Muhammed Osman Siraceddin Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Muhammed Osman Siraceddin, mutasavvıf ve önemli bir İslam âlimi olarak bilinmektedir. H. 1314 (1896) senesinde Irak da dünyaya gözlerini açmıştır. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Muhammed Osman Siraceddin Nakşibendî olarak yazılı olduğunu görmekteyiz. Küçük yaşlardan itibaren babasının himayesi altında büyümüş ve yetişmiştir. Babasının vasıtası ile ilim ve dini ilimleri öğrenmiş ve sonrasında ise medreseler de eğitim görmüştür. Eğitimini ise Arapça ve Farsça olarak almış, babasının vefatından sonra ise ilim üzerine daha da yoğunlaşarak ilmi çalışmalar yapmıştır. O dönemlerde Irak’ta siyasi iç karışıklıklar olduğundan dolayı mecburi olarak İran’a gitmiştir.

Muhammed Osman Siraceddin ve Hayatı

İran’a gittikten sonra ise çevresi tarafından son derece saygı duyulan bir kişi haline gelmiş ve takdir toplamıştır. Muhammed Osman Siraceddin’in hayatı ilim üzerine kurulu bir şekilde devam etmiştir. Yaşadığı yerin farklı bölgelerine seyahatler etmiş Suni bölgelerde yaşayan mezheplere mensup olan kişilerle güçlü bir bağ kurmuştur. O dönemlerde İslam bilimleri ile ilgili çok sayıda okul yaptırdığı kaynaklarda yazmaktadır. Bununla beraber dört yüz öğrencinin ders görebileceği okul da yaptırmıştır. Daha sonrasında ise Irak a geri dönmüş ama bu seferde İran ile ırak arasındaki amansız kargaşadan dolayı Bağdat geçmek zorunda kalmıştır. Bütün ilim alanındaki çalışmalarını farklı yerlerde devam ettirmek zorunda kalmıştır.

Muhammed Osman Siraceddin ve Eserleri

Kendisi her zaman gençlere örnek olmuş ve onlara birçok nasihat de bulunmuştur. Haramdan uzak durmaları gerektiğini alın teri ile gelen kazancın kıymetli olduğunu ve daha birçok yararlı ilimlerden bahsetmiştir. Muhammed Osman Siraceddin’in eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklarda çok fazla eseri olduğunu görmüyoruz. Toplamda dört tane olduğu yazılıdır. 1997 senesinde hayata gözlerini yummuş büyük tasavvuf âlimlerinden biri olarak anılmıştır. Şimdi sizlere eserlerini sıralayacağız.

  • İlk olarak karşımıza Risala al shibab al thaqib adlı eseri çıkmaktadır.
  • Bir sonraki eseri ise Tafsir Sura Wa al Tin olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Bir diğer eseri ise Al İtiqad Al Rasin wal Yaqin billâh adlı eseri olmakla birlikte son eseri ise Siracül Kulub olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir