Osman Sirâceddîn Et-Tavilî, 1781 senesinde Irak’ın Halepçe şehrinin Tavile köyünde doğmuştur. Soy kütüğü incelendiğinde babası tarafından Hz. Hüseyin, annesi tarafından ise Hz. Hasan’a dayanır. Tavili ailesi Halepçe’nin saygın ve âlim ailelerinden biridir. Geçmişte ailenin Havmaran bölgesinde kamet ettikleri ve daha sonra Tavili bölgesine geldikleri rivayet edilir. Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin Kuran-ı Kerim dersleri ile başlayan din eğitimi Hurmal, Biyare, Halepçe ve Hırpan bölgelerinde bulunan medreselerde eğitim alması ile devam etmiştir.abdülkerim Müderris’in Yarı Merdan adlı eserinde söz konusu zatın medrese eğitiminde tasavvuf konusuna yoğunlaşmak için Bağdat’a gittiğinden bahsedilmiştir. Bağdat’a geldiğinde henüz 25 yaşında olan Osman Sirâceddîn Et-Tavilî burada Abdülkadir Geylani Hazretlerinin türbesinin hemen yanı başında bulunan medresede eğitim almaya başlamıştır.
Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin Eğitim Hayatı
Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin eğitim hayatı Bağdat medresesinde devam ederken kendisi aynı zamanda zikir derslerine de katılmaya başlamıştır. Bu eğitimler esnasında kendisinin herhangi bir şeyhten icazet alıp almadığı yönünde bir bilgi mevcut değildir. 1811 senesinde Hindistan’a gitmiş ve burada çok fazla kalmadan yine Bağdat’a dönmüştür. Aynı medresede misafir olarak kalmaya devam etmiştir. Bu esnada daha önce tanışmış olduğu Mevlana Halid’i ziyaret etmiş ve 31 yaşında iken kendisine intisap etmiştir. Bağdat’ta başlamış olduğu tasavvuf eğitimine Süleymaniye’ye giderek orada devam etmiştir. Süleymaniye’de Nakşibendi şeyhi unvanıyla tebliğ vazifelerine devam etmiştir. 1813 yılında tasavvuf konusunda almış olduğu eğitimleri tamamlayan Osman Sirâceddîn Et-Tavilî 33 yaşında iken Mevlana Halid’den tarikat kapsamında icazet almıştır.
Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin İcazet Alması
Tarih kaynaklarında Süleymaniye Bölgesinde Mevlana Halid’den Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin icazet alan ilk talebe olduğu bilgisine rastlanır.Mevlana Halid’in Şam’a gitmesinden sonra kendisi Havraman bölgesine gitmiştir. Burada Tavile ve Biyare beldelerinde irşad vazifesi ile meşgul olmuştur. Mevlana Halid kendisine Fakih Osman şeklinde hitep ettiği bilinmektedir. Biyare’de bulunduğu sürede Miyare medresesini daha da işlevsel hale getirmiş ve tasavvuf derslerini bu medresede vermeye devam etmiştir. Daha çok Biyare’de ikamet eden Şeyh Osman, belli bir süre sonra buradan 1856 senesinde Tavile’ye yerleşmiş ve burada bir zaviye kurmuştur. Bu kurumun kurulması Tavile bölgesinin ilim ve tasavvuf yönünden canlanmasına sebep olmuştur.
Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin İlmi
Osman Sirâceddîn Et-Tavilî’nin ilmi yönü yaşadığı dönemde sürekli gelişmiştir. Osman Sirâceddîn Et-Tavilî ömrünün geri kalan dönemini Tavile ve Biyare bölgesinde tebliğ vazifesi yürüterek devam etmiştir. Kendisi Biyare medresesinde yaklaşık 100 kadar halife yetiştirmiştir. Şeyh Osman, Mevlana Halid’in yetiştirdiği ilk halifedir. Kendisinin Biyare’de bulunduğu süreçte bu merkez ilim irfan ocağı haline gelmiştir. Çevre yerleşim yerlerinde bulunan ve ilim öğrenmek isteyen herkesin uğrak yeri Biyare olmuştur. Toplam 22 çocuğu olan Osman Sirâceddîn Et-Tavilî 88 yaşında iken Tavili’de Hakk’a yürümüştür. Cenazesi vefat ettiği evin bahçesine defnedilmiştir. Halen türbesi Tavili’dedir.