Kur’an-ı Kerim tüm insanlara gönderilmiş evrensel bir kitaptır ve bu kitap insanlığa dair pek çok değeri açık bir şekilde anlatmaktadır. Ahiret değerler sorunu, günümüzün en muhtemel sorunlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Her alanda, her anlamda büyük gelişmeler kaydeden insanlık, aynı başarıyı ne yazık ki insani değerler açısından ortaya koyamamıştır. Hatta insani değerler bakımından ilerleme kaydedemeyen insanlık, oldukça büyük bir hızla gerilemeye başlamıştır. Geçmiş kavimlerin helak olmalarına sebep veren toplumsal ahlaki krizlerin günümüzde daha rezalet bir şekilde yaşandığı da bilinen gerçekler arasındadır. Yaşanan bu ahlaki yozlaşma yalnızca endüstrileşmiş ülkelerde değil, İslâm’ın hakim olduğu ülkelerde de görüldüğü bir gerçektir.
Kur’an’ı Kerim’in Vermek İstediği Mesaj
Kur’an’ı Kerim ve evrensellik tüm toplum ve bireylerin insani değerler doğrultusu içerisinde huzurla yaşamlarını sürdürmesini içeriyordu. Yüce yaradan sürekli olarak, bireylerle beraber toplumların da mutlu ve huzurlu bir biçimde yaşamalarını temin etmek adına, her kavme bir peygamber göndermiştir. İnsanların Allah’ın emir ve yasaklar doğrultusunda yaşaması beklenmiştir. Fakat insanların çoğu bu emir ve yasakları unutup kendi bildikleri gibi yaşamaları, pek çok felakete sebep olmuştur. Bu emir ve yasaklara uymayıp kendi gerçeklerini yaşayan insanlar yaşadıkları toplumların düzenini alt üst etmişlerdir. Tam da bu noktada Kur’an, bu tür toplum ve bireylerin yaptıkları eylemlerden örnekler sunarak, geçmiş zamanlarda helak olaylarının nasıl yaşandığını anlatır. Kur’an insanları bu gerçekler ile yüzleştirir ki, kendilerine çeki düzen vererek hata yapmaktan vazgeçmeleri için.
Kur’an’ın İnsanlığa Getirdiği Değerler
Herkesin bildiği gibi kutsal kitap, yalnızca diğer dünyadan bahseden bir kitap değildir. Kur’an insanların dünya ve ahiret hayatlarında mutlu olmayı sağlamaları için bazı değerleri sunmuştur. Kur’an’ın getirdiği değerlerin diğer bir önemi ise insanların yaşamları boyunca önemini yitirmeyecek evrensel nitelikli değerler olması gerçeğidir. Kur’an’ı Kerim ve evrensellik asla ayrı düşünülemez ve kutsal kitabı tamamen okumuş bir birey kitapta zaman kavramının veya olayların yalnızca toplumla sınırlı kalmadığının da farkına varır. Kur’an’da insanlık için gönderilmiş temel değerleri, siz değerli okurlar için biraz detaylandırmak isteriz.
Kur’an’ı Kerim ve Temel Değerler
- İnsanın Önem Ve Değerleri: İçeriğinde insana geniş bir yer veren Kur’an, yaratılış, yaratılışın amacı, insanın yeryüzündeki işlevi, insanın biyolojik ve psikolojik özellikleri, inanç bakımından farklı yapıları ve nitelikleri detaylı bir şekilde sureler ile insanlara sunmuştur. İnsana verdiği değeri Kur’an çeşitli şekillerde dile getirmiştir. Herhangi bir ayrım inancı yapmayan bu kutsal kitap, insanın tüm varlıklar içerisinde en önemli yere sahip olduğunu belirtmiştir. Ruhsal ve fiziki açıdan en mükemmel biçimde yaratılan insan, Allah’ın ona kendi ruhundan üflemesi ile açıklanmaktadır.
- Bireysel ve Sorumluluk Bilinci: Kur’an, insanları bilgilendirir, insanlara öğütler verir, davranışlarına göre insanları yargılar. Geçmiş zamanlarda helak olan kavimler ile ilgili de Kur’an’da sıkça detaya yer verilir. Allah uyarıcı göndermeden insanları asla helak etmemiştir. Evrensel ile ilgili ayetlerin bolca yer verildiği Kur’an’da zaman, toplum, birey sınırlaması yoktur. Yer alan tüm bilgi ve emredilen sorumluluklar herkes için geçerlidir. İnsan Kur’an’da yer alan emir ve yasaklara uyduğu taktirde hem kendisine hem de toplumuna faydalı bir insan olacaktır.
- Oto-kontrol Değeri: Ahlaki bir yaşam oluşturmayı amaçlayan Kur’an, insanlığa oto kontrol prensibi takındırmayı da amaçlamıştır. İnsanlığı istenen yöne sevk etmeye çalışan kutsal kitap, insanlara güzel davranışlar oluşturmak adına, dış güçlerden ziyade, bireyin kendi iç gücünü harekete geçirmeyi sağlamayı amaçlamıştır. Kur’an hiçbir gücün öz denedim kadar kuvvetli olmadığını belirtmiştir.