Muhammed bin Halef, İbnül Murabıt ve Ebu Abdullah adıyla bilinmektedir. Bu ünlü İslam alimi hakkında edinilen bilgilere göre Muhammed bin Halef bin Said bin Vehb tam ismidir. Hadis ve fıkıh alanında çalıştığı bilinmektedir. Hayatı, eserleri ve eğitimi hakkında bulunan bilgiler kısıtlıdır.
Muhammed bin Halef’in Hayatı
Muhammed bin Halef hayatı hakkında edinilen bilgilere göre Endülüs’te doğmuştur. Doğum tarihi hakkında ise kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Muhammed bin Halef eğitim hayatında Muhammed bin Abbas el-Kayrevani, Ahmed bin Muhammed et Talmeneki ve Ebül Kasım el-Mühelleb gibi alimlerle tanışmıştır. Kadı Ebû Abdullah et-Temimi, Kadı Ebü Ali el-Hafız ve Ebü Muhammed bin Ebi Cafer gibi alimler ise Muhammed bin Halef’ten eğitim almıştır. Endülüs’te bulunan Meriye şehrinde kadılık yapmıştır. Sünniliği yaymak adına çalışmış ve bu konuda eserler vermiştir.
Muhammed bin Halef’in Bilinen Eserleri
Muhammed bin Halef eserleri şunlardır:
- Kitab ün kebirun fi serh ü Cami is Sahih lil Buhari: Bu bir Buhari şerhini konu alan eserdir.
- Talikat ünalel Müdevvene fil fıkh: Bu eser fıkıh ilmi için yazılmıştır.
- El Vusul ilel garaz il matlub min cevahiri kut il kulüb
Sünnilik
İslam’ın en büyük mezhebi olup, dünyadaki Müslümanların% 87-90’ı bu inancı takip etmektedir. İsmi, İslam peygamberi Muhammed’in davranışına atıfta bulunan Sünnet kelimesinden gelmektedir. Sünni ve Şii Müslümanlar arasındaki farklılıklar, Muhammed’in verasetiyle ilgili bir anlaşmazlıktan kaynaklandı. Sünni İslam bazen “Ortodoks İslam” olarak anılır, ancak bazı bilim adamları bu çeviriyi uygunsuz bulmaktadır. Sünni İslam’daki tüm geleneksel içtihatların temelini oluşturur. Yaygın bir hata olarak, Sünni İslam’ın peygamber efendimizin ölümünden sonraki dönemde ortaya çıkan kuralcı bir İslam’ı temsil ettiğini düşünmektedir. Ayrıca Sufizmin ve Şiiliğin Sünni İslam’dan geliştiğini varsaymaktır. Bu algı, kısmen güvenilir tarihi eserler ve nüfusun büyük çoğunluğunun Sünni olmasından kaynaklanmaktadır. Sünnilikte şunlara inanılır:
- Allah’ın Birliğine İnanç
- Allah’ın Meleklerine İnanç
- İlahi Vahiylere İnanç (Kutsal Kitaplar)
- Allah’ın Peygamberlerine İnanç
- Ölümden Sonra Dirilişe ve Kıyamet Gününe İnanç
- Kadere İnanç
Bunlar temel kurallar olup alt kurallar da bulunmaktadır.