Kur’an’da faiz haram mıdır? sorusunu merak eden birçok Müslüman olabilir. Yaratan, kutsal kitapta haramı kesinlikle yasakladığını açıklamıştır. Kur’an-ı Kerim içerisinde yer alan Bakara Suresi’nde bulunan ayetlerde faizin kesinlikle yasak olduğu açıklanmıştır. Müslüman kimsenin faiz yemesi kesinlikle büyük bir günahtır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed SAV de faizin haram olduğunu ifade etmiş ve kesin bir dille yasaklamıştır. En kolay görünen faizi dahi insanın kendi annesiyle nikahlanması kadar büyük bir günahı vardır. Peygamber Efendimiz tarafından verilen bu hadisi şerif ile birlikte faizin günahı açıkça ifade edilmektedir. Hem faiz vermek hem de faiz olmak büyük bir günahtır.
Faizin Oluşturduğu Yaralar
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed SAV ve Kur’an-ı Kerim’in açık bir şekilde ifade ettiği üzere faizden kesinlikle uzak durulması oldukça önemlidir. Faiz üzerinden sağlanan bütün maddi gelirler de haram olarak adlandırılır.
Faiz üzerinden gelir elde etmek hem kişinin hem de toplumun ahlaki olarak zarar görmesine neden olur. Faiz haram olarak nitelendirilmiş büyük günahlardan birisidir. Kişinin ruh sağlığını da etkiler ve kişi üzerinde büyük bir yara bırakır.
Faiz üzerinden gelir elde etmeye alışan toplumdaki insanlar yardımlaşmayı unuturlar. Bu nedenle insanlar arasındaki yardımlaşma son bulur ve insanların değerleri azalır. İnsanlar arasındaki yardımlaşma isteğini yok eder. Bu nedenle faiz kesinlikle bireysel ve toplumsal olarak zarar veren bir olgudur. Faiz ile birlikte gelir elde eden kişiler kolay bir şekilde para kazanmaya alışırlar. Bencillik hissi kişilerde artar ve insanlar yalnızca kendilerini düşünmeye başlarlar.
Faizin haram olduğu net olarak ifade edilmiştir. Kur’an-ı Kerim üzerinde haram olarak belirtilen her şey insanların zararınadır. İnsanlara faydalı olan hiçbir şey haram kılınmamıştır, bu duruma örnek olarak faiz yiyen kişilerin çıkar duygularının artması gösterilebilir.
Müslüman bir kimse eğer faiz üzerinden kazanç elde diyor ise sürekli değişken olan bir kazanca sahiptir. Bu durumda kazancı kimi zaman çok yüksek olabilirken kimi zaman farklı olabilir. Sabit bir gelir kapısı olan kişileri de bu durumda mağdur görebilir ve onlara alaycı bir şekilde yaklaşabilir.
Ahlaki açıdan düşüşe neden olur ve sabit bir geliri olan insanların kötü bir muamele görmesine yol açar. Sabit gelire sahip kişiler faizle gelir elde eden kişilerin altında kalır ve yukarı çıkamazlar.
Faiz haram mıdır? Sorusunu yönelten Müslümanların asıl bilmesi gereken şudur ki faiz her zaman tek bir yönü zengin etmeyi amaçlar. Faiz ile gelir elde eden kişiler her zaman zenginliğe kavuşurken, diğer taraflar fakirleşir. Bu nedenle her zaman fakirleşen bir insan grubu meydana gelir. Toplumsal olarak sınıflar daha da ayrılır ve vatandaşlar arasında ciddi bir sınıf farkı oluşur. Sosyal anlamda farkların oluşmaması adına faiz ile gelir elde edilmemesi gereklidir.
Kur’an-ı Kerim Faizi Haram Kılmıştır
Kur’an-ı Kerim faizi haram kılmıştır ve hiçbir Müslümanın faiz üzerinden gelir elde etmemesini buyurmuştur. Faiz usulü ile kazanç sonucunda kar elde eden kişi yalnızca faiz alanlardır. Bu durumun aksine faiz ödeyen kişiler ise fakirleşir. Bir tarafın kazanırken diğer tarafın fakirleşmesi de İslamiyet’e uygun değildir.
Bankalara para yatırıp faiz ile kazancını arttıran kişilerin de elde ettiği gelirler haram olarak nitelendirilir. Paranın miktarı ne olursa olsun elde edilen kazanç haramdır. İslamiyet’in kesinlikle reddettiği bir anlayış olan faiz Müslümanların yapmaması gereken bir kazanç yöntemidir. Müslümanlar her zaman helal ve doğru yoldan kazanç elde etmelidir.