Doğum tarihi ile ilgili net bir bilgiye ulaşamadığımız Karaca Ahmed Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamış, Osmanlı Devleti’nin büyük âlimlerinden birisidir. 1450 senesinde Bursa’da vefat eden söz konusu şahıs yine buraya defnedilmiştir. Dönemin meşhur âlimlerinden dersler alarak tahsilini tamamlayarak çeşitli medreselerde müderrislik görevi ile görevlendirilmiştir. Yıldırım Bayezid döneminde Bursa Medresesi’ne müderris olarak tayin edilen Karaca Ahmed vaktinin çok büyük bir kısmını ilim ile meşgul olarak geçirmiştir. İlim hayatına vermiş olduğu önem ve keskin zekâsı sayesinde kısa sürede yüksek bir ilim mertebesine ulaşmıştır. Aldığı ilim dallarının çoğunda âlim sıfatıyla anılmıştır. Muhtasar ilim eserleri üzerine çeşitli haşiyeler kaleme almıştır. Yazmış olduğu eserlerde n talebeleri çokça istifade etmiştir.
Karaca Ahmed’in Eserleri
Yaşadığı dönemde hayranlıkla okunan ve istifade edilen Karaca Ahmed’in eserleri aşağıdadır.
- Haşiyetü ala haşiyeti şerh ış şemsiyey li Seyyid Şerif
- Haşiyetü ala şerh ır risalet il eseriyye kitabı mantık ilmi üzerine yazılmış bir eserdir.
- Haşiyetü ala şerh ıl akaid
- Haşiyetü ala haşiyeti şerh ış şemsiyye lit teftazani
Yazış olduğu eserler daha çok mantık ilmi , tefsir, hadis, Kuran-ı Kerim, kıraat üzerine yazılmıştır. Dönemin meşhur alimlerinden aldığı derslerle edindiği bilgi birikimin eserlerine yansıtmıştır. Medresede vermiş olduğu derslerde de talebelerine bu eserlerden istifade etmelerini tavsiye ederdi.
Karaca Ahmed’in İlmi
Karaca Ahmed’in ilmi yaşadığı dönemde parmakla gösterilecek seviyede idi. Osmanlı tarihi incelendiğinde bir de Osmanlı Devletinin 2. Padişahı Orhan Gazi döneminde yaşamış Karaca Ahmed isminde bir alimin varlığına rastlarsınız. Aslen İranlı olan bu şahıs İran’da yaşayan bir valinin de oğludur. Allah sevgisi ile dolup taşan bu zat ilahi aşkla kendinden geçen bir şahıstı. İlmini tamamlamak maksadıyla İran’ı terk edip Anadolu’ya geliştir. Akhisar civarında bir bölgeye yerleşen söz konusu şahıs muhtemeldir ki bugünkü Ahmedli kasabası dolaylarında vefat etmiş ve buraya da defnedilmiştir. Ahmedli kasabası ve dolaylarında herkes tarafından tanınan ve O’nun huzurunda edilen duaların kabul edildiğine inanılır. Kimi kaynaklarda İran’lı Karaca Ahmed ile Şemseddin Ahmed birbirine karıştırılmıştır.