Kâsım Bin Muhammed Şâşî, şafii mezhebine mensup ve bu mezhebin meşhur din âlimlerinden birisidir. Künyesi Ebul Hasen olarak bilinmektedir. Doğum tarihi ile ilgili net bir bilgiye ulaşamasak da 1010 yılında vefat ettiği rivayet edilmektedir. Maveraünnehir bölgesinde yer alan Şaş köyünden olduğu için kendisine Şaşi ismi verilmiştir. Babası da kendisi gibi şafii mezhebinin kayda değer âlimlerinden birisidir. Bu sebeple ilk tahsil hayatına babasının yanında başlamıştır. Yine babasının vasıtası ile dönemin meşhur âlimlerinden ilim öğrenmeye başlamıştır. Irak ve Şam başta olmak üzere birçok yerleşim yerine giderek Halimi gibi büyük âlimlerden dersler almıştır. Buralarda aldığı ilimden sonra memleketi Maveraünnehir’e dönüş ve burada şafii mezhebinin yayılmasına katkı sağlamıştır.
Kâsım Bin Muhammed Şâşî’nin Kişilik Özellikleri
Kâsım Bin Muhammed Şâşî’nin kişilik özellikleri incelendiğinde vaktinin büyük bir kısmını ilim öğrenmek için harcamış ve bu kapsamda fıkıh âlimi olmuş bir karakter olduğu anlaşılır. Hayatını yüksek bir ibadet hassasiyeti ile geçiren söz konusu zat güzel ahlaklı, kuvvetli bir hafızaya sahip, güler yüzlü, tatlı dilli bir zat idi. Bu kadar güzel kişilik özelliklerine sahip olan zat insanlara çeşitli nasihatlerde bulunmuş, yapmış olduğu nasihatlerde her daim Allah’ın emir ve yasaklarının doğru anlaşılması gerektiğinden bahsetmiştir. Bu kapsamda Allah’ın emrettiği ve yasakladığı hususların ancak ehl-i sünnet kitaplarından okunarak öğrenilebileceğini savunmuş, dini istikametten şaşmamak için bu eserlerin okunmasına vurgu yapmıştır.
Kâsım Bin Muhammed Şâşî’nin Eserleri
Ehl-i sünet çizgisinde olmayanların yanlışlıklarla dolu bir batakta olduğunu savunan Kâsım Bin Muhammed Şâşî, bu yanlış yoldan kurtulamadıkları sürece insanların ebedi saadete ulaşamayacaklarını belirtmiştir. Kâsım Bin Muhammed Şâşî’nin eseleri günümüze kadar ulaşmamıştır. Günümüze kadar ulaşan şafii mezhebinin fıkhı konularına dair bir adet eseri vardır. Bu eser şafii mezhebine yönelik yazılmış 5 temel eserden birisidir. Hayatını ilim öğrenmeye ve öğrendiği ilmi insanlara aktarmaya adayan Kâsım Bin Muhammed Şâşî ilim nerede olursa olsun peşinden gidilmesi gerektiğini savunmuştur. Yetiştirdiği talebeler de kendisinin yolundan hakkıyla gitmiş ve Onun ilmini devam ettirmiştir. Yaşadığı dönemde halkın ve devlet büyüklerinin de büyük takdirin toplamış hayırla yad edilmiştir.