Tarihte İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed bin İbrahim El-Murabba, tarih ve hadis âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda kaynaklarda Ebu Cafer yazılı olduğunu görüyoruz. Murabba lakabı ile tanınmış olan âlimin gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Muhammed bin İbrahim el Enmati yazılı olduğunu görmekteyiz. Doğrum tarihi ve doğum yeri ile alakalı herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. Kendisi veya ailesi kökeni hakkında herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte kendi döneminin en büyük âlimlerinden olduğu kaynaklarda açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Muhammed Bin İbrahim El-Murabba ve Hayatı
Muhammed bin İbrahim el-Murabba’nın hayatı konusuna baktığımızda ise hayatı ile ilgili de yeterli bir bilgi bulunamadığını görüyoruz. Tarih ilminde çok bilgili bir âlim olmakla birlikte hadis ilminde de yüksek mertebelere ulaşmış bir âlim olduğu belirtilmektedir. Özellikle hadis-, şerif ilminde bir hafız olması ile birlikte dönemin önde gelen âlimlerinden de ilim ve hadis-i şerif hakkında birçok bilgi öğrenmiştir. Bu âlimler arasında Said bin Esad bin Musa başta olmak üzere; Ebi Velid et Tayalisi gibi âlimlerinde ismi geçmektedir. Başka diğer önde gelen ve önemli âlimlerden de ilim öğrenmiş ve hadis-i şerifi rivayet etmiştir. Buna ek olarak kendisinde de birçok kişi faydalanmıştır. Yahya bin Muhammed bin Said başta olmak üzere; Kasım bin Zekeriya, Muhammed bin Muhalled ed Devri gibi önemli kişilerde kendisinden ilim almış ve hadis-i şerifi öğrenmiştir.
Muhammed Bin İbrahim El-Murabba ve Vefatı
Muhammed bin İbrahim el-Murabba’nın vefatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda M.899 (266) senesinde hayata gözlerini yummuş olduğu yazılmaktadır. Vefat yeri veya vefat sebebi hakkında herhangi bir bilgiye rastlanılmamıştır. Kendisi Bağdad da yetişmiş önde gelen hadis hafızlarından biri olarak bilinmiş ve anılmıştır. Yahya bin Main ile görüşmüş kendisi ile sohbet etmiş ve ondan da ilim adına birçok bilgi öğrenmiştir. Kendisinin eserleri olduğu kaynaklarda yazılı olmakla birlikte günümüze gelen herhangi bir eserine rastlanılmamıştır. Eserlerinin ise hadis ilmi ile tarih ilmi üzerine yazıldığı kaynaklarda belirtilmiştir.