Merdâvî, şahsen kendi söylemiyle H. 817 (M.1414) yılında Filistin’in Merdâ bölgesinde doğduğunu bildirmiştir. İlk eğitimlerini dönemin hatırı sayılı alimlerinden biri olarak bilinen Şeyh Ömer’den almıştır. El-Mücerred isimli küçük bir tekkede Kur’an-ı Kerîm’i hatim etmiş ve daha sonra Suriye’nin Dımaşk kentinde bulunan Şeyhülislam Ebu Ömer Medresesi’nde eğitimini devam ettirdi. İsminde Dımaşki şehre, Salihi ise beldenin adına nispeten alınmıştır. Takıyyüddin İbn Kundüs el-Ba’lî, Burhâneddin İbn Müflih, Abdurrahman bin İbrâhim et-Trablusî, Yûsuf el-Merdâvî gibi çeşitli alimlerden Kuran usulü, fıkıh ilimi ve Arap dilleri dersi almıştır.
İlmi konuda kendini ilerletmek ve makam yükseltebilmek için İbn Nasırüddin, Şemseddin es-Sili ve Şehabeddin İbn Abdülhadi’nin de içerisinde olduğu birçok değerli alimlerden hadis rivayetleri ve feraiz ilmi ile ilgili eğitimler alarak öğrencileri oldu. Ders aldığı hocası Burhaneddin İbn Müflih vefat ettikten sonra halifesi olarak yerine geçmiş ve kadılık yapmıştır ve 885 yılında vefat etmiştir.
Eserleri
Müslümanlar, Merdavî’nin yazdığı eserlerden çok yararlanmışlardır. Yüksek mertebede fıkıh alimi , keskin zekası ile tanınan Merdâvî, birçok ilmi konuda yetenek ve bilgi sahibidir ve bildiklerini gelecek nesillere aktarma kaygısıyla birçok öğrenci yetiştirme dışında el-Mukni’de bildiklerini aktarmıştır. Hayatı boyunca haramlardan ve Allah’ın yasaklarından kati suretle uzak durmuş, güzel ahlaklı bir kişi olmuş, güzel ahlakı ve alçakgönüllülüğü ile tanınmıştır.
Yaşadığı her anı dolu yaşamak için önem göstermiş, bilgiyi aramış, anlatmış ve büyük zatların ziyaretlerine mahzar olmuştur. Hayatı boyunca birden fazla hacca gittiği bilinmektedir. İslam hukuku mezhebine bağlı Hanbelî mezhebi için derin bir anlama sahip Merdâvî için şeyhülislam, kadı ve münakkih gibi lakaplar verilmiştir. Kaleme aldığı bilinen bazı eserleri şunlardır:
el-Mukni: 1374-1378 yılları arasında Beyrut’ta yazdığı eserde; sahih ve asah görüşlerini belirtmiştir.
el-Mehnel: fıkıh, usul, hadis ve tenkîb esaslarını konu almıştır.
El-İttisaf