Mahmut Ustaosmanoğlu, genellikle Mahmut Efendi olarak anılan ve müritleri tarafından Efendi Hazretleri olarak bilinen bir şeyhdir. Merkezi İstanbul Çarşamba’da bulunan Nakşibendi – Halidiyye koluna bağlı İsmailağa cemaatinin lideridir. Modern ünlü İslam alimleri arasında yer alır ve dünya üzerindeki en etkili 500 Müslüman listesinde 35. sırada yer almaktadır. Fıkıh, tefsir ve hadis alanında çalışmıştır.
Mahmut Ustaosmanoğlu ve Hayatı
Mahmut Ustaosmanoğlu hayatı 1929 yılında başladı. Trabzon’da bulunan Of ilçesine bağlı Miço köyünde doğmuştur. Köy şimdi Tavşanlı Köyü olarak bilinmektedir. Babası köyde çalışan İmam Ali Efendi ve annesi Fatma Hanım’dır. 10 yaşında babasının yanında hafız oldu ve medrese eğitimine devam ederek 16 yaşında icazesini kazandı. Bu sırada Mehmet Rüştü Aşık Kutlu Hoca, Hoca Abdülvehhab Efendi ve Hacı Dursun Feyzi Güven Hocaefendi gibi alimlerden ders almıştır. Daha sonra kuzeniyle evlendi ve imam olarak çalışmaya başladı. Mahmut Ustaosmanoğlu, 1952 yılında mürşidi olduğu Nakşibendi şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Ali Haydar Efendi, 1954 yılında onu İsmailağa Camii imamı olarak atadı. 1960 yılına gelindiğinde Ali Haydar Efendi’nin ölümünden sonra tarikat lideri oldu. 1996 yılında İsmailağa Camii imamı olarak emekli oldu.
Modern İslam alimi olan Mahmut Ustaosmanoğlu siyasetçiler tarafından da sevilen ve desteklenen biri olmuştur. Yılda üç haftayı Türkiye’nin dört bir yanından insanlara İslam’ı öğretmek için ayırdı. Özbekistan, Hindistan, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülkede çeşitli eğitim turları yaptı. Marifet Derneği, Marifet Dernekleri Federasyonu ve Ahle Sunnah vel Jamaah Konfederasyonu gibi çeşitli dini, sosyal ve hayır kurumları kurmuştur. 2010 yılında İstanbul’da çok önemli bir etkinlik gerçekleşti: 42 ülkeden 320 İslam alimi bir araya geldi. Lübnan Müftüsü Usame Rufai konuşmasında toplanan tüm âlimler adına Şeyh Mahmud’un İslam alemi için önemli biri olduğunu belirtmiştir.
Mahmut Ustaosmanoğlu’nun Eserleri
Mahmut Ustaosmanoğlu eserleri arasında şunlar vardır:
- Ruhul Furkan Tefsiri: Açıklamalarıyla Kur’an-ı Kerim tefsiri
- Sohbetler: Cilt sayısı altıdır.
- Risalei Kudsiyye: 2 ciltten oluşmaktadır.
- Umre Sohbetleri
- Fatiha Tefsiri
- Ayetel Kürsi ve Amener Resulü Tefsiri
- Kur’an-ı Kerim’in Faziletleri ve Okuma Adabı
- Efendi Babam Buyurdu ki
- Kur’anı Mübin ve Kelime Manalı Meali Alisi
- Kur’anı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi
- Efendi Hazretlerimizin Hatmi Hace Sohbetleri
- İrşadül Müridin
- Mahmud Efendi Hazretlerinden Dualar
- Asrın Müceddidi Mahmud Efendi Hazretleri ile Huzur İkliminde İrşad Umresi
- Mektubatı Mahmudiyye
Eserler cemaat tarafından Arifan Kitabevi’nden yayınlanmaktadır.
İsmailağa Cemaati
Adını İstanbul Fatih’teki İsmailağa Camii’nden alır. İsmailağa Camii 56. Şeyhülislam Kara İsmail Naim Efendi Hazretleri tarafından yaptırılmıştır. Cemaat üyeleri katı İslami giyim şartlarına uymalıdır. 1990’larda grup Kafkasya’nın bazı bölgelerine (özellikle Azerbaycan’a) eğitimciler göndermiş ve İsmailağa Camii’ndeki medresesinde insanları eğitmiştir. 1997 yılında Türkiye’deki dini faaliyetlere getirilen yeni kısıtlamalardan sonra çalışma daha yavaşlamıştır.