Ramazan ayında oruç tutmak, sadece bir ibadet olmayıp aynı zamanda 11 ay çalışan organların ve sistemlerin dinlendirilmesini ve onarılmasına yardımcı olmaktadır. Ciddi fiziksel sorunları olmayan her sağlıklı Müslüman için oruç tutmak gerekir. Ancak bunlara ek olarak her yıl hocalar ve doktorların bazı Müslümanların oruç tutmaması konusunda ısrar ve vurgu yapılmaktadır. Kuran bu konuda gerekli ayetler aracılığıyla bilgi verir. Fitre veremeyecek olanlar, bu imkana sahip olmadıkça dinden sorumlu olmayacaklardır. Oruç Tutmaması Gereken Kişiler Kimlerdir?
Oruç tutarken hastalıklarının artmasından veya uzamasından endişe duyanlar ile hastalık nedeniyle oruç tutmakta güçlük çekenlerin, sıkıntı yaşamaları için Ramazan ayında oruç tutmaması lazım. Doktor, oruç tutarsa hastalanacak dediği kişilerin de hasta olarak kabul edildiğini söylendi.
Özel gününde olan bir kadının da ramazan orucu tutmamasına müsaade edilmiştir. Bu durumda olan kadınların ramazandan sonra kaza edebilecekleri belirtilmiştir.
Oruç Tutmaması Gereken Kişiler
- Hamile kadın
- Şeker hastalığı olanlar
- Kalp ve dolaşım sisteminde sorunları olan kişiler
- Emboli riski altındaki insanlar
- Beyin sorunu olanlar
- Kanser hastaları, özellikle kemoterapi sırasında
- Zayıf yaşlılar
Doktor, yukarıdaki talimatlara uyanlara oruç tutmamalarını tavsiye ediyor. Aksi halde sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını vurgularlar.
Hastalık: Ramazan ayında doktor tarafından oruç tutularak sağlığa zararlı olduğu tespit edilen hastalar Ramazan ayında oruç tutmayabilirler. Hastalığı geçiciyse, durumu düzeldiğinde orucu bozulur. Hastalığı kalıcı ise ona tutamayacağı bir oruç verir.
Orucun Hastalara Etkisi
İnsülin kullanan şeker hastaları asla oruç tutmamalıdır. Kan şekeri düşük olan ve ilaçlarla kontrol edilen şeker hastaları içme suyuna dikkat ederek oruç tutabilirler. Ayrıca bu şeker hastalarının aşırı sıcak ortamlardan uzak durmaları ve yaz aylarına denk gelen hızlı günlerde çok uzun süre dışarıda kalmamaları önerilir. Yaz aylarında oruç süresinin uzun olması ve oruç süresinin uzaması nedeniyle kan şekeri seviyesinde büyük bir değişiklik olursa hemen orucu bırakmalısınız. Ramazan ayında (yaz mevsimine denk gelen) kalp ve dolaşım problemleri olan kişilerin, mevcut hastalıklara neden olabilecek aşırı su kaybı yaşayabilir, bu nedenle oruç tutmaktan kaçının. İlaçla tansiyon tedavisi gören bir hastaysanız oruç tutmanın sorun olmadığını söyleyebilirsiniz. Ancak uzun süre susuz kalan vücudun dolaşım sistemini olumsuz etkilediği bilindiğinden, açlık sırasında kan basıncında ciddi bir değişiklik olursa oruç tutulması hemen kesilmelidir. Bu nedenle açlık tansiyonu olan hastalar çok yorulmamalı, sıcak havalarda dışarıda uzun süre kalmamalı ve her gün zaman zaman tansiyonlarını kontrol etmelidir.
Yukarıdaki bilgilerden oruç tutmaması gereken kişilerin, hayatını tehlikeye atabilecek ciddi sağlık sorunları olan kişilerin oruç tutup tutamayacağını bilmesi gerektiği açıkça anlaşılmaktadır. Oruç tutmadan önce doktora başvurmalı, bu konuda doktorun görüşünü aldıktan sonra oruç tutmalı veya tutmamalıdır. Unutulmamalıdır ki Allah’ın kimseye yük getirmeyeceği, orucunu bitiremeyeceği bir durumda ise sağlığını tehlikeye atmamalı ve mükafattan yararlanmak için hayatını riske atmamalıdır.
Orucun Önemi
Oruç, canın arzusundan uzak, açlığa ve susuzluğa dayanmak için can sıkıntısına katlanarak bir irade eğitimi haline gelir. Başarılı bir yaşamda iradenin gücü ve zorluklara dayanma yeteneği de önemli bir rol oynar. Oruç, ruhun arzularını kontrol etmenin, ruhu arındırmanın ve yüceltmenin etkili bir yoludur. Ayrıca bu orucun farklı şekillerde de olsa hemen hemen tüm din ve kültürlerde rıza ve mücadele şeklinde var olduğu açıklandı.
Toplumsal yaşamın kaosuna yol açan huzursuzluklar, büyük ölçüde insan canlılığını tatmin eden maddi zevke düşkünlüğünden kaynaklanmaktadır. Maddi zevke gelince, yemek yemek ve cinsel ilişkiye girmek gibi zevkler akla gelir. Oruç, ruhu yatıştırmaya da bir çare olup, insanlara maddi zevk ve şehvet peşinde koşmaktan bir nebze alıkoyar.