Mirza Şirazi, tahmin edildiği üzere hicri olarak 1230 yılında İran’ın Şiraz kentinde dünyaya gelmiştir. Eğitimini İran’da tamamlamış ve burada yetişmiştir. Şirazi’nin babasının ünlü bir hallat olduğu tahmin edilmektedir. Şirazi, henüz çocuk sayılacak bir yaştayken babasını kaybetmiştir. Şirazi’nin eğitimini ve terbiyesini dayısı üstlenmiştir. Şirazi’nin ilk eğitimini dayısından aldığı bilinmektedir. Henüz dört yaşındayken çeşitli ilim dersleri görmeye başlamıştır. Aynı yaşta kâtiplik yapmaya da başlamıştır. Ana dili Farsa olduğu için bu dilde okuyup yazabiliyordu. Hicri olarak 1236 yılında Arapça dilini öğrenmeye başladı. 8 yaşına geldiğinde Şirazi, tahsilini tamamlamış durumdaydı. Hicri takvimler 1248 yılını gösterirken, ilimini ve bilgisini ilerletmek için İsfahan’a göç etti. Bu ilim kentinde, dünyaca ünlü âlimlerden matematik, tıp, astronomi ve felsefe alanında çeşitli dersler aldı. Sonra mübarek ve eğitim mekânlarını ziyaret etmek ve onlara yakın olmak için Irak’ın Necef kentine yerleşti.
Mirza Şirazi, hicri olarak 1287 yılında hacca gitti. Ölümünden bir süre önce 1292 yılında son olarak Samarra kentine yerleşti ve ölene dek burda yaşadı. Ünlü islam âlimi Mirza Şirazi, 1312 yılında Samarra kentinde hayata gözlerini yumdu. Şirazi’nin naaşı Necef kentinde bulunmaktadır.
Mirza Şirazi’nin Siyasi Hayatı
Nasıreddin Şah, bir İngiliz binbaşı olan Gerald Talbot ile 1980 yılında bir anlaşma yapmıştır. Bu anlaşma, İran’ın tütün endüstrisinin önünü açacak ve geliştirecek maddeler içeriyordu. Ancak mevcut hükümet bu anlaşmayı, yabancıların ülkeyi sömürmesinin önünü açtığı şekilde yorumladı ve Mirza Şirazi’ye tütün ve tütün ürünlerinin üretimi, kullanımı ve satışının yasak olduğuna dair bir fetva verdirdi. Mirza Şirazi’nin siyası hayatı da böylece başlamış oldu denebilir. İran Şahına da fetvayla ilgili bilgi veren bir telgraf çekildi. Verilen bu fetvanın ardından İran halkı, geçim kaynakları azaldığı için protestolara başladı. İran Şahının sarayında yer alan nargilelerin bile gizlice yok edildiği söylenmektedir.
İran’da bulunan tütün şirketleri, Mirza Şirazi’ye bu fetvayı geri çekmesi için büyük miktarlarda rüşvet teklifleri etseler dahi Şirazi, her denemelerinde bu teklifleri geri çevirdi. İran’da sürmekte olan protestolar ve boykotlar sonucunda İran Şahı, Şirazi’nin fetvasını feshetmek zorunda kaldı. İran Şahının feshinden sonra Mirza Şirazi, fetvasını geri çekti. Mirza Şirazi’nin siyasi hayatı, bu olaylar neticesinde en canlı dönemini yaşamıştır. Bu olay, İran tarihinde halkı yönetime karşı birleştiren ilk olay olarak tarihe geçmiştir.