Kadınlar Cuma Namazı Kılmalı Mıdır?

Kadınlar Cuma Namazı Kılmalı Mıdır?

İslamiyet’te cuma günü çok büyük önem taşımaktadır. Cuma gününün önemi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed hadisle açıklamıştır. Bu hadis: “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkmıştır. Kıyamette o gün kopacaktır. “ buyurmuştur. Müslüman erkekler de bu hayırlı günde öğle namazları vaktinde camilere giderek cuma namazı kılmaktadırlar. Bu durumda ise birçok kadın kadınlar cuma namazı kılmalı mıdır? sorusunun cevabını merak etmektedirler. Kadınlar cuma namazı için camiye gitmelerine gerek yoktur. Kadınlar cuma namazlarını evlerinde kılabilirler. Fakat evde cuma namazı kılan kadınlar cuma namazı vakti bitmeden kılmaları gerekmektedir. Ayrıca cuma namazı kıldıktan sonra öğle namazı kılınmamaktadır. Cuma namazı öğle namazı yerine geçmektedir. Kadınlar cuma namazı kılmak ile mükellef değildir. Kılmadıkları zaman günah olmamaktadır. Ama mekruh olmaktadır. Erkekler ise cuma namazı kılmak mile mükelleftirler. Cuma namazına gitmeyen erkekler günaha girmektedirler. Bir erkek evinde cuma namazını kılarsa Hanefilere göre bu kabul olmaktadır. Fakat cumaya gitmediği için günaha girmiş olur.

Kadınlar Cuma Namazını Nasıl Kılar?

Birçok kadın kadınlar cuma namazını nasıl kılar sorusunun cevabını araştırmaktadır. Cuma namazı kadınlara farz olmadığı bilinmektedir. Cuma günleri müslüman kişilere bayram olarak sayılmıştır ve namaz kılmakla mükâfatlandırılmışlardır. Cuma namazın 10 rekatlık bir namazdır. Bu 10 rekaltık namaz, 4 rekât sünnet, 2 rekât farz ve 2 rekât son sünnetten oluşmaktadır. Cuma namazının kılımı şu şekildedir:

1.İlk başta “niyet ettim Allah rızası için cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya“ diyerek niyet edilir ve besmele çekilir. Ardından tekbir getirilir.

  1. Tekbir getirildikten sonra eller bağlanır ve sübahhanke okunulur. Sübhaneke duasının ardından hiçbir duya okunmaz sadece imam dinlenir.
  2. İmam duaları bitirdikten sonra ruküya geçilir ve rükû da 3 kere “Sübhane Rabbiye-l Azim“ söylenir. Sonra doğrulur ve doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh Rabbena Leke`l hamd “ söylenir
  3. Daha sonra tekbir getirerek secdeye varılır. Secde de ise “Sübhane rabbiyel ala “ söylenir. “
  4. Tekrar tekbir getirilerek kalkılır. İkinci rekâta başlanır. Sonrasında ise eller bağlı bir şekilde imam dinlenir.
  5. İmam duaları okuduktan sonra tekrar rükuya gidilir. Rükû da 3 kez “Sübhane Rabbiye-l Azim“ söylenir ve doğrulur.
  6. Doğrulduktan sonra tekrar secdeye gidilir.
  7. Secdede dizler üstüne oturulur ve “ Ettehiyattü, Allahume salli-barik ve Rabbena duaları okunur. Sonra selam verilerek namaz bitirilir.

Kadınlar Bayram Namazı Kılar Mı?

Müslümanlar kadınlar kadınlar bayram namazı kılar mı konusunu araştırmaktadırlar. Dinimiz de bayramlarda bayram namazı kılınmaktadır. Bayram namazları camilerde kılınmaktadır. Bayram namazları 2 rekâtlık namazlardır. Peki kadınlar bayram namazı kılabilir mi? Alim kişilerin görüşlerine göre kadınların bayram namazı kılmaktan yükümlü değildir. Ama Peygamber efendimiz Hz. Muhammed kadınları bayram namazı kılmaları için özendirmiştir. Bu durum da kılmak isteyen her kadın bayram namazı kılabilmektedir. Ayrıca kadınların bayram namazı kılmaları sünnet olarak kabul edilmektedir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Birçok müslüman bayram namazı nasıl kılınır sorunu araştırmaktadır. Müslümanlar her bayram da sabahları camilere gidip bayram namazı kılmaktadır. Bu namazlar 2 rekatlık namazlardır. Bu namazın kılınışı şu şekildedir:

1.Niyet edilir

  1. Tekbir getirilip, eller bağlanır.
  2. Sessiz bir şekilde sübhaneke okunur.
  3. 3 kez tekbir getirilir ve eller kulak arkası yapılır.
  4. İmam duaları okur cemaat dinler
  5. Önce rükuya sonra secdeye gidilir. Doğrulup eller bağlanır.
  6. 3 kere tekbir getirilir ve eller yine kulak arkası yapılır.
  7. Secdede diz üstü oturulur ve dualar okunup selam verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir