerine katıldı.

Altı ay kesinlikle hiçbir yere gitmeden onun sohbetlerine, derslerine ara vermeden devam sağlamıştır. Abdulkadir Geylani, Buhari gibi ünlü alimlerden de icazet almıştır. Hadis, fıkıh gibi ilimlerde son derece kendini ilerletmiştir. Hocası ölünce, insanlara Osman Nûrî Efendi öğretmiştir. Mekke şehrinde, mücâvir şekilde kalarak, senelerce insanlara en doğru yolu göstermeye çalışmıştır.

Osman Nûrî Efendi’nin Allah’a Bağlılığı Nasıldı?

Osman Nûrî Efendi’nin allah’a bağlılığı; sünnetleri eksiksiz yerine getirmesiyle ve Allah’ın yasaklarına emirlerine olduğu gibi riayet etmesidir. Özellikle hocaların sözünden hiç çıkmazdı. Abdürreşîd Sâhib, hallerini ve hareketlerini kendisine çok iyi örnek almıştır. Onun gibi hatta Ramazanlarda, Buhârî-yi Şerîf’i okurdu. Teravih namazlarında, her gecede 3 cüzü okuyup 10 gün içerisinde hatim okurdu.

Muharrem 10.gününde de Müslim’i hatim ederdi. Vaktini kesinlikle boş geçirmez, gayet iyi şekilde zamanını hep değerlendirirdi. Ağzından kesinlikle boş laf çıkmazdı. Az, öz ve doğru hep konuşurdu. Sohbeti saatlerce sürse de yine insanlar ondan sıkılmazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir