1704-1705 ya da 1706-1707 yılları arasında İran’ınn en büyük kültür alanı olan İsfahan’da dünyaya gelmiştir. Babası Molla Muhammed Ekmel olarak bilinmektedir. Muhammed Bakır Vahid Behbehani babasının ölümünün hemen ardından İsfahan’dan ayrılarak Necef’e gitmiştir. Orada bir çok âlim ile fıkıh ve usul okumuştur. Gitmiş olduğu Necef de yaklaşık olarak 30 yıl kadar kaldıktan sonra tanınmış bir kişi olmuştur. Daha sonra kendi güvenini sağlayarak fars eyaletinin Bihbehan kasabasına yerleşmiştir. Orada uzun yıllar kaldıktan sonra meşhur olmuştur. Burada kaldığı süre zarfınca bir cok ilim sahibi kişi ile bir araya gerek fıkıh öğrenme ve öğretme yolunda ilerledi.
1791-1792 yılları arasında hayatını kaybettiği düşünülen Muhammed Bakır Vahid Behbehani hayatta olduğu sürece sürekli olarak ziyeretine gittiği İmam Hüseyin’in türbesinin yanına gömülmüştür. Fakat bazı kaynaklara göre ölüm tarihi 1794 olarak geçmektedir.
Muhammed Bakır Vahid Behbehani’nin Yaşamı
Muhammed Bakır Vahid Behbehani fıkıh mekteninin merkezi olan bihbehani taraftarı olduğu Usuli okulunun bilindik hale gelmesi için Ahbârîler’le mücadele etme kararına varmıştır. Fıkhi bir hüküm arayanların tek çaresi olarak Kur’ân-ı Kerîm’e ve Hz. Peygamber’le on iki imamın rivayetlerine başvurmaktan ibaret olduğunu savunmaktadır. Ahbari – Usuli çatışması eski olmak ile beraber XVIII. Yüzyılda olan bu çatışma oldukça yüksek seviyeye ulaşmıştır.
Muhammed Bakır Vahid Behbehani yaşamı boyunca tezlerini müdafa ederek Ahbariler’in fikirlerini yerle bir eden eserler yazmış ve okunması için insanlıağa sunmuştur. 1746 senesinde Irak’a dönerek Kerbela ilim merkezlerini de Ahbari mektebinin himayesi altından çıkarmak istemiştir. Bu sayeden Muhammed Usuli zaferini eline alarak İran’da neredeyse her konu için sözünü geçirebilien bir kişi haline geldi ve müctehid sınıfının ortaya çıkmasına sebep olarak İran da İslam Devriminin arasında güzel ve doğru bir ilgi kurmuştur.
Muhammed Bakır Vahid Behbehani’ye Ait Eserler
Muhammed Bakır Vahid Behbehani yaşamı boyunca dini açıdan birçok kişiye bir şeyler katmakla devam etmiştir. Aynı zamanda kendine ait bazı eserleri de bulunmaktadır. Bihbehânî’nin çok sayıdaki eserlerinden başlıcaları şunlardır:
– Misabih – l Zalam Fi Şerh – i Mefatihuş – Şeraye
– Haşiyetü – l Vafi
– Elfevaidü – Hariye