Ortodoks Hıristiyan Mezhebi Hakkında Tüm Detaylar

Ortodoks Hıristiyan Mezhebi Hakkında Tüm Detaylar

Hıristiyanlık dini farklı mezheplere ayrılmaktadır ve bunlardan birisi de Ortodoks Hıristiyan mezhebi olmaktadır. Bu dini merak eden kişiler mezheplerini ve mezhepler arasında ne gibi farklılıklar olduğu gibi durumları da merak etmektedir. Hıristiyanlık genel anlamda Ortodoks, Katolik ve Protestan mezhepleri olarak üç mezhebe ayrılmaktadır. Ortodoks mezhebi de bu mezhepler arasında yer almaktadır. Hıristiyan dininde pek çok kişinin yer aldığı bu mezhep, özellikleri ile pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır.

Hıristiyan Ortodoks Mezhebi Nedir?

Hıristiyan Ortodoks mezhebi pek çok kişi tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Bu konuda 1054 yılında Roma’dan ayrılan Bizans ile ona bağlı oldukları bilinen doğu kiliselerinin de Ortodoks mezhebinde olduğu bilinmektedir. Söz konusu mezhep özellikle de dokuzuncu yüzyılın ardından Slavlar arasında hızlı bir şekilde benimsenmiştir. Daha sonrasında ise Ruslar, Bulgarlar, Sırplar bu mezhepte olmayı tercih etmişlerdir.

Hıristiyan dininde Ortodoks mezhebinin inancına göre yeryüzünde yer almakta olan her kilise bağımsız olmaktadır. Söz konusu mezhepte baş patriği yalnızca belirtilen bağımsız kiliselerin başkanı olmaktadır. Söz konusu Ortodoks mezhebinin kuramsal inançlarının başında olduğu bilinmektedir. Belirtilen mezhebe göre Baba’nın yaratılmadığına inanılmaktadır. Aynı zamanda da oğlun yaratıldığı ve aynı zamanda da baba-oğul-ruhu l-kudüs üçlemesindeki öz birliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Hz. İsa’nın tanrısal ve insani nitelikleri ise kesinlikle birbirlerinden ayrılmamaktadır. Hıristiyan dini inancına göre Ruhu l Kudüs ün, sadece Babadan doğduğuna inanılmaktadır. Buna inanan Katoliklerin aksine hem baba hem de oğuldan doğduğuna inanılmaktadır. Bu inanca göre kiliselere ikonalar yer almaktadır. Bunun anlamı ise kutsal resim ve heykellerin yer almasını savunmaktadırlar. Aynı zamanda da kiliselerini bunlarla doldurmayı tercih ederler.

Ortodoks Yunancadan türeyen ve “doğru inanç” anlamını ifade eden bir kelimeden türetilmiştir. Aynı zamanda da Ortodoks kelime anlamı olarak “Doğu kilisesinin güttüğü mezhep ve aynı zamanda da bu mezhebe uyan kişi” anlamlarına gelmektedir. Söz konusu olan mezhep dışındaki diğer mezhepler ise Katoliklik ve Protestanlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu belirtilen mezhepler bir alanda geleneklere olmaları ile de dikkat çekmektedir. Bu mezheplerde vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin olarak düşünülmektedir. Tüm bu durumların yanı sıra düşüncelerin tümü de Ortodoksluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Batı kısımlara bakıldığı zaman bu alanların dillerinde Sünni Müslümanlar için de aynı terim kullanılmaktadır. Bu noktada doğru inanç sahibi anlamına gelen “Ortodoks” terimi söz konusu olmaktadır.

