Kuranı kerimin sıfatları nedir? Kuran’ın adını ve manasını sizler için derledik. Tanrı kitabının bazı nitelikleri vardır. Yüce Allah kitabında bazı sıfatlarla belirtmiştir. Aşağıda bu sıfatları ve anlamlarını belirtiyoruz. Bütün bu sıfatlardan Kuran’da bahsedilmektedir.
El-Mubin: Birisi bu başlığı Kuran’ın “apaçık ve açıklayıcı” olduğunu söylemek için kullandı.
El-Beyan, Kuran’ın isimlerinden biridir ve sıfat hali El-Mubin’dir.
Al-Azim: Kuran’ın ihtişamını ifade eder, asil hakikatleri içerir ve yüce eserdir. Ayrıca Kuran’ı okuyanlara şan getireceğini ve hayatlarına bağlı kalacağını ifade eder.
El-Hakim: Onu Allah’ın gönderdiğini ve hikmetle dolu olduğunu söyledi.
El-Kerim: Kuran’ın çok değerli olduğunu ve alıcıya sağladığı ikramların Allah’tan geldiğini söyledi.
El-Mecid: Kuran’ın şeref kaynağı olduğunu, asil olduğunu ve onunla ilgilenen kimsenin onu şereflendireceğini söylüyor. Bu sıfat iki ayette geçmektedir. “Doğası gereği saygın bir kişi” anlamına gelir ve “okuyan, anlayan ve hayata kendini adayanlara şeref sağlamak” anlamına gelir.
El-Münir: “bilinçlenme” manasına gelir. Kuran’daki bilgiler sayesinde cehaleti ve karanlığı ortadan kaldırır ve nur sağlar. Bu özelliğinden dolayı çok aydınlatıcıdır. Bu sıfat Hz. Peygamber ve ayı ifade etmek için de kullanılır. Bu sıfatların yanı sıra “muteşabih” ve “mesani” gibi sıfatlar da bulunmaktadır. Bu ayet ve temalar birbirine benziyor.
Kerimin Diğer Adları ve Anlamları
Kur’an: Kutsal kitap olarak bir bütüne toplayan ve derleyen, canlı tutan, yaşayan ve yaşatan anlamındadır. FURKAN: mihenk taşı olarak açıklanır. KUR’AN-I AZİMÜŞŞA: Azim; azim etmek, niyet etmek, kesin hüküm vermek anlamındadır. KİTAB-I HİKMET: Hikmet, yüksek akıl ve yüksek ilim irfan anlamına gelmektedir. Bilgelik ve “hakim” olmaktır. KUR’AN-I NATIK: “Natıka” düşünüp düşünerek konuşma, üstün zekâ sahibi, düzgün, güzel ve etkili söz söyleme kuvvetidir. KUR’AN-I MÜBİYN: Açık apaçık gösteren anlamına gelmektedir. KUR’AN-I MECİD: Allah’ın kendine ait isimlerindendir. KİTABULLAH: Allah’a ait kutsal bir kitap demektir. KUR’AN-I KERİM: Kerem, ululuk sahibi anlamındadır. KUR’AN-I HAKİM: Doğru ile yanlışı birbirinden ayırmaya hakem, adaletli olma konusunda hakim anlamına gelmektedir. TENZİL-İ KİTAP: Bir şeyin bir miktarını çıkarmak anlamındadır. KİTAB-I MESTUR: Gizli, perdeli, örtülü anlamındadır. KİTAB-I SADIK: İyi ve gerçek samimi arkadaş, dost anlamındadır.
Kuranı Kerimin Önemi
Kuran, Allah’ın insanlara indirdiği son kitaptır. Kuran son peygamber Hz. Muhammed (as ‘in vahyiyle bildirmiş ve tercüme ile bugüne kadar yayılmıştır. Kuran, bireylerin ve toplumların, tüm insan sınıflarının ve tüm ülkelerin ve her yaşın tüm insan yaşamı için maddi ve manevi kılavuzdur. Hükümet başkanlarından, komutanlardan sıradan vatandaşlara, sokaktaki insanlara kadar herkes orada onunla ilgili bir şeyler buldu. Dünyevi ve uhrevi barış ve mutluluğa ulaşmak için ondan gerekli bilgi ve dersleri aldı. Kuran, peygamberimizin kalbine sadece manada değil sözde de haber verir. Kuran’a vahiy denmesinin sebebi ise budur. Dolayısıyla “Kuran” sadece anlam değil, aynı zamanda bir bütün olarak kelime ve anlamı vardır. Kuran, Peygamberimiz (asm) ‘e tam olarak gelmemiş, peyderpey indirilmiştir.
Kuranı Kerimin Özellikleri
Kuran kitabının lisanı Arapçadır. Dilinin Arapça olması ve Araplara gönderilmiş olması Kuran’ın genelliğini ve evrenselliğini boşa çıkarmaz. Çünkü Araplar arasında dil genellikle herkes için geçerlidir. Kuran’da anlatılan her şey Allah’ın lafıdır. Kesinlikle kimse eklememiştir. Bu değişmeyen tek kitaptır. “Kuran” öncesi kitapların geçerliliği kaldırılmış olmasına rağmen bu kutsal kitaplar değiştirildi. Kitap, kendinden öncekileri ispatlıyorlar. Fakat burada bahsi geçen önceki kitapların bozulmamış ve orijinal halidir. Dünyanın sonuna kadar dayanabilecek tek kitap bu. Hz. Muhammed’e gönderilmiştir.