Din adamları yaşadıkları dönemde, çevresindekileri aydınlatmak ve onlara doğru yola teşvik etmek amacı ile ilmi yolculuklarına devam etmişlerdir. Tarihteki önemi bir hayli büyük olan âlimin Hicri takvimin gösterdiği 3. Asır zaman dilimindeki âlim ve din adamlarından biri olarak bilinmektedir. Bu açıdan Muhammed Bin Sehnün de İslam tarihinin içerisinde bulunan din adamlarından biri olarak bizleri karşılar. Bu yazımızda kendisi hakkında bilmeniz gereken yaşam hikâyesi ve din ile ilgili olan görüşlerini sizlere aktaracağız.
Muhammed Bin Sehnün Yaşamı
Milattan sonra 817 yılında dünyaya gelen Muhammed Bin Sehnün yaşamı Kayravanlı bölgesinde başlamıştır. Soy ağacı Ebu Abdullah olarak kaynaklarda gözükse de asıl adı; Muhammed bin Abdüsselâm olarak bilinir. Ayrıca ek olarak âlimin adının Sehnûn bin Sa’îd bin Habîb et-Tanûhî olarak kayıtlara geçtiği edinilen diğer bilgilerdendir. Din ile ilgili pek çok kaynağa başvuran âlimin ilk dersleri ise babasından almıştır. Daha sonrasında da çeşitli alimlerden ders alarak kendini geliştirmeyi başarmış bir din adamı olmuştur. Maliki ve Hadis mezhebi fıkıh âlimi olarak da bilinir. Ders aldığı çeşitli din adamlarını sizlere sıralayacak olursak;
- Abdulazîz bin Yahyâ el-Medînî
- Mûsâ bin Muâviye
- Medine’de Ebû Mus’ab ez-Zührî
- İbn-i Kâsib’le
Yukarıda sizlere belirtmiş olduğumuz önemli âlimlerin bazılarından hadis-i şerif dinlemiş, bazılarından da fıkıh ve tefsir ilmi öğrenmiştir. Kısacası din konusunda öğrenebileceği bilgileri ve kendi düşünce bakışını çevresindeki âlimlerden aldığı ders ve sohbetler sonucunda oluşturdu. Genel yaşantısına baktığımızda çeşitli eserler ortaya çıkaran Muhammed Bin Sehnün, milattan sonra 870 yılında Sahil’de ölmüştür. Kabri ise doğduğu yer olan Kayravan’da yer alır. Ölümünün ardından rüyasına girdiği bir kişi kendisine nasıl halde olduğunu sorduğunda, Allah tarafından 50 huri verildiğini ve halinin çok iyi olduğunu belirttiği söylenir.
Muhammed Bin Sehnün Dini Yaşantısı
Muhammed Bin Sehnün Dini Yaşantısı hakkında edindiği ilk tecrübelerini babasından aldı demiştik. Alim olan babası öldükten sonra babasının eğitim verdiği mecliste dersler vermeye başladı. Kendisi, çevresindeki insanlar için fazlasıyla güvenilir olan bir delil ve kaynak niteliğindeydi. Yaşadığı dönemde Muhammed Bin Sehnün’den başka ilim açısından mütehassıs biri yoktu da diyebiliriz. Kendisi hakkında çeşitli âlimlerden de fazlasıyla güvenilir övgüler bulunur. İlk âlimlerden olarak bilinen Bin Sehnün aynı zamanda münazaracı âlimlerden biridir. Yaklaşık olarak din hakkında 20 cüz kitap telif ettiği bilinir. Ayrıca Hazreti Muhammed’in sünnetlerine fazlasıyla önem veren Bin Sehnün, peygamberimizin emirlerini, sünnetini ve Allah’ın emirlerini hatırladığı vakitler gözyaşlarını tutamadığı söylenenler arasında yer alır.
Muhammed Bin Sehnün Eserleri
Muhammed Bin Sehnün eserleri konusunda daha önceden 20 cüz kitap telif ettiğini sizlere belirtmiştik. Din ve ilim alanında çeşitli kitaplara imza atan devrinin önemli âlimlerinden olan Bin Sehnün, yaklaşık olarak 100’e yakın kitap ortaya çıkarmıştır. Bunlardan bazılarını sizlere aşağıda maddeler halinde sıraladık.
- Kitâb-üs-siyer,
- Kitâb-üt-tahrîm,
- Kitâb fi’l-muallimîn
- Risale fi’s-sünnet,
Yukarıda değindiğimiz kitap isimlerinin dışında Sehnün; pek çok fen ilmine de merak salmıştır. Bu çerçevede fen ilimlerini topladığı büyük bir kitap, münazara adabı ile ilgili 2 cüzlük kitap ve fıkıhla ilgili yaklaşık olarak 60 tane kitap kaleme almıştır.