Kuranda Yasaklanan Durumlar Nelerdir?

Tanrı’nın emirlerine aykırı eylemlere günah denir. Kuran’da açıkça emredileni yapmamak ve yapılması açıkça yasak olanı yapmak günahtır. İsmet, ibadetten ve kötü davranıştan kaçınmak, dürüst, iffet, ahlaklı ve masum olmak demektir. İsmet sıfatı peygamber için vaciptir ve mümin için sevindiricidir. Allah’ın yasal olarak hükmettiği güzel ve temizdir ve Allah’ın Haram olarak hükmettiği ise pistir. İnananlar günahtan kaçınmalıdır. Suçtan kaçınmak zorunlu bir görevdir. Din alimleri, insanların yasak olan şeylerden uzak tutmak zorundadırlar. Helal ve Haramı ancak vahiy yoluyla öğreniyoruz. Neyin helal neyin yasak olduğuna kendimiz karar veremeyiz. Tanrı’nın önünde hiç kimse yanlış bir kader anlayışıyla kendini savunamaz ve sorumluluktan kaçamaz. Kuranda Yasaklanan Durumlar;

Sorumlu olmamızın üç sebebi vardır:

  • Akıl sahibi olmak.
  • Özgür irade sahibi olmak.
  • Dini tebliğe nail olmak.

Allah, süs eşyası ve saf rızıkları değil, apaçık ve gizli kötü eylemleri yasakladığını söylemiştir.

Kuranda Yasaklanan Durumlar, Haram Nedir?

Sözlükteki haram kelimesi “bir şeyi yasaklar” ve “helal olmayıp yasaklanan şey” anlamlarına gelir. Arapça ve çeşitli türevlerinde geniş bir kullanım alanı vardır. Kuran’da haramın anlamı ve çeşitli türevlerinden 83 yerde bahsedilmektedir. Bu fiillerin çoğunda, Allah’ın yasakladığı fiillerde, dinî yasaklarda ve bazı ayetlerde insanlar, ileride terimin anlamının temelini oluşturacak bazı fiillerin yasak olduğundan bahsedilir.

Hepimizin bildiği gibi, tarih öncesi çağlardan beri var olan dini yasaklar, yerine getirilmezse yaptırımlar uygulanmalıdır. Tabu, kavramının toplum, birey ve doğa arasındaki sosyal ve kültürel dengenin korunmasına yardımcı olduğu ve haram düşüncesinin gelişiminde önemli bir rol oynadığı günümüz ilkel kültüründen anlaşılabilir.  Tüm dinlerde uyulması gereken yasaklar vardır. Tabuyu temsil eden tabu kavramı kutsal, kötü, temiz ve kirli kavramlarıyla birlikte karşımıza çıkmakta ve onlarla yakından ilgilenmektedir.

Mekruh

Sözlük “Çirkin bulunan, kötü görünen, istenmeyen; makrûh,” zor, sıkıcı “anlamına gelen,” zor ve zahmetli, nahoş, çirkin ve Kötü şeyler içerir “anlamına gelen kerh kökünden türemiştir.  Kerh, kişinin dış baskıdan dolayı katlanmak zorunda kaldığı zorluklar, Kürh ise kendisinin katlandığı tatsız bir durumu ifade eder. Bazı erken dönem İslam alimleri, belirli davranışlar için dini hükümler ifade etmeye alışmışlardı, “Bu mekruh; sanırım çirkin. Bir kısmı haram ve mekruhtur.

Mü’minler İçin Konan Bazı Yasaklar

1-Şirk koşmak: Bu, Allah’ın varlığına ve birliğine inanmayanların başka ilahları kabul etmesi ve taptıkları tanrılara da tanrı muamelesi yapmak demektir. Allah’ın indirdiği tüm kitaplarda imanın ana kavramı, Yaradan ile Allah arasındaki tek Tanrı olan birlik inancıdır. Tevhid kelimesi de bu inancı destekleyen bir kelimedir. Rivayetlere göre, birçok kişiye putperestlik kullandığı için işkence yapıldı. İslami inanışlara göre affedilmek için Nasuh tövbesi etmek gerekir.

Putperestlik yapmak, günlük hayatta Tanrı dışındaki şeyleri yaratıcı bir şekilde değerlendirmek ve değerlendirmek anlamına gelir. İnanç, insan vücudunda var olan, ruh tarafından bilinen bir durumdur.

2-Haksız yere cana kıymak: Tanrı’nın insana verdiği en büyük ödül hayattır. Bu nedenle Allah, haksız öldürmeyi yasaklar. Yaşamak ve yaşatmak bir mucizedir. Allah, tarih boyunca ilettiği tüm kutsal mesajlarda insanları haksız yere öldürmeyi yasaklar.

3-Yoksulluk korkusuyla çocuklarını öldürmek: Cehalet zamanlarında kızlar yoksulluk korkusuyla öldürülüyordu. Bu çirkin adet kesinlikle yasaktır. Ancak bunu sadece kutsal yazı emirleri çerçevesinde anlamak bizim için yeterli değildir. Hamile kadınların sağlık zorunluluğu olmaksızın bebekleri için kürtaj yaptırmaları da yasaktır.

4-Zina yapmak: Zina büyük bir suçtur. Zinadan uzak durmak için zina nedenlerinden uzak durmak gerekir. Zina çirkin bir şeydir ve insan onuru ile çelişir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir