Peygamber kelimesi Farsçadır. Peygamber, Allah teâlâ ile halk arasında bir şahıs, bir elçidir. Allah teâlâ, bu görevi yapan kişiyi özel olarak yaratmış ve onu peygamberi olarak tanıtmıştır. Peygamberin özellikleri;
İslam’da peygamber, Allah’ın elçisi olarak bilinir. Kuran’da bahsedilen İslam’a göre 124.000 kişi peygamber kabul edilmektedir. Kuran’da 25 peygamberin adı geçmektedir. Kuran’da adı geçen peygamberler kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir: Âdem, İdris, Nuh, Şit, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakup, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davut, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İshak ve Muhammed. Yahudilikte ve Hristiyanlıkta İslam peygamberlerinin çoğu peygamber olarak kabul edilmez, sadece dini büyükler olarak adlandırılırlar. İsa (as) Yahudiler tarafından, Muhammed (as) ise de iki din tarafından da tanınmazlar.
Peygamberin Özellikleri
Arapça’da peygamber kelimesinin çok ifadesi vardır, bu sözler peygamber, Resul, Nebi’dir. Allah’ın elçisi ile Nebi arasında ince bir ayrıntı vardır. Yeni bir kitap ve İslami öğretiler (bir dizi kural) verilen peygamber Resul, kendisine kitap verilmeden önce peygamberin uygulama ve kanunlarına uyan peygamberin adı Nebi idi.
Kısacası, Allah’ın elçisi olarak yasak ve emirlerini bildiren seçkin kişiye peygamber denir. Aