Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesi, Ramazan ayı boyunca kadınların sıkça bahsettiği oruçta makyaj yapmanın orucu bozup bozmayacağına dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, Ramazan ayı boyunca kadınların süslemesinin veya makyajının oruç tutmasına zarar vermediğine işaret edildi. Bu nedenle Ramazan ayında süsleme ya da makyaj yapması orucu bozmayacak. Oruçluyken Makyaj Yapılır Mı?
Ramazan ayında kozmetik kullanımının kadınlara zarar vermeyeceğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanı, burada dikkat edilmesi gereken en önemli detayın, makyaj yaparken veya kozmetik giyerken kadınların besin yerine girmemeye dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. İlahiyat hocaları makyajın orucu bozmayacağını, yemek yerine geçerse orucu da bozacağını vurguladı.
Makyaj Hangi Hallerde Orucu Bozmaktadır?
Diyanet İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, çeşitli nedenlerle doğrudan yüz bölgesine uygulanan kozmetik malzeme burun veya ağız yoluyla boğaz bölgesine girdiğinde oruç bozulur.
Ayrıca, çeşitli kozmetik malzemelerin (merhem, krem ve bant gibi) cilde uygulanmasına da işaret eden Diyanet İşleri Başkanı, kadınların bu konuda tereddüt etmemeleri gerektiğini belirtti.
Ramazan Ayında Oruçluyken Makyaj Yapılır Mı?
Kadınların bilmek istediği konulardan biri olan Ramazan ayında makyaj konusuyla alakalı ilahiyat hocası bir açıklama yaptı. İlahiyatçının bu konudaki açıklamasında, Ramazan ayında makyajın zararlı olmadığını, ancak makyajın hızlı bir şekilde bozulmaması ve ancak evde yapılabileceğine dikkat çekildi. Yani namahremlar önünde bu yapılmaz. Yani Ramazan ayında makyaj yapılabilir, bir günah yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında kozmetik kullanmanın orucu bozmayacağına dair bir açıklama yayınlasa da bir başka konu olarak bunun da makyajın riskleri konusunda garip sorulardan biri olduğunu belirtmekte fayda var.
Kadınların Ramazan ayında makyaj yaparken oruç tutmalarına bir itirazları olmadığı, ancak Ramazan ayında kadınların ev işleri ve iftarla da ilgilendikleri için Ramazan ayında makyaj yapmamaları gerektiği belirtildi. Ramazan’da oruç tutmak her türlü daha iyidir.
Öte taraftan din alimleri, özellikle oruç esnasında ruj sürmenin dudağın yapısının çatlamasına ve oruçtan dolayı su kaybına sebep olabileceğine, bu sebeple de oruç esnasında ruj kullanmaktan kaçınmanın bayanlara daha faydalı olduğuna dikkat çekmişlerdir. Ramazan ayında oruç tutulması daha eftaldir.
Orucu Bozan Durumlar
Oruç tutmanın temel unsuru, yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmak ve onları ruhlarından mahrum etmektir. Dolayısıyla oruç tutulurken yapılan bu gibi davranışlar orucun geçersiz olduğu anlamına gelecektir. Orucun bozulması tüm yenilebilir şeyleri içerir. Sigara, uyuşturucu gibi maddeler ve bağımlılık için kullanılan tüm maddeler kabul olunmayan oruç bağlamında kabul edilir. Sebep ne olursa olsun ağızdan alınan ilaçlar aynı kurallara tabidir.
- Orucunu unutmuş bir kimseye şunu hatırlatmak gerekir mi: Orucunu ve yemeyi unutan, yaşlı, hasta, güçsüz ve oruç tutmaya gücü olmayan bir kimseye, oruçlu iken başkalarına hatırlatmaması gerekir. Bunun haricindekilere hatırlatılmalıdır.
- Oruçlu iken eşler arası ilişkiye ne gibi kısıtlamalar getirilmelidir: Eşi dahi Ramazan ayında oruç tutsa, cinsel ilişki nedeniyle oruç bozulur ve kefaret gerektirir. Oruçları, öpmekle, kucaklamakla bozulmaya uğramayacaktır.
- Ağız kokusunu önlemek için oral sprey veya sakız kullanma: Burun ve ağız yoluyla vücuda giren ve mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu nedenle ağız kokusunu önlemek ve diş ağrısını hafifletmek için sprey veya herhangi bir ilaç yutulup mideye ulaşırsa hızla bozulur, yutulmazsa bozulmaz. Bu tür bir sakızı çiğnemek hızlı bir şekilde ayrışır, çünkü içine ne kadar dikkatli olursanız olun, sakızda tükürükte çözünmüş maddeler bulunduğundan onu yutmaktan kaçınmak zor bir eylemdir.