Hadîs, kırâat ve Hanbelî fıkıh âlimi. Künyesi Ebü’l-Hasen olup ismi Muhammed bin Ahmed bin Muhammed bin Hasen bin Ali bin Hüseyn bin Hârûn’dur. Lakabı ise Emîn olarak belirlenmiştir. Berdân’da 998 yılında domuş ve bir süre sonra ailesi ile Bağdad’a göçüp orada yerleşmiştir. 1076 yılında ise hayatını kaybetmiştir. Muhammed Berdani Ahmed bin Hanbel hazretlerinin de kabrinin bulunduğu Bâb-ı Harb’deki mezarlığa gömülmüştür.
Muhammed Berdani Yaşamı
İlim ve irfan sahibi olmak istediğinden sürekli olarak seyahatlere çıkan Muhammed Berdânî; Ebü’l-Hasen bin Rızkaveyh, Ebü’l-Hüseyn bin Büşrân ve kardeşi olan Ebü’l-Kâsım, Ebü’l-Fadl Temîmî ve kardeşi Ebü’l-Ferec, Ebü’l-Hasen bin Mahled, Ebû Ali bin Şâzân, Berkânî ve birçok alim ile hadîs-i şerîf dinlemiştir. Bu nedenle birçok ilimde söz sahibi olarak görev almıştır. Muhammed berdani fıkıh ve hadîs ilimlerindeki üstünlüğü sayesinde oldukça tanınan bir kişidir. Gittiği her yerde gördüklerine İslâmiyetle ilgili birşeyler anlatıp öğretmeye devam eden bir kişi olarak bilinmektedir. Muhammed Berdani yasamı boyunca geçimini kitap yazarak temin ederdi ve sürekli olarak ibadet eden bir kişi olarak bilinirdi.
Muhammed Berdani Rivayet Ettiği Bazı Hadisler
Muhammed Berdânî’den birçok âlim sayesinde ilim sahibi olmuş ve birçok dini konuda bilgiye sahip olmuştur. Muhammed Berdani yasamı boyunca her daim ilim sahibi olmak için mücadele etmiştir. Bu nedenle bazı Hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Bunların en bilindiği ise ilk olarak ilim meclisi içinden olan ve hiç kaçırmayan ogulları Ebû Ali ve Ebû Yasîr ve aynı zamanda Kâdı Ebû Bekr bin Abdülbâkî, Hâfız Ebû Muhammed Semerkandî olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hayatı boyunca bir çok kitap yazdı. Fazîlet-üz-zikr ved-duâ adını vermiş olduğu eserini oğlu adına hitap etmiştir. Aynı zamanda öğrencilerine okutmuştur ve başarılı bireyler ve alimler olmasına neden olmuştur.
Muhammed’in rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte ;
“Altını, altınla satmak yanlıştır. Fakat satacaksanız da misli misline satmanız gerekir. Onların bir kısmını da, bir kısmı üzerine ziyâde etmemeniz gerekir. Eskiyen ya da yıpranmış olan gümüşü de, gümüş ile satmanız önerilmez. Fakat satacaksanız da misli misline satmanız gerekir. Onun bir kısmını bir kısım üzerine arttırmayınız.” buyurdu.