Muhammed Şüveymi, dönemin önemli ve büyük evliyalarından biri olarak bilinir. Midyen Eşmuni hazretlerinin yetiştirdiği büyük evliyalardan olarak da adı geçer. Herhangi bir kaynakta, doğum tarihi ya da ölüm tarihi yer almaz. Fakat ölümüyle alakalı tahmin edilen tarih, on beşinci asrın sonlarıdır. Kabrinin ise, hocası olan Midyen Eşmuni’nin kabrinin hemen yanında yer aldığı belirtilir. Hocası Midyen ile güzel bir bağlılıkları olduğu belirtilen Şüveymi’nin, iyi bir ahlaka sahip olduğu gibi çeşitli üstünlükleri de olduğu ifade edilir.
Şüveymi, hocasına hürmetinden dolayı her zaman sohbetlerde; hocasının yanına oturmaz ve biraz gerisinde durduğu belirtilir. Hocasına olan sevgisi ve saygısının büyük olduğu ifade edilirken, ayrıca başkalarının ona karşı davranışlarını da takip ettiği belirtilir. Hocasını sıkıntıya düşüren ve üzenlere karşı, tahammül dahi edemediği ve müdahale ettiği, özellikle belirtilmektedir. Muhammed Şüveymi, hocasına kimin; zengin-fakir fark etmeksizin, saygısızlık ederse etsin anında müdahale ettiği, çeşitli kaynaklarda yer alır. Elinde bulunan asası ile ilgili kişiyi dürterek ikaz etmeye özen göstermektedir.
Şüveymi’nin bu tavrını bilenlerin ise, Midyen hocanın yakınlarına dahi oturmaya cesaret edemedikleri de belirtilmiştir. Hocasının ölümünden sonra ise, onun öğrencilerini okutmaya başlamıştır. Öğrencilerine sürekli, Allahü Teala’yı hatırlamalarını ifade eder ve devam ederseniz, ondan gafil olmazsınız, yani günahlara girmezsiniz şekilde buyururmuş. Böylelikle de tüm ihtiyaçlarınızın giderileceğini eklemiştir. Muhammed Şüveymi efendinin, nafakasını temin etmek adına, Eşmun bölgesinde devecilik yaptığı bilinir. Aynı zamanda, Hasat zamanında da ücret karşılığında isteyenlerin buğdaylarını taşıdığı da bilinmektedir. Ama devesine diğerleri gibi fazla yük yüklemediği de özenle eklenmiştir. Yüklediği az buğday ile un yapıldığında ise diğerlerinin çok buğdayından dahi daha bereketli olduğu da belirtilmiştir. Böylelikle Şüveymi’nin bereketli oluşu da ifade edilmiştir.
Muhammed Şüveymi’nin Son Yılları
Velilik konusunda kimsenin eline su dökemeyeceği Muhammed Şüveymi’nin son yılları, dünyanın pek çok yerinden gelen kişileri meskeninde toplayıp onlara dini ilimler eğitimi vererek geçmiştir. Ayrıca bu süre zarfında Şüveymi, hem talebeleriyle hem de pek çok ünlü alimle sohbet dergahlarında bulunmuştur.
1400lü yılların sonunda vefat ettiği bilinen Şüveymi’nin naaşı, hocası Eşmuni’nin yanına defnedilmiştir.