Muhammed Bin Dâvûd, hakkında bilgiler yer alan kaynaklara göre Merv şehri üzerinde yetişmiş olan bir zâttır. Merv şehri üzerinde yetişmiş olan âlimler arasında en meşhur olanlardan bir tanesidir, denilebilir. Kaynaklarda geçen ve bilinen tam adı ise şu şekilde geçer: Muhammed b. Dâvûd b. Muhammed el-Mervezî. Onun bilinen künyesi ise şu şekilde geçmektedir: Ebû Bekr. Ancak o daha çok ya “Saydelânî” şeklinde ya da “Dâvûdî” şeklinde tanınmış ve anılmış bir zâttı.
Muhammed bin Dâvûd Hazretleri, bir yandan ilim öğretmiş ve insanların manevi açıdan yetişebilmelerini sağlamıştır; bir yandan insanlara katkı sağlayacak başka faydalı işlerle de meşgul olmaya çalışmıştır. Babasından nisbetle de kendisine “Dâvûdî” denmiş ve bu şekilde meşhur olmuştur. Ayrıca onunla ilgili kaynaklarda geçen bilgilere göre Ebû Bekr-i Saydelânî’nin tam olarak 427 yılı itibariyle vefat ettiğini söyleyebiliriz. Bu yıl ise tam olarak 1036 yılına tekabül eder. Ayrıca Muhammed bin Dâvûd’un muhtasar bir şerhi ve farklı eserleri de bulunmaktadır.
Muhammed Bin Dâvûd’un İlim Dışında Yaptığı Faydalı İşler
Muhammed Bin Dâvûd’un ilim dışında yaptığı faydalı işler ile ilgili olarak da birkaç bilgi vermek gerekiyor. Çünkü Muhammed b. Dâvûd hazretleri, insanlara ilim öğreterek onların manevi açıdan yetişmelerine yardımcı olması dışında farklı yararlı işler de yapmıştır. Bu anlamda türlü ilaçlar yaptığını ve bunları atışa çıkardığını söyleyebiliriz. Bu sayede yaptığı ilaçlarla da insanların beden sağlıkları konusunda da hizmette bulunmuştur. Ayrıca yaptığı bu faydalı iş sebebiyle, bilinen ve tanınan diğer isim ve lakaplarına ek olarak, ona “Saydelânî” de denmiştir. Aynı zamanda Muhammed b. Dâvûd, bu ismiyle de tanınmıştır.
Dâvûdî’nin İlmi Çalışmaları
Dâvûdî’nin ilmî çalışmaları ile ilgili olarak etrafına çok fayda sağlamış bir âlim olduğunu söyleyerek söze başlayabiliriz. Muhammed b. Dâvûd, hem hadîs, hem fıkıh ilimlerinde hem de farklı ilimler üzerine yetişmiş derîn ve büyük bir âlimdir. Ayrıca Muhammed b. Dâvûd ile meşhur bir fıkıh âlimi olan Ebû Bekr-i Kaffâl ile yakın bir dostlukları vardı. Bu nedenle ondan da ilim tahsil etmişti. Ayrıca Muhammed b. Dâvûd’un kendisi de pek çok kişinin ilim alanında yetişmesine ve yükselmesine vesile olabilmiştir.
Dâvûdî’den Bahsedilen Kaynaklar
Dâvûdî’den bahsedilen kaynaklar içerisinde onun hem ilmî anlamdaki çalışmalarından hem de diğer yaptığı faydalı işlerden bahsedilmektedir. Ayrıca çok sağlam bir hadis bilgini olduğundan ve çok sayıda kişiyi de ilmî anlamda yetiştirip yükselmesini sağladığından da söz edilmektedir. Bütün bu bilgilerin yer aldığı kaynaklar içerisinde yer alan kitaplar için şu örnekleri verebiliriz:
- Mu’cem-ül-müellifîn (9.cilt, sy.298),
- Tabakât-üş-Şâfiiyye (2.cilt, sy.129).