Mezhepler, dinin türlü fikirler ayrılıkları dolayısıyla ortaya çıkmış olan topluluklara verilen bir addır. Bu kollara düşünce ekolü adı da verilmektedir. Çeşitli mezhepler bulunmaktadır. Bunlardan biri ise Malikilik mezhebidir. Birçok kişi Malikilik mezhebi nedir? sorusunun cevabını merak etmektedirler. Malikilik mezhebi İslam da bulunmakta olan mezheplerden biridir. Bu mezhep dört büyük mezhepten biri olarak bilinmektedir. Malikilik mezhebi genel olarak Afrika kıtasında bulunmakta olan Müslüman ülkelerde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu mezhep ilk defa Hicaz da görülmüş ve yayılmıştır. Dünya çapında bilinmekte olan bu mezhep Endülüs Demevi Devletinde de görülmüştür. Malikilik mezhebin de Medineli kişilerin yaşam tarzı genel olarak esas alınmaktadır. Bu mezhep de örf ve âdet gibi konular da ele alınmaktadır ve önemsenmektedir. Bu mezhebin inanışına göre Medineli kişilerin söyledikleri şeyler hadis ile aynı güçtedir. Bunun nedeni ise Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mekke’den Medine’ye göç ederken Medine de 10 yıl kalmıştır. 10 yıl boyunca Medineli kişiler Peygamberimiz Hz. Muhammed`in davranışlarını örnek almış ve onlara göre davranmaya başlamışlardır. Bu davranışlar Hz. Muhammed’in davranışları olduğu için Malikilik mezhebindekiler Medinelilerin davranışlarını esas almışlardır. Malikilik siyasi açıdan da önemi bulunmaktadır.
Malikilik Mezhebi Özellikleri
Her mezhep de olduğu gibi Malikilik mezhebinin de özellikleri bulunmaktadır. Bazı Malikilik mezhebi özellikleri şunlardır;
1.Abdest alınırken başın bir kısmı mesh edilmektedir. Ama bu mezhepte başın tamamının mesh edilmesi gerekmektedir.
- Engelli veya özürlü kişiler namaz ibadetinden önce abdest almaları şart değildir. Yani alabilme imkanları varsa almalılar ve sevap olarak geçmektedir. Ama alabilme imkanları yoksa almamalıdırlar ve bu günah olarak geçmemektedir yani müstehaptır.
- İstenildiği kadar mesh edilebilmektedir bunun bir sınırı bulunmamaktadır.
- Namaz ibadeti yaparken, Fatiha suresi okunmadan önceki zammı sure de besmele çekilmez.
- Sabah vaktinde kılınan namaz da rükuya gitmeden önce kunut duaları okunur.
- Diğer mezheplerde erkeklerin diz üstü mahrem kısmı yani kapatılması gereken kısım olarak sayılmaktadır. Ama bu mezhepte diz üstü ut yeri sayılmamaktadır.
- Vitir namazları tek rekât kılınmaktadır. Ayrıca vitir namazlarında kunut duaları okumamak zorunlu değildir ama okunması da gerekmektedir yani mekrudur.
- Bir kişinin abdesti varsa ve vücudundan kan çıkar ise abdesti bozulmamaktadır.
- Şarkı söylemek veya müzik dinlemenin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.
- Abdest ibadetin de ovarak abdest almak farzdır.
Hanbelilik Nedir?
Birçok Müslüman kişi hanbelilik nedir sorusunun cevabını merak etmektedir. Mezheplerin mezhepleşme dönemi bulunmaktadır. Bu dönemden sonra ortaya çıkmış olan bir mezheptir. Ayrıca dördüncü Sünni mezhep olarak da bilinmektedir. Bu mezhep de bulunan kişilere Hanbeli adı verilmektedir. Çoğul kişilere ise hanabiler adı verilmektedir. Hanbeli mezhebini Ahmet Bin Hanbeli kurmuştur. Bu zaman da çok sayıda kişi Ahmet Bin Hanbeli’ye destek olarak mezhebin yaygınlaşmasını sağlamışlardır. Destekler ile bu mezhep çok büyük ilerlemeler sağlamıştır. Bu mezhep de hiyerarşi kuran-ı kerim olarak kabul görülmüştür. Kuran-ı kerim görüşünden sonra ise hadisler kabul görülmüştür.
Ameli Mezhepler
Ameli Mezhepler dörde ayrılmaktadır. Bu mezhepler şunlardır:
1.Kurucusu İmam Azam olan Hanefi mezhebidir. Bu mezhep önce ırak da görülmüş ve yayılmıştır. Sonrasında ise mısır, Hindistan ve Türkiye de yaygın bir hale gelmiştir.
- Kurucu İmam Malik olan Malikilik mezhebidir. Bu mezhep Medine’ye görülmüş ve yayılmıştır. Daha sonrasında ise hicaz ve Afrika’da da yayılmıştır.
- Kurucusu İmam Muhammed olan Şafii mezhebidir.
- Kurucusu Ahmet ibn hanbel olan Hanbeli mezhebidir.