Kuranı Kerimin Diğer Adları ve Anlamları Nelerdir?

Allah (cc), Kuran’ın içeriğini, anlamını ve önemini daha iyi ve daha kolay anlamak için Kuran’ın işlevlerini başka isimlerle açıklamıştır. Kuranın birden çok ismi vardır. Ünlü isimleri arasında şunlar var. Bu adlar Kuran’da da geçmektedir. Kuran haricinde geçen isimleri de mevcuttur. Kuranı Kerimin Diğer Adları ve Anlamları;

al-Quran: Bu, Kuran’ın en ünlü adıdır.

al-Kitab: Eklemek anlamına gelen “Ketb” fiilinden gelir. Bu isimle anılır çünkü çeşitli öyküleri, kutsal yazıları, hükümleri ve haberleri benzersiz bir tarzda toplar.

en-nur: Kuran, din ve inançla ilgili belirli gerçekleri açıklamak, önemli konuları ortaya çıkarmak için kendi üslubu ve delillerini kullandığı için bu isimle anılır. Bu konulara tek başına akılla ulaşılamaz, helal doktrinlere ve yasaklara ilham verebilir.

al-Furkan: Kuran, doğru ile yanlış, iman ile küfür, helal ile Haran, iyiyle kötüyü birbirinden ayırdığı için bu isimle anılır.

Kuranı Kerimin Diğer Adları ve Anlamları

  1. Aceb: Şaşırtıcı, hoş, takdire şayan, emsali olmayan demektir. Kuran’ın eşsiz ve takdire şayan nitelikleri; sözleri belagatli ve güzeldir ve anlamları derindir. Ve bilgileri doğru olduğu içindir.
  2. Adl: Adalet, doğru davranan, ülkeyi adaletle yöneten; eşit olan. Kuran’daki hükümleri noksansız ve kusursuzdur, zulüm ve bozulmaktan muaftır.
  3. Ahsenü’l-Hadis: En güzel kelime anlamına gelir. Kuran tamamen Allah’ın kelamıdır, bu yüzden en güzel kelimedir. Yani bilgiler ve haberler doğrudur, yargılar adil ve yararlıdır; kuranın yolu adalet ve kurtarıcıdır. Bu, en iyi şartları ve önerileri içeren iyi bir kılavuzdur. Kuran’ın kendisi uyumludur; kelimeler, Ayetleri ve üslupları güzel, uyumlu ve içerik olarak tutarlıdır.
  4. Arabi: Hz. İsmail topraklarına “arabe” de denir. Aksi takdirde “Arap”, “Arap” diyarına ait bir sözlük anlamına gelir.
  5. Aziz: Çok ağırbaşlı, asil, eşsiz, çok güçlü, çok değerli, egemen, kendini beğenmiş. Kuranın benzeri yaratılamaz dili ve üslubu, tutarlılığı ve çelişkisizliği, ilkelerinin canlılığında yatmaktadır. Gelişiyle bugüne kadar hiçbir değişiklik olmadı, bilinmeyeni bildiren, bilimsel Buluşları açıklayan kutsal yazılardır. Bunu birçok yönden kanıtladı.
  6. Besair: Basiretin çoğul halidir. Basiret; gerçeği ortaya çıkarın bilgi, kesinlik, kanıt, kalp ve gözler. Basiret; doğru ve yanlış, rehber, iyi ve kötü, doğru ve yanlış, kendini adadığı beceri, içsel bilgi ve ışıktır. Kuran, gerçeği ve gerçeği görmek için müminlerin iç gözüdür. Allah’ın sınırlarını ve hükümlerini gösteren işaretlerle doludur ve kanıtlar gerçeği gösterir.
  7. Beyan: ihbar, duyuru; şüpheyi ortadan kaldırmak için araçlar. Kuran, tüm insanların doğru ile yanlışı ayırt eden, doğru yolu anlatan ve yönlendiren kitap, özellikle takva sahibi olanlar için bir ders ve öğüttür.
  8. Furkan: İnancı küfürden, samimiyeti ikiyüzlülükten, hakkı batıldan ayırır. Kuran; Hakla batılı, helal ve haramı, iyi ve kötüyü, güzel ve çirkini birbirinden ayırdığı ve kurtuluşa götürdüğü için verilmiştir.
  9. Muhkem: Anlamının anlaşılması kolaydır, dışardan yorum gerektirmez ve tek bir anlamı var, ilk söylemek istediği şeyi anlatır, anlamı çok açık ve hepsi çelişkisizdir. Yazım ve anlam bakımından “Kuran” Arap dili ve edebiyatının anlamıdır. Başyapıtlar getirmesi için insanlığa meydan okumasına ve benzer şaheserler getirmesine rağmen, bugüne kadar benzer bir durum bulunamadı. Hiç kimse ikna edici deliller sunarak ifadesinde bir kusur veya çelişki olduğunu ispatlayamadı.

Kuranın Özellikleri

  • Yüce Allah indirmiştir
  • Vahiy Yolu ile
  • Peygamber’e intikal eden şeyler
  • Allah’ın sözlerinin ne zaman olacağına şüphe yoktur
  • Kuşaktan kuşağa aktarılan
  • Mushaflarla yazılmış
  • Okuyarak sevap ve ödüllendirme,
  • 015 harf, 77.439 kelime
  • 6236 ayet ve 114 ayetten oluşur,
  • Büyülü bir Allah sözüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir