Meryem Ana’nın Kur-An’da Yeri
Meryem Ana’nın Kur-An’da yeri özellikle de Müslümanlar tarafından merak edilen bir konu olmaktadır. Hz. Meryem, Kur’An- ı Kerim kitabımızda arklı ayetlerde geçmektedir. İnanışımıza göre Meryem ve İsa peygamber insanların üzerinde farklı etkiler barındırmaktadır. Yine konu hakkındaki inanışa göre tartıştıkları şahsiyetlerin başında yer almaktadırlar. Kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’in indiği dönemde de durum aynı şekilde devam etmektedir. Yine belirtilen durum olduğundan dolayı Yüce Rabbimiz bu iki şahsiyetle ilgili olarak temel bilgileri de bizlere açıklamaktadır. Bu kişiler aslında gerçek olarak açıklamış ve soru işaretleri giderilmiştir. Yine Hz. Meryem suresinde de konu açıklanmaktadır. Sure içerisinde “İşte bu, hak söze göre, hakkında ihtilâf edip durdukları, Meryem oğlu İsa’dır.”[1] ifadeleri yer almaktadır. Yani buradan da anlaşıldığı gibi konu hakkında tek sağlam bilgi Kur’an’da yer almaktadır. Aynı zamanda Kur’an’da verilen bilgiler ile yetinmeyenler de yer almaktadır. Kitabımızda yer alan ayetlerin de yanı sıra gerisi arkeolojik gelişmeler ile açıklanmaktadır.
Hz. Meryem’in aslında Hz. İsa ve Hz. Zekeriya peygamberlerin yaşadığı çağ da yaşadığı kesin olarak bilinmeyen bir konudur. Hz. Meryem ve Hz. İsa peygamberin Kur’an da Esseniler ile olan ilişkisi de dikkatleri üzerine çekmektedir. Söz konusu durum dikkate alındığında olaylar biraz daha aydınlanmaktadır. Kitabı Mukaddes içerisinde MÖ. 500’lü yıllara ait bilgilerin bir kısmı da ihmal edilmiştir. Söz konusu bilgiler ihmal edildiğinden dolayı da Meryem ve İsa peygamber hakkında net bilgiler yer almamaktadır. Ancak yine de MÖ. 400- 200 yılları arasında yaşamış oldukları bilgileri yer akmaktadır. Söz konusu durum hakkında İsa Peygamber hakkında da detaylı bilgileri sizler ile paylaşmaya çalışacağız. Sizler ile kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’in farklı kısımlarında Hz. Meryem ve Hz. İsa peygamber hakkında geçen ayetleri paylaşarak konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız adına elimizden gelenleri yapacağız. Kur’an kitabımızda yer alan bilgiler ışığında Meryem ve oğlu İsa hakkında yer alan ayetler insan için birer gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meryem İsminin Anlamı Nedir?
Hz. İsa Peygamber’imizin annesi olan Hz. Meryem, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu noktada Meryem isminin anlamı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Meryem isminin anlamı, bir yerden ayrılmak anlamını taşımaktadır. Bu durumun yanı sıra Kitabı Mukaddeste iki farklı yerde de Musa Peygamber’in kız kardeşinin adı olarak geçmektedir. Bu kelimenin aynı zamanda İbranice dilinden geldiği de bilinen ayrıntılar arasında yer almaktadır. Bazı yorumcular tarafından ise bu ismin anlamı olarak deniz damlası, ışık veren, prenses, güzel kimse ve kamil kimse gibi anlamları da bulunmaktadır. Meryem sözcüğü, Kur’an’da 34 defa isim eklinde geçmektedir. Bir defa ise “O” zamiri ile birlikte işaret etmek amacı ile geçmektedir. Böylelikle de toplamda tam olarak 35 defa Kur’an’da geçmektedir.
Hz. Meryem’in Ailesi Kimdir?
Kutsal kitabımız Kur’an’da Meryem’in ailesi hakkında çok detaylı bilgiler yer almamaktadır. Yine aynı şekilde annesi ve babası ile ilgili geniş bilgi de yer almamaktadır. Kur’an’da Âl-i Imran suresinin 35. Ayetinde babasının ismi geçmektedir. Bu ayetten de anlaşıldığı kadarıyla babasının adı İmran olarak belirtilmiştir. Hz. Meryem’in babası olan İmran’ın Meryem henüz doğmadan evvel öldüğü de bilinmektedir. Aynı zamanda diğer bilgilere yer verilmemiştir.
Hz. Meryem’in annesinin adının ise Hanna olduğu bilgisi yer almaktadır. Yine annesinin de Zekeriya peygamberin baldızı olduğuna dair bilgiler yer almaktadır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra Zekeriya peygamberin eşinin isminin ise Elizabet olduğu gibi bilgiler de yer almasının yanı sıra kesinliği bulunmamaktadır. Bu durumun sebebi ise Taberî Tarihi’nde de yer almaktadır. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Hz. Meryem ile alakalı olarak geçen ayetler ise şu şekildedir;
Tahrim: 12:
12.Ve Allah, ırzını bir kale gibi koruyan İmran kızı Meryem’i de örnek verdi. İşte Biz onu vahyimizle az da olsa bilgilendirdik. O da Rabbinin kelimelerini ve kitaplarını doğrulayıp uyguladı ve sürekli saygıda duranlardan oldu.
Enbiya/91:
91.Ve o, ırzını titizlikle koruyan kadın; işte Biz, onu güvenli bilgimizle bilgilendirdik. Ve kendisini ve oğlunu âlemler için bir alâmet/gösterge yaptık.
Mü’minun/ 50:
50.Ve Biz, Meryem’in oğlunu ve İsa’nın annesini bir alâmet/gösterge yaptık ve ikisini, yerleşmeye uygun, suyu olan bir tepeye yerleştirdik.
Al-i Imran; 33-37:
33,34.Şüphesiz Allah, Âdem’i, Nuh’u, İbrahim ailesini ve İmran ailesini –birbirinin soyundan olmak üzere– âlemler üzerine seçkin kıldı. Ve Allah, en iyi işitendir, en iyi bilendir.
35.Hani bir zaman İmran‘ın karısı: “Rabbim! Kesinlikle ben, karnımdakini tam hür olarak senin için adadım. Sen de benden kabul et, şüphesiz Sen en iyi işitensin, en iyi bilensin” demişti.
36.Onu doğurunca da: “Rabbim, şüphesiz ben, onu kız doğurdum; – Hâlbuki Allah onun doğurduğu şeyi daha iyi bilir- erkek, kız gibi değildir. Ve şüphesiz ona Meryem adını verdim. Ve şüphesiz ben, onu ve soyunu şeytan-ı racimden; kovulmuş/ katil, asılsız söz ve düşünce üreten, karanlığa taş atan şeytandan sana sığındırırım” dedi.
37.Bunun üzerine Rabbi Meryem’i güzel bir kabul ile kabul etti. Ve onu güzel bir bitki olarak bitirdi. Ve ona Zekeriya’yı kefil kıldı. Zekeriya ne zaman onun üzerine/özel odaya girse, onun yanında bir rızık bulurdu. Zekeriya, “Ey Meryem! Bu sana nereden?” dedi. Meryem de: “O, Allah katındandır” dedi. Şüphesiz Allah, dilediğini hesapsız rızıklandırır.
42,43.Ve hani haberci ayetler. “Ey Meryem! Şüphesiz Allah seni seçti, seni tertemiz biri yaptı ve seni âlemlerin kadınlarına seçti. Ey Meryem! Rabbine saygılı ol, O’na boyun eğip teslimiyet göster ve Allah’ı birleyen erkeklerle beraber sen de Allah’ı birle!” demişlerdi.
44.İşte bu, gaybde; algılama imkânının olmadığı, geçmişin önemli haberlerinden sana vahyettiklerimizdir. Ve Meryem’e hangisi kefil olacağına kalemlerini atarlarken sen yanlarında değildin. Onlar tartışırlarken de sen yanlarında değildin.
45-46.Hani bir zaman haberci ayetler: “Ey Meryem! Allah seni, Kendisinden bir kelimeyle müjdeliyor. Onun adı, Meryem oğlu İsa Mesih’tir. Dünya ve ahrette saygındır. Ve o yaklaştırılanlardan ve salihlerdendir. Yüksek mevkide bulunarak ve yetişkin biri olarak insanlarla konuşacaktır da. 48Ve Allah, ona kitabı, haksızlık, bozgunculuk ve kargaşayı engellemek için konulmuş kanun, düstur ve ilkeleri ve Tevrat ile İncil’i öğretecek.
49-51.Ve onu İsrail oğullarına; ‘Şu bir gerçek ki, ben size Rabbinizden bir alâmet /gösterge getirdim/ gösterge ile geldim; şüphesiz ben, sizin için, çamurdan; kilden; seramikten kuş şekli gibi bir şey; “buhurdan (tütsülük”) tasarlarım. Sonra onun içine üflerim de Allah’ın izniyle hastalık yapan şeyler kuş oluverir/uçar gider. Ben, körü ve abraşı iyileştirir, sosyal ölüleri Allah’ın izniyle diriltirim. Yiyeceklerinizi ve evlerinizde zahire yapacaklarınızı; biriktirip sonra yiyeceklerinizi size haber veririm. —Eğer inananlarsanız bunda sizin için kesinlikle bir alâmet/gösterge vardır.- Tevrat’tan sadece İncil’de yer alanları doğrulayıcıyım. Size yasaklanmış olanların bir kısmını serbest edeceğim. Rabbinizden bir alâmet/gösterge de getirdim size. Artık Allah’ın koruması altına girin ve bana itaat edin. Şüphesiz Allah, benim Rabbimdir ve sizin Rabbinizdir. Onun için O’na kulluk edin! İşte bu, doğru yoldur’ diye bir elçi yapacak” demişlerdi.
47.Meryem: “Rabbim! Bana bir beşer dokunmamışken benim için çocuk nasıl olur?” dedi. Allah: “Öyledir! Allah dilediği şeyi oluşturur; O, bir işe karar verdiği zaman onun için “Ol!” der, o da hemen olur” dedi.[4]