Muhammed Bin Ömer Hevârî, Mâliki Mezhebi’nin fıkıh âlimidi ve Fas’ta yetişen evliyâ büyüklerindendir. Ebû Abdullah künyesidir. 1350 senesinde Magrâve’de dünyaya geldi ve 1439 yılında Cezayir’in Vehrân şehrinde hayata gözlerini yumdu.
Bâce’de ilim öğrenmeye başlayan Ebû Abdullah daha sonra Fas’a yerleşti ve orada oturmaya başladı. Burada ilim öğrenmek için Abdurrahmân Vaglisî, Mûsâ Abdûsî ve Ahmed bin Hâris’den yardım aldı ve daha sonra el-Irâkî ile Mısır’da görüştü. Şark ve Garpta birçok ülke gezdi.
Daha sonra Mekke ve Medîne’yi ziyaret eden Hevârî bu civarlarda bir süre kaldı. Namaz kılma isteğini yerine getirmek için Beyt-i Makdis’i ziyaret etti ve devamında da Şam’a geçti. Şam’ın içindeki Benî Ümeyye Câmiinde ders verdi. Birçok yırtıcı hayvan ile yaptığı seyahatler sırasında karşılaşmıştır ama hayvanlar ona asla zarar vermemişlerdir. Daha sonra Şam’dan Vehrân’a yerleşti ve burada ilim öğrenmek isteyen kişilere ilim ve güzel ahlâk öğretti.
Muhammed Hevârî karakteristik olarak sâlih, zâhid, velî, ârif ve dünyâ düşkünü olmayan biriydi. Allah’ın rahmetinin bol olduğunu söylediği ilim meclislerinde bulunması için insanları teşvik eder, îman edenlere müjdeli haberler verir ve asla üst makamlardaki devlet adamlarıyla konuşma içerisinde olmazdı.
Muhammed bin Ömer Hevârî yaşamının sonuna kadar seyahat ettiği ve kalıp eğitim verdiği yerlerde halka ilim ve güzel ahlak öğretip onlarla konuşmalar yapmıştır. Kaldığı yerde verdiği eğitimler dolayısıyla çok önemli ve saygıdeğer bir insandır. Ülke ülke gezmiş ve ilimi herkesin öğrenmesini sağlayıp Müslümanlara iyi ahlâk eğitimi vermiştir. İman sahibi olanlara hayırlı haberler vermiştir ve Allah’ın rahmetinin yeryüzünde çok olduğunu gezdiği her yerde belirtmiştir. İlim öğrenmeye başladığı günden beri kendini geliştirmiştir. Asla devlet büyükleriyle bir konuşması olmamıştır ve onların işine karışmamış sadece ilim öğreterek hayatına devam etmiştir. Asla dünyevi işlere bağlı olmamıştır. Muhammed Hevârî hazretlerine Sultân’dan mektup götüren talebe Muhammed Hevârî’den Sultânın ve Sultânın yanından gelenlerin bizim öğütlerimize ihtiyacı yoktur demiştir ama talebe kendisinin Sultânın yanından değil Hasan bin Mahlûf Hazretleri’nin yanından geldiğini söyleyince sevinmiştir.
Muhammed Hevârî’nin Bazı Eserleri Şunlardır:
1- Et-Teshîl
2- Es-Sehv vet-Tenbîh
3- Et-Tibyân
4- Tabsİrat-üs-Sâil