İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed bin İsmail, hadis ilmi âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda kaynaklarda Ebu İsmail es Sülemi et Tirmizi yazdığını görmekteyiz. Doğum tarihi ve doğum yeri ile alakalı herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. Kendi döneminde birçok önemli ve önde gelen âlimlerden ilim konusunda dersler almış ve ayrıca fıkıh ilmi ile de ilgilenmiştir. Küçüklüğü nasıl geçtiği hakkında bir bilgi olmamakla birlikte ailesi ve kökeni ile ilgili de herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fıkıh ilmi ile de bir yandan ilgilenirken sonrasında hadis-i şerif de okuyup öğrenmiştir. Birçok önemli âlimlerden fıkıh ilmi ve hadis-i şerif ile ilgili dersler almış ve sonrasında da kendini geliştirmeye devam etmiştir.
Muhammed Bin İsmail ve Hayatı
Muhammed bin İsmail’in hayatı konusuna baktığımızda yine kaynaklarda detaylı bir bilgi olmadığını görmekteyiz. O dönemin ileri gelen âlimlerinden ilim dalları hakkında bilgiler ve dersler almış hadis-, şerifi dinleyip öğrenmiştir. Aynı şekilde kendilerinden de birçok âlim ilim öğrenmiş ve hadis-i şerifi rivayet etmiştir. Bu önemli âlimler arasında ise başta İsmail bin Ebu Uveys olmak üzere; Said bin Ebi Meryem gibi isimlerle beraber Ebu Nuaym, Eyyub bin Süleyman bin Bilal, Hasen bin Suvar ile İbrahim bin Hamza gibi önemli âlim isimleri yer almaktadır. Bunlara ek olarak kendisi ile ilgili güzel sözler söyleyen âlimlerde bulunmuş onun için sağlam, dürüst ve güvenilir olduğunu vurgulamışlardır.
Muhammed Bin İsmail ve Vefatı
Kendisinden güvenilir diye bahseden âlimler arasında başta Ebu Bekr el Hilal olmak üzere İmamı Nesai, Ebu Bekir bin Ebiddünya, Cafer bin Muhammed gibi önemli âlimler yer almaktadır. Onun fıkıh ilminde de diğer ilimlerde olduğu gibi sağlam ve büyük bir âlim olduğunu savunmuşlardır. Muhammed bin İsmail’in vefatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda M.893 (280) senesinde hayata gözlerini yummuş olduğu yazılmaktadır. Ahmet bin Hanbel in yanına defnedilmiştir. Vefat yeri veya vefat sebebi ile ilgili herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. Kaynaklarda ise rivayet ettiği hadisi şerif sözleri de yer almaktadır.