Muhammed Ticani Semavi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Muhammed Ticani Semavi, 1936 yılında Tunus Kafsa kentinde dünyaya gelmiştir. İnançlı ve bölgesinde tanınan bir ailede dünyaya gelen Semavi, İslam araştırmacılığı alanında eğitim görmüştür. Ailesi ise aslen Iraklıdır. Uzun araştırmaları ve çalışmaları sonucunda ise, Şiiliği seçmiştir. Semavi, Tunuslu Maliki alimi ve İslam araştırmacısı olarak bilinir. Fen fakültesinde öğrenim almış ve mühendislik derecesine ulaşmıştır.

Semavi’nin dedesi Irak Semave kentinde yaşarken, bölgeye Abbasiler hakim olduktan sonra; diğer halk ile beraber canlarını korumak adına, Afrika’ya göç etmişlerdir. Bu sebeple de Muhammed’de ilk öğrenimi Zeytune Üniversitesine ait şubelerin birinde tamamlamıştır. Tunus bağımsızlığını ilan ettikten sonra da, Fransızca ve Arapça okullarında eğitim görmüştür. Uzun bir eğitim süreci yaşayan Ticani, yaklaşık 17 yıl yardımcı doçent olarak görev yapmıştır. Muhammed Ticani Semavi, tahlisine devam etmek adına; Sorbonne Üniversitesine girmiş ve 8 yıl kadar dinler ile alakalı araştırmalar yapmıştır. Buradan da mezun olduktan sonra, felsefe ve İslam tarihi ile mezhepler ile alakalı eğitim görerek, doktorasını almıştır.

Muhammed Ticani Semavi ve İslam, Şiilik

Muhammed Ticani Semavi, eğitim öğretim hayatının büyük bir bölümünü, dinler ile alakalı araştırmalar yaparak geçirmiştir. Fakat öncelikle daha çocuk yaşlarda, dini alana ilgi duymaya başlamış ve henüz 10 yaşındayken Kuranı Kerim’in yarısını ezberlemiştir. Genç yaşlarda bölgesinde imamlık da yapmaya da başlayan Ticani, imamlık yaptığı camii de ayrıca, tefsir ile fıkıh dersleri de vermiştir. Bu yönde ilim bilgisini artırmak adına ise; Mısır ve Irak, Lübnan, Ürdün gibi ülkelere seyahatler yapmıştır. Aynı zamanda, hac ile umre ziyaret ve ibadetlerini yerine getirmek adına da, birkaç defa Arabistan’a gittiği belirtilir.

Muhammed Ticani Semavi, Mekke’de yapılan Müslüman Araplar temalı bir konferansa katılmış ve burada Vehhabilik inancından etkilenmiş ve onların düşüncelerine yöneldiği ifade edilir. Bunun üzerine ise, diğer bölgelere yolculuk yapmaya karar vermiştir. Mısır’da buluştuğu alimler ona, Muhammed EL Ezher üniversitesinde kalmasını da teklif etmişlerdir. Beyrut yolculuğu esnasında ise; gemide Mun’im adındaki şii inancına sahip Iraklı bir üniversite profesörü ile tanışır ve o da onu Irak’a davet etmiştir. Mun’İm ile yaklaşık birkaç hafta geçirdikten sonra, onun görüşlerinden etkilenir ve Şiiliğe yönelir.

Seyahatleri esnasında, Bağdat ve Necef bölgelerinde; Ayetullahil-Uzma Seyyid EbuI-Kasım Hoi ile Ayetullah Şehid Muhammed Bakır Es-Sadr adındaki önemli isimler ile tanışmıştır. Bu isimler Şia’nın önemli ve tanınmış Şiilik inancına sahip kişileridir. Bunlar aracılığı ile Ticani, Şiilik hakkında araştırma yapma imkanı bulduğu belirtilir. Araştırmaları sonucunda ise, 24 yaşında Şiiliği seçmiştir. Ardından da bu alanda kitaplar yazmaya başlamıştır.

Muhammed Ticani Semavi Eserleri

Semavi, Şiiliği genç yaşlarda seçmiş ve bu alanda uzun araştırmalar yaptığı ve kendini yakın hissettiği içinde, Şiilik hakkında çeşitli kitaplar yazmıştır. Ticani’nin yaklaşık altı kitabı olduğu belirtilir. Ayrıca bir tane de makalesi mevcuttur. Kitapları Suudi Arabistan ile Malezya gibi ülkelerde yasaklanmıştır. Türkçeye ise iki tane kitabı çevrilmiştir.

Muhammed Ticani Semavi eserleri şöyledir:

  • Neden Alevi Oldum
  • Doğrularla Birlikte

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir