Muhammed Ekber Cezeri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Muhammed Ekber Cezeri, kıraat ve şafii mezhebi alimlerinden biridir. Asıl adı kaynaklara göre Muhammed Ekber bin Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Yûsuf el-Cezerî şeklinde belirtilir. Kardeşinin de isminin Muhammed olmasından dolayı babası kendisine Ekber ismini de eklemiştir. 1375 yılında dünyaya gelen Ekber Cezeri, 1407 senesinde en büyük sorun haline gelen veba salgınından dolayı hayata veda etmiştir.

Muhammed Ekber Cezeri Hayatı

Muhammed Ekber cezeri hayatı hakkında çok fazla bilgi bulunmasa da babasının kendisi için söylediklerinden yola çıkarak sizlere aktaracağız. Şam’da dünyaya gelen Muhammed Ekber Cezeri, henüz 8 yaşındayken kuran-ı Kerim’i ezberlemiştir. Daha sonralarda ise babasının yazmış olduğu; Raiyye, Şatıbiyye ve Hidaye adındaki manzumeleri de ezberlemiş. Kendisinin en büyük hocası çocukluğundan itibaren hep babası olmuştur. Babasından Kıraat-ı aşare öğrenmiş ve üstün başarılar göstermiştir. Babasının mesleğinden kaynaklı olarak Mısır’a giden Ekber Cezeri, burada da ilim ve fıkıh dersleri almaya başladı. Böylece farklı hocalardan farklı dersler de öğrenerek kendini geliştirdi. Öğrenmiş olduğu ilimlerin pek çok kitabını ezberlemiştir. Ezberlediği eserleri döneminin büyük alimlerine de okumuştur. Alimlerde kendisine icazet vermişlerdir. Babasının Anadolu’ya gitmesi gerektiği vakit, Muhammed Ekber babasının Şam’daki görevini üstlenmiştir. Ölüm vakti gelene kadar da  bu görevlerini yapmaya devam etmiştir.

Muhammed Ekber Cezeri’nin herhangi bir eseri bulunmasa da , yaşamı boyunca ezberlemiş olduğu ilim ve alimlerin kitapları ile çevresindekilere her zaman bilgi dağıtan ve onlara öğreten bir kimse olmayı başarmıştır. Hocalarından aldığı dersler ile birlikte babasının kendisine bıraktığı görevleri tamamen doğruca yerine getirmiştir. O dönemin talihsiz olaylarından biri olan veba salgını nedeniyle de hastalığa yakalanmış ve çözüm bulunamadan hayata veda etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir