Muhammed Bin Hüseyn El-Bistami Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed bin Hüseyn el-Bistami, Şafii mezhebine mensup olmuş bir âlim olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda ise kaynaklarda Ebu Ömer yazdığını görmekteyiz. Şafii âlimlerinin en ileri gelen âlimlerinden biri olarak bilinmiş ve tanınmıştır. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Muhammed bin Hüseyn bin Muhammed bin Heysem el Bistami yazdığını görmekteyiz.  Yaşadığı dönemlerde nasihat ve vaiz ile yakından meşgul olduğu için kendisine vaiz de denilmiştir. Özellikle hadis ilminin yanında fıkıh ilmi bilgisi ile daha çok anılmıştır. Bu ilimde yüksek ve ileri gelen âlimler arasında yerini almıştır.

Muhammed Bin Hüseyn El-Bistami ve Hayatı

Muhammed bin Hüseyn el-Bistami’nin hayatı konusuna baktığımızda ise ilim ile meşgul olduğunu ve büyük bir âlim olduğunu anlamaktayız. Hadis ilmini öğrenmek için ise birçok şehre seyahat etmiştir. Buna ek olarak Nişabura gitmiş ve orada kadılık görevini üstlenmiştir. O dönemin önde gelen âlimlerinden hadis-i şerif dinlemiş ve yazmıştır. Daha sonrasında ise öğrendiği hadis-i şerifleri başkaları ile de paylaşmış ve onlara da nasıl yazıldığını öğretmiştir. Şafii mezhebinden olduğu için Şafii yi öğrenmek isteyenlere de ayrıca ders vermiş ve öğretmiştir. Bir dönem kadılık görevinde yer aldığı için kadı Ebu Ömer olarak da bilinip anılmıştır. Daha sonrasında ise hadis ilmi ve fıkıh ilmi veren hocaların ve âlimlerin derslerine katılmış onlarda da bu ilimleri dinleyip öğrenmiştir. Kendisi de birçok konuda çevresine fetva vermiştir.

Muhammed Bin Hüseyn El-Bistami ve Vefatı

Fıkıh ilminin yanı sıra mizaç ilminde de oldukça fazla yol kat etmiş ve o dönemin önde gelen büyük âlimlerinden biri olmuştur. Başta Ahmed bin Mahmud bin Harzaz el Ahvazi olmak üzere; Süleyman bin Ahmed et Taberani gibi o dönemin büyük âlimlerinden ilim dalları hakkında bilgiler öğrenmiş ve onlardan hadis-i şerifi dinleyip öğrenmiştir. Muhammed bin Hüseyn el-Bistami’nin vefatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda M.1018 (408) senesinde hayata gözlerini yumduğunu görüyoruz. Neden vefat ettiği konusunda bir bilgi olmadığı gibi doğum tarihi ile de ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir