İslam tarihinde önemli biri olarak karşımıza çıkan Muhammed Mirgani, müfessir olarak da bilinmektedir. 1793 veya 1794 (1208) Hicaz’da dünyayı gözlerini açmıştır. Doğum tarihi konusunda çok net bir bilgi yer almamaktadır. Henüz daha çok küçükken önce annesi vefat etmiş ve sonrasında da babasını kaybetmiştir. Bu sebepten dolayı da kendisine amcası Seyid Muhammed Yasin sahip çıkmıştır. Amcası o dönemin en önemli ve en büyük âlimlerinden biri olarak tanınmış ve anılmıştır. O dönemler Mekke’de yaşayan Mirgani’ye amcası İslam ilimlerini öğretmeye başlamış ve sonrasında da diğer ilimler ile ilgili dersler vermiştir. Mirgani, daha sonrasında ise tasavvuf ilmine yoğunlaşmış ve bir tandan da tarikatları yani mezhepleri öğrenmeye çalışmıştır. 1852 senesinin Ağustos ayında (1268) hayata gözlerini yummuştur.
Muhammed Mirgani ve Hayatı
Muhammed Mirgani’nin hayatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda mezhepler ve tarikat konularının yanında ilmi konularda oldukça fazla ilgilenmiş olduğunu görüyoruz. Tarikatlara olan merakından dolayı ise İdrisiyye tarikatının kurucusu ile görüşmüş ve bilgiler öğrenmiştir. Daha sonrasında ise öğrendiği tarikatları yaymak adına Eritre ye gönderilmiştir. İlk olarak Balgha çevresinde yaşayan Müslüman kardeşleri arasında bu tarikatı yaymaya başlamıştır. Bunun üzerine oranın sultanı saltanatının salladığının farkına varmış ve kendisini zehirletmek istemiştir. Mirgani ise durumu fark ettiği zaman oradan ayrılmış ve Mekke ye geri gelmiştir. Bazı gittiği yerlerde ise istediğine ulaşamamış ve tarikatı yaymayı başaramamıştır. Daha sonrasında birçok şehre gitmiş ve hep aynı amaç için çalışmıştır. Bazı yerlerde çok tepkiler almasına rağmen bazı yerlerde birçok önemli âlimin dikkatini çekmiş ve o âlimleri kendi tarafına çekmeyi başarmıştır.
Muhammed Mirgani ve Eserleri
Muhammed Mirgani’nin eserleri konusuna baktığımızda ise birden fazla eseri olduğunu anlamaktayız. Bu kısımda sizlere eserlerinin bir kısmı hakkında kısa kısa bilgiler aktaracağız. Eserleri yanında tarikat ve tasavvuf ile ilgili de birçok risalesi günümüze kadar gelmiş ve kaynaklarda yerini almıştır.
- İlk olarak karşımıza içeriğinde kırk dokuz şiir bulunan en Nefehatül Medeniye adlı eseri çıkmaktadır.
- Diğer bir eseri Rahmetül ahad fi iktifai eserir Resüliş şamed adlı eseri olmakla birlikte bu eserin içeriğinde ise ibadetler konusu ve ibadetler ile ilgili birtakım hadisleri kaleme almıştır.
- Bir başka eseri ise Tacüt Tesafir olarak karşımıza çıkmaktadır. Eserinin kolay ve anlaşılır bir üslup ile yazıldığı kaynaklarda belirtmiştir.
- Bu saydığımız eserlerden başka toplam da elli eseri vardır ama hepsinin adı günümüze kadar gelmemiştir.