Kuran’da namaz kılmanın önemi nedir? Namaz, dindar kişiyi, mümini Tanrı’ya yaklaştıran bir tür çaba, bir tür borç, bir tür fiziksel ve ruhsal minnettarlıktır. Bu rivayetler, Allah’a şükrederken Allah’a yaklaşmak ve sözleriyle Allah’a hamd etmek isteyen kullara güzel bir örnektir.
Fatihanın Önemi
Her namazda Kuran’ı okuyun. Kuran’ın ilk ayetindeki “hamd” e bakarsak, Allah’a şükür sadece dünyanın Rabbi olan Allah’tır.
Allah şefkatlidir ve rahimdir ve bağışlayıcıdır. Din, hesaplama gününün sahibidir. Önce bu şekilde Allah üstün sıfatlarıyla anılır ve sonra ondan taleplerde bulunur.
Buradan da anlaşılacağı gibi, dindar insanlar namazın sadece dua aracılığıyla resmi ibadet olduğu ve dua ile yaratıcı arasında manevi bir bağ oluştuğunu aklından çıkarmamalıdır.
Kulluk ve ibadetin nedeni Allah’ın emirlerini yerine getirmektir ve amacı Allah’ın rızasını kazanmaktır. Faydaları ve sonuçları öbür dünyada görülecektir. Bununla birlikte, dünyanın bazı faydaları kendine özgüdür ve ancak bu kulların statüsüne zarar vermez. Böylesi güzellikler, bu şekerlemenin kutsal lütfu, özellikle kulların zayıflığını güçlendiriyor ve ibadet şevklerini artırıyor.
Oruçlu olduğun için Ramazan diğer aylara göre daha parlak ve daha kutsaldır. Oruç, İslam’ın beş şartından biridir, Kuran indirilir ve kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
Cuma, mü’minler için haftalık bayram olduğu için kutsal bir gün olmuştur, o gün Cuma namazı gibi ibadet edilir ve o gün birçok ibadet yapılır. Kuran’da da adı geçmektedir.
Mekke-i Mükkerreme, Kâbe barındırdığı için islamın beş şartından biri olan hac ibadeti yapıldığı için, Madine-i Münevvere peygamberinin de aydınlandığı kutsal bir mekandır
Bu zamanların ve yerlerin kutsallığı ile bu aylarda ve yerlerde ibadet ve adak sevabı diğer zaman ve mekanlara göre daha yüksektir.
Aynı şekilde Kuran’daki bazı ayet ve ayetlerin diğerlerine göre daha çok üstünlüğü ve fazileti vardır. Konuyla ilgili hadisleri inceledikten sonra konu daha iyi anlaşılacaktır. Kuran’da yer alan 114 sureden ve bu surelerin özel faziletleri hadiste kaydedilmiştir ve yaklaşık 30 çeşit vardır.
İslam Maneviyata Önem Verir
Tıpkı vücut dili gibi, mimik ve jestler insanlarla iletişim kurarken işe yaramaz. Bu durum anlamsız bir basitlik katar ve dua ile kutsal yazı arasında eşit derecede geçerlidir. Duanın sadece resmi olduğunu, yani eğilmekten kaçınmanın olduğunu düşünürsek, o zaman yanılmış oluruz. Bu din sadece görsel bir din değil, aynı zamanda maneviyatı vurgulayan bir dindir. Dua, Allah ile inananlar arasındaki bağdır. Dua, insanı düşündüren, meditasyon yapan ve rahatlatan bir ibadettir, başlı başına büyük bir mahiyeti vardır. Namaz kılmak ise sadece bir dua değil, aynı zamanda rekatlar arasında okunan bir ayettir. Dua etmenin anlamı sureyi anlamaktır.
Namazda Sureleri Sırayla Okumak
Hadisler, ayetleri ve dua ayetlerini mushaf sırasına göre ilk rekât veya ikincinin içinde okuyabilirler. Kuran’ı veya ayeti okuduktan sonra önceki bir Kuran’ı veya ayeti okumak saçmadır. Ancak bu durum namazı bozmaz. Burada tartışılan düzenleme esas olarak tertipli okunmasıdır. Düzeni gözlemlemek, vacip olan kutsal yazıların düzeninin, insanlar tarafından değil Hz. Peygamber tarafından belirlendiğine dair görüşüdür. Peygamberimiz (asm) ‘in tespit ettiği kabule dayanmaktadır. Ancak İslam alimleri, Kuran’daki ayetlerin düzeni bölündüğünde ittifaklar kurmuş olsalar da Kuran’ın düzeninin sürekli olduğu konusunda anlaşamamışlardır. Bu nedenle namaz sırasına göre Kur’an okumak için farklı görüşler ileri sürülmüştür.
İleride ayetleri okurken bir Kuran’ı veya bir ayeti atlarsanız, bu kabul edilebilir. Ancak bu, bir öncekine göre biraz daha hafif mekruhtur.