Kur’an Nasıl Okunmalıdır?

Kur’an-ı nasıl okunmalı yeni başlayacak olanlar için “nasıl başlamalıyım” sorusunu çağrıştırırken, çoktan okuyanlar için de “acaba doğru şekilde mi okudum” şeklinde merak edilmektedir. Bir ibadet olan Kur’an’ı okuma eylemi, size her alanda pek çok şey öğretecektir. Burada önem vermeniz gereken durum, Kur’an’ı okumaktan ziyade, onu düşünerek ve anlayarak okumaya çalışmaktır. Her Müslüman için bu kutsal kitabı okumak, bir sorumluluktur. Bu sorumluluğunuzu yerine getirmek için daha fazla geç kalmamanızı tavsiye ederiz, çünkü çok önemli bilgiler içermektedir. Cebrail vasıtası ile indirilmiş olan bu kutsal kitap, okunması ibadet olan bir Allah kelamıdır. Dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı amaçlayan bu kitabı okurken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de iyi biliyor olmamız gerekir. Kur’an nasıl okunur?

Kur’an’ı Okurken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Kur’an’da da yer aldığı gibi “Bu Kur’an, ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır.” (Sad/29) şeklinde her şey apaçıktır. Kur’an nasıl okunur ve nasıl geliştirilir bunu iyice bir öğrenmek gerekir ve bu kutsal kitabın okunması, anlaşılması, emir ve yasaklara uyulması gerekmektedir. Doğru yola rehberlik eden ve götüren bu kitabın okunurken dikkat edilmesi gereken bazı durumları söz konusudur. Kur’an’ın sesli okunmasına özen gösterilir, bu durum Kur’an’ın orijinal metnini muhafaza etmesi ile açıklanabilir.

  • Kur’an okumaya başlamadan önce mutlaka abdest almalı, kıbleye dönmelidir.
  • Kutsal kitabı, “Eüzü” şeklinde okumaya başlanmalıdır. Bu kavram, Allah’a yönelme anlamı taşır.
  • Kur’an’ı Kerim’i okumaya başlamadan önce mutlak ve mutlak ağzın misvak ya da temiz bir nesne ile temizlenmesine özen gösterilmelidir.
  • Okuyucu, süratli bir şekilde okumaktan kaçınmalı, tertil ve tecvide de dikkat etmek gereklidir.
  • Kutsal kitabın temiz ve düzgün bir mekanda okunmasına dikkat edilmelidir. Huşu ve tazim içerisinde yer alınması, mananın tefekkür edilmesi ile beraber, riyadan ve gösterişten de kaçınılması önemlidir.
  • Rahmet ve azap içerikli ayetler okunurken, ses tonu yerine göre yükseltilmeli ve yerine göre de hüzünlü bir şekilde okunmalıdır.
  • Bu kutsal kitabı okuyan bireyin hakkını vermesi gerekir. Kelamın açık bir biçimde ortaya çıkması sağlanmalı, kendini ve dinleyiciyi bıktırmamaya özen gösterilmelidir.

Kur’an’ı Kerim Okumanın Faziletleri

İmanı sağlam müminlere göre, bu kutsal kitabı okumak ibadettir. Allah katında karşılığı ve sevabı en fazla olan bu ibadet, tüm Müslümanlar tarafından yerine getirilmelidir. Bu kutsal kitaptan feyiz alınmalı, bu maksadı bilerek okumalı ve kitapta yer alan ayetleri kendisi için manevi bir destek, kuvvet, şifa kaynağı ve rahmet vesilesi olarak okumalıdır. Bahsedilen bu durumlara uyan kişi mutluluğa ulaşır. Ayrıca Kuran okumaya hangi sureden başlanır, bunu da bilmek önem taşır. Kur’an okumaya Fatiha suresi ile başlamak doğru kabul edilir, bunu Nas suresi takip eder. Bu bilgiler ışığında Kur’an okumaya özen gösterin. Kutsal kitap, kıyamet günü zamanında kendisini okuyanlara şefaat edecektir. Bu kitabı okuyup ezberleyen kişi, cennete gideceği gibi cehennemlik olan on yakınını da şefaat ederek yanında cennete götürebilme hakkına sahip olacaktır.

Türkçe Kur’an Nasıl Okunur?

Bizi ilgilendiren bir diğer konu iste Türkçe Kur’an nasıl okunur konusudur. Peygamber efendimizin Arap toplumundan gelmesi sebebi ile Kur’an’ı Kerim Arapça indirilmiştir ve çok uzun yıllarda bu dil ile okunmaya, anlaşılmaya çalışılmıştır. Fakat siz Türkçe okumak istiyorsanız da, yukarıda bahsetmiş olduğumuz adımları uygulamanız için hiçbir sakınca yoktur. Nasıl rahatınıza geliyor ise nasıl anlamanız kolay ise o dilden faydalanmanız yararınıza olacaktır. Kur’an okunurken uyulması gereken kuralları unutmamaya özen gösteriniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir