Namazları Kısaltma Ya Da Birleştirme Olur Mu?

Namazları Kısaltma Ya Da Birleştirme

Birçok kişi namazları kısaltma ya da birleştirme hakkında sorular sormaktadır. Bu soruların cevabı yazımız da bulunmaktadır. Yüce Allah insanları, ona kulluk etsinler diye yaratmıştır ve dünyaya göndermiştir. Kullarından ise bu yaptıklarının karşılığın da ibadet etmelerini istemiştir. Bu yüzden imanın ve İslam’ın şartları bulunmaktadır. İslam’ın önemli şartlarından biri ise namaz kılmaktır. Müslüman olan her kişinin namaz kılması gerekmektedir. Kuran-ı kerim de namaz kılmak ile ilgili birçok ayet ve hadis bulunmaktadır. Bu ayetler ve hadisler namazın önemini anlatmaktadır. Ayrıca Peygamber efendimiz Hz. Muhammed de namazla ilgili pek çok ayette bulunmuş ve söylemiştir. İnsanlara namaz kılmayı ise Peygamber efendimiz Hz. Muhammed öğretmiştir. Gün içerisinde kılınması gereken 5 adet vakit namazı vardır. Bu vakit namazları; sabah, öğlen, ikindi, akşam ve yatsı zamanların da kılınmaktadır. Her vakit namazı zamanın da kılınması gerekmektedir. Namazları vaktin de doğru bir şekil de kılmak vaciptir. Namazları sonradan kazasını kılabilmek için geçerli bir mazeretiniz olması gerekmektedir. Yoksa günahtır. Ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı olan Müslüman herkes namaz kılabilmektedir. Bazı durumlarda namazlar kısaltılabilmekte veya birleştirilebilmektedir. Bunlar alışkanlık haline getirilmemesi gereken durumlardır. Bu durumlar acil veya zor durumlar da yapılması gerekmektedir. Bu durumlar yola çıkmak, mezhep farklılığı, muhim olmak vb. Gibi durumlar. Böyle durumlar da namazlar kısaltılabilir ve bileştirilebilir.

Arafta Namaz Birleştirme

Bazı Müslümanlar tarafından arafta namaz birleştirme konusunu merak etmektedir. Namaz ibadeti her Müslümanın yapması gereken ibadetler biridir. İnsanların Allaha olan borçları ibadet ederek yani namaz kılarak ödenmesi gerekmektedir. Namaz kılmak kulu Allaha gönülden yaklaştırmaktadır. Müslüman olan bir kişiye günde 5 kez namaz kılması farz kılınmıştır. Her namaz vaktinde kılınmalıdır. Vaktinde kılınamaz ise kılınmayan vaktin kazası kılınması gerekmektedir. Ama zorun da olmadıkça kaza namazı değil de namazlar vaktin de kılınması gerekmektedir. Fakat zaman problemi gibi bir durum olduğu zaman namazlar cem edilebilmekte yani birleştirilebilmektedir. Cem namazları vakitleri; öğle namazını ikindi namazı vaktinde hem öğle namazını hem de ikindi namazını kılmak, yatsı namazı vaktinde hem akşam namazını hem de yatsı namazı kılmaktır. Mezheplere göre cem namazı kılmak için gerekli şartlar bulunmaktadır. Örneğin Hanefi mezhebin de bulunmakta olan kişiler, cem namazının sadece hacı kişilerin kılabileceğini savunmaktadır.

Seferilik

Müslüman kişiler bir gün içerisin de beş kez yani beş vakit namaz kılmaktadırlar. Bu beş vakit namazı, namaz vaktin de kılınması çok önem taşımaktadır. Bazı durumlar da namaz kılınamamaktadır. Bu durumlardan birine örnek olarak seferilik diyebiliriz. Seferilik yolculuk yapma, uzak bir yere gitmek anlamına gelmektedir. Yolculuk sırasın da namaz kılmaya vakti veya yeri olmayan kişilere mukim adı verilmektedir. Kuran-ı kerim de seferle ilgili ayetler de bulunmaktadır. Sefer dolayısı ile namaz kılamayan kişiler seferleri bittikten sonra mutlaka kazalarını kılmaları gerekmektedir.

Cem`i Takdim

Müslüman kişilere 5 vakit namaz kılmak farz olduğu bilinmektedir. Bazı durumlar da ise cem namazının kılınması uygun görülmektedir. Bu durumlara örnek olarak uzun bir yola çıkmak denilebilmektedir. Cem namazı ise namazları birleştirerek kılınan namaza verilen bir addır. Cem namazını kılmak İslamiyet’te caiz olarak görülmektedir. Cem namazı iki namaz birleştirerek, öncekinin vaktin de kılınmasına verilen bir isimdir. Bu namaza ayrıca cem-i takdim adı da verilmektedir. Namaz kılmak insanları Allaha yakınlaştırmaktadır. Cennete girmek isteyen kişiler mutlaka namaz kılmalıdır. Sevabı çok fazla olan ibadetten biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir