Oruç tutmanın faydaları tüm insanlık tarafından en merak edilen konuların başında gelmektedir. Tam da bu noktada merakınıza bir yanıt oluşturmak için bu yazımızı sizlere derledik. Yazımızın devamını okuyarak bu mübarek eylemle ilgili kafanızdaki soru işaretlerini yanıta ulaştırabilirsiniz. Onbir ayın sultanı Ramazan, bereketi ile birlikte gelir sofralara şenlik getirir. Komşuluk, akrabalık bağlarının da kuvvetlendiği bu ayda bilmediğimiz pek çok duyguyu yakından görür, pek çok şeyin varlığına da şükretmeyi öğreniriz. Saymakla bitmeyecek kadar faydasının olması oruç tutma eylemini daha da çok merak edilir kıldı. Bereketli sofraların kurulduğu, şehirlere huzuru getiren ramazan ayı tuttuğu oruçların karşılığını da daha bu dünyada bireylere vermektedir. Dilerseniz bu mübarek ayda tutulan orucun faydalarını daha yakından inceleyelim.
Oruç Tutmak Nedir?
Tüm İslam alemini yakından ilgilendiren oruç, sevabını da beraberinde getirir. Oruç tutmak nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir… İslam’ın üçüncü şartı olan oruç, Ramazan ayında 30 gün boyunca tutulan oruç olarak karşımıza çıkar. Günahlarınızdan arından bu ay, bol bol sevap kazanmanızı da sağlayacaktır. Niyet ederek, imsak vaktinden güneş batıncaya dek yemeden, içmeden, cinsel ilişkiden uzak durmak sureti ile yerine getirilen bu ibadet, büyük sevap sağlar. Tüm Müslüman aleminin ramazan ayı boyunca, bu ibadetin yerine getirmesi beklenir. Yalnızca aç ve susuz kalmakla isimlendirilmeyen oruç, bir hayvan ya da bireyi doyurmakla da büyük sevaplar getirir. Bu ayda tutulan oruçla beraber sabır, maksat, nefis ve şükür terbiyelerine özen göstermek gerekir.
Peki Nedir Oruç Tutmanın Faydaları?
Uzmanlar tarafından da çok kez açıklandı ki, oruç tutmak bireylere pek çok anlamda fayda sağlamaktadır. Dengeli bir beslenme örüntüsü, düzenli bir uyku biçimi ile vücudumuz Ramazan ayında zararlı ve gereksiz fazlalıklardan kurtularak, kendisini oldukça önemli derecede yeniler. Düzenli bir beslenme alışkanlığı kazandığımız bu mübarek ayda, pek çok güzel alışkanlık da edinmiş oluruz. Ruhen ve bedenen arınma ayı olarak da düşünebileceğimiz bu ayda, vücudumuz bir dengeye girerken dinen bağlı olduğumuz önemli bir ibadetimizi de yerine getirmiş olacağız. Oruç tuttuğumuz az sindirime zaman ayıran metabolizmamız, sağlıklı bir mide ve bağırsaklar oluşturur. Hiç durmadan çalışan karaciğerimize de dinlenme fırsatı sağlayan oruç, hastalıklara karşı direncimizi artırır.
Orucun Sağlığa Faydaları
Ruhen bir arınma sağlayan oruç tutma eylemi, fiziken de sağlığa pek çok yarar sağlar. Orucun sağlığa faydaları nelerdir gelin daha yakından inceleyelim. İşte orucun sağlığa sağladığı faydalar:
- Oruç tutmak hücreleri onarır.
- Oruç tutmak Tip 2 diyabet riskini azaltarak, insülin direncini de en aza indirir.
- Oksidadif strese iyi gelen oruç, inflamasyonu da oldukça büyük oranda azaltır.
- Oruç tutmak kalp sağlığına iyi gelir.
- Kanserden koruyan oruç, kanser hücrelerinin oluşmamasına da olanak sağlar.
- Oruç tutmak, zihinsel fonksiyonları artırır.
- Oruç tutmak Alzheimer hastalığını önler.
Orucun Olası Zararları
- Yaz aylarında tutulan oruç ile beraber, uzun süre sıvı alınmaması neticesi ile dehidratasyon rahatsızlığı meydana gelebilir.
- Yine yaz aylarında oruçlu bir şekilde güneş altında çalışan bireylerde sıcak çarpması durumu yaşanabilir.
- Hamile, diyabet rahatsızlarında, kronik hastalığı bulunanlarda, çocuklarda vs. uzun süreli gıda alınmaması ile beraber metabolik dengenin bozulması söz konusu olabilir.
- Karaciğer, akciğer, kalp yetersizliği bulunan bireylerin oruç tutmaları halinde solunum, dolaşım ya da kalp yetmezliği problemi oluşabilir.
- Geçici bir baş ağırsı oluşabilir.
- Uzun süreli açlık durumu soncunca nörolojik hasarlar doğabilir.
- İdrar çıkışının azalması ile beraber, taş oluşumu, enfeksiyon problemleri.