İslam, Tanrı’nın dini ve inananların yaşam planıdır. Aşağıda, bu ilahi planda tanımlanan ana unsurları, inananların derin bir inanç ve sevgi ile hayata geçirmeleri gerektiğini açıklıyoruz. Mümin Olarak Vazifelerimiz;
- -Yüce Allah Yasasını içeren Kuran, yaşam düzeni olarak kabul edilmelidir.
- -Peygamber efendimiz, Hz. Muhammed yaşamın lideri olarak görülmelidir.
- -İslami öğretilerde belirtilen ilke ve kurallarla çelişen ve çatışan inançlara, fikirlere, gelenek ve göreneklere, kurumlara, sistemlere ve yöneticilere açık fikirli olmalıdır.
- -İlim ve hikmeti artırmak için, Allah’ın kitaplarını erken yaşlardan itibaren incelemek, doğa, evren, sanat, tarih, bilim ve bilim ile ilgili kitaplar okumalı, bu eğitimi alarak ilim ve hikmet yönünü yükseltmelidir.
- -Farz namazı metodik olmalı ve şartlarına göre kılınmalıdır. Çünkü dua neredeyse İslam dininin temel taşlarındandır. Müslümanlar dua yoluyla Allah’ı onayladılar, onun gönlünü ona bağladılar ve dini hayata karşı sevgi ve coşku kazandılar.
Allah’a Yakınlık İçin Gerekenler?
İslam dinini derinlemesine anlayan ve bunu hayata uygulayan din alimleriyle bağlantı kurmalı, din bilginleriyle iletişimini sürdürmeli, ticaret, sanat ve bilim kabiliyetine sahip Müslümanlarla dostluk kurmalıdır. Toplumun çıkarları kişisel çıkarların üstünde tutulmalı ve inananlar sevilmeli, saygı duyulmalı ve dinlenilmelidir. Koşullar ortaya çıktığında, farz yükümlülüklerinden biri olan hac yükümlülüğü yerine getirilmelidir. Zekatlara düzenli olarak para verilmeli, maddi olarak yeterli ise Allah için yardıma muhtaç akraba veya kadınlara, yaşlılara, çocuklara ve öğrencilere nafaka vermeyi ihmal etmemelidir. Çalışanlar, cuma günleri Cuma namazına katılmaya ve bu yönde önerilerde bulunmaya teşvik edilmelidir. Müslümanlar gece, tatlı ve yumuşak yatağı Allah’a bırakmanın zamanıdır, sadece sevgi ve şefkatle kutsal huzur içinde dinlenmenin zamanıdır. Bu nedenle mecburiyetleri olmasa bile akşamları namaz kılarlar ve akşam kılınan namazlar Allah ile yakın ilişki için çok önemlidir. Bu bakımdan kalp Allah’a sevgi ve özenle dolu olsa da yatsı namazına ve ihtişamına duyulan ihtiyaç ve ibadet de yansıtılmaktadır. Gece namazı ve tespihlerin cemaatle sohbet etme ve konuşma niteliği taşıdığı söylenebilir. Demek ki herkes uyurken uyanık kalır, Allah’ın şefkat atmosferine girer, Merhamet ve Merhamet adı altındaki tüm güzel sıfatları alan özel kullarından biri olur.
Bir Mümin Olarak Vazifelerimiz?
Üç tür görevi vardır:
Kişisel sorumluluklar:
- Her Müslümanın kendi kendine eğitimde iyi bir iş çıkarmak, sağlığı, ahlakı, karakteri, ibadeti korumak, bilgi ve ahlaki değerleri öğrenmek ve helal gıda elde etmek için çaba göstermek kişisel bir sorumluluğu vardır.
Aile Sorumlulukları:
- Eşine, ailesine, çocuklarına ve kardeşlerine olan haklarının farkına varmak, aile içindeki görevlerinden biridir.
Sosyal sorumluluk:
- Bu onların komşularına, öğretmenlerine, öğrencilerine, ailelerine, astlarına, hükümetlerine ve ülkelerine, tüm vatandaşlara ve diğer dinlere ve diğer gruplara karşı yükümlülüğüdür.
- Herkese iyi, ellerini ve dilini incitmemek, kimseyi incitmemek, kimseye ihanet etmemek, herkese iyi davranmak.
- Ülkeye ve hukuka isyan etmemek toplumun görevlerinden biridir. Allah’ın hakları için kulluk görevlerini eksiksiz yapın.
Müslümanın Müslümana Vazifeleri
İslam’ın kurallarını iki maddede kısaca özetleyebiliriz. Bunlar: Doğru şekilde kul olmak. Allah’ın her şeyine şefkat ve merhamet göstermeliyiz. Allah’a inanmalı ve ona karşı sorumluluklarımıza devam ettirmeliyiz. Olgun bir mümin Sadece kendisini yaratan Allah’a tapmakla kalmadı, bu da herkese, özellikle dindar kardeşlerine faydalıdır. Onlara elinden geldiğince acımak, Ona merhamet ile davrandı ve iyi bir iş çıkardı. Allaha inanmaktan dolayı inimizin emri insandır. Duyarlı varlıklara sempati duymak ve onlara nazik davranmak da dinimizin emridir. Müslümanlar her iki görevi de aynı anda yerine getirirlerse olgun mümin haline gelirler.