Hıristiyan aleminde hatalı olduğunu kabul etmemekte olan kiliseler Ortodoks olarak adlandırılmaktadır. Hata kısmı bir yandan doğru görüşten saptığını kabul etmeyen hemen kiliseler de bir bakıma kendilerini “ortodoks” diye adlandırmaktadır. Söz konusu mezhebin kuruluşunu Hz. İsa’ya kadar bağlayan bir mezheptir. Belirtilen mezhep IX. yy. ardından Islavlar arasında da hızlı bir şekilde benimsenmiştir. Bu zaman dilimleri esnasında Bulgarlar ve Sırplar da Ortodoks mezhebini kendilerine uygun görmüşlerdir. Yine tüm bunların yanı sıra Rus Ortodoks kilisesi de belirli bir zaman diliminde bu mezhep için önemli bir adım atmıştır. Rus milleti de 1917 İhtilali’nin ardından Patriklik haline gelmiş olduğu da bilinen bilgiler arasında yer almaktadır. Söz konusu kiliseler arasında ilişkilerin bozulması aynı dönem esnasında meydana gelmiştir.

Hıristiyan Ortodoks Mezhebinin Özellikleri Nelerdir?

Hıristiyan Ortodoks mezhebi özellikleri pek çok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Ortodoks mezhebinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi başkanının 1. Patrik ruhani olmasıdır. Aynı zamanda Papa ise Hz. İsa’nın vekili olarak kabul edilmemektedir. Bu mezhebin inancına göre Papa da insan olması nedeni ile yanılabilir olarak kabul edilmektedir. Ortadoks mezhebi özellikleri incelendiği zaman bir diğer özelliği ise Rühul-kuds, Oğul yoluyla Baba’dan çıkmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Hıristiyan Ortodoks mezhebinde Hıristiyanlığın tarihinde sadece ilk 7 Konsil geçerli olmaktadır. Bu inanç doğrultusunda Hz. Meryem, Hz. İsa ve azizlerin kutsal tasvirleri de söz konusu mezhep için son derecede önemli bir yer tutmaktadır. Bu mezhebin inancına göre Ortodoks Hıristiyan olan ülkeler, kendi dilleri ile birlikte ibadetlerini gerçekleştirebilmektedirler. Aynı zamanda Haçları ise soldan sağa doğru çıkarılmaktadır. Yine bu işaretin kollarının da eşit uzunlukta olması gerekli durumlar arasında yer almaktadır.

Hıristiyan dininde Ortodoksluk konusunda Evharistiya ayini yapılmaktadır. Bu ayin esnasında ekmeğe maya konulduğu gibi şaraba da su katılmaktadır. Vaftiz ibadetlerinde ise bir durum bulunmaktadır. Bu ibadetin hemen ardından Konfirmation yapılması gerekmektedir. Yine Keşiş, piskopos ve patriklerin evlenmeleri de bu mezhep için söz konusu bile olmamaktadır. Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebinde A’raf, ahiret hayatına geçişte de belirli farklılıklar yer almaktadır. Bu anlarda günahkar kişinin kısa süreli olacak şekilde bekleme yeri bulunmaktadır. Bu inanca sahip olan imseler yaptıkları ibadetlerinde ikonalara saygı göstermek konusunda da oldukça hassas davranmaktadır. Ancak bu durum kesinlikle onlara tapmaları anlamını taşımamaktadır. Hıristiyan dininde yapılan ibadet sadece ve sadece Allah için yapılmaktadır. Söz konusu İkonalar sadece belirli durumlarda ibadet esnasında birer vasıta olarak tercih edilmektedir.

Neredeyse her Ortodoks kilisesinde bu ikonalar yer almaktadır. Ortodoksluk mezhebi için Kitab-ı Mukaddes ve Kilise geleneği son derecede önemli bir yer teşkil etmektedir. Aynı zamanda bu kutsal kitapları ve kiliseleri de imanın kaynağı ve aynı zamanda da rehberi olarak bilinmektedir. Hıristiyan dininde belirli zaman aralıkları ile gerçekleştirilen ibadetler bulunmaktadır. Belirli dualar, ayinler, yortular ve oruçlar ile ibadetlerini gerçekleştirmektedir. Özellikle de Hz. İsa’nın hayatını daima olarak hatırlatma gayesini taşımaları da bu mezhep için dikkatlerden kaçmayan önemli ayrıntılar arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir