Muhammed Şahrur Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Muhammed Şahrur, 1938 yılında Şam’da dünyaya gelmiştir. Suriyeli Şahrur, düşünür ve aynı zamanda yazardır. Şam üniversitesinde mühendislik bölümünde görev yapan Şahrur, buradan  profesör olarak emekli olmuştur. Günümüzde de halen İslam üzerine eserler yazdığı bilinir. İslami, sadece Kuran merkezinde anlamaya ve yorumlamaya çalışan Şahrur, Kurancılık adındaki okula mensup biridir.

Şahrur, İslam peygamberi Muhammed’in; din yorumunun sadece, kendi yaşam şartları doğrultusunda kayıtlı olduğunu ifade etmiştir. Bu nedenle, tüm zamanlara yönelik bir düşünme ve uygulama ilkesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Kuranı kerim ayetleri ve mevcut bilimsel verileri etrafında, öne sürdüğü bilgiler ile Şahrur; geleneğin İslam algısını sadece tarihsel bir veri olarak kabul etmektedir.

Tarihsel bir algı doğrultusunda, kuranı kerimi;  akıl, bilim ve sağduyu kullanılarak değerlendirildiğinde; Müslüman toplumunun ve daha geniş insan topluluklarının karşılıklı yaşadıkları sorunları çözüme kavuşturabileceğini de ifade etmiştir. Bu açıdan bakıldığında, Muhammed Şahrur, kuranı kerimi ve zaman süzgecinde değerlendirdiği için; kadın ve İslam açısından da, geleneksel İslam algısından uzak bir bakış açısına sahiptir. Böylece Şahrur’un, modern İslam bakışına sahip bir düşünür ve yazar olduğunu ifade edebiliriz.

Muhammed Şahrur Eserleri

Muhammed Şahrur, Suriyeli bir düşünür olarak, İslamiyet inancına daima farklı bir bakış açısından bakarak değerlendirmelerde bulunmuştur. Düşüncelerine ve ifadelerine baktığımızda da, dinin tarihsel algısını günümüzde taşıyanlara karşı, o ayetlerin olduğu zaman algısına göre değerlendirilmesini ifade ederek, akıl ve bilimle sağ duyulu bir düşünceye sahip olduğunu belirtmiştir.

Şahrur’un Arapça eserlerinden bazıları şöyledir:

  • AI-Kitab Wal-Qur’an: Qira’a Mu’asira, 1990
  • Dirasat Al-Islamiyya Al-Mu’asira Fi’l-Dawla Wa’1-Mujtama’a, 1994
  • Al- İslam Wa Al-İman, 1996
  • Naho Ossol Jadida Al Fiqeh Al İslami – Fiqeh Wa Al Maraa, 2001
  • Tajfif Manabea Al – İrhab, 2008
  • Quranic Stories – A Modern Reading – Volume I: Introduction To The stories and The Story, 2010
  • Quranic Stories – A Modern Reading, Volume II: From Noah to Josef, 2011

İngilizce eseri ise;

  • The Qur’an, Morality and Critical Reason-The Essential Muhammad Shahrur, 2009. Selected writings with an introduction from, and translated; by Andreas Christmann and an interview between Shahrour and Dale F. Eickelman şeklindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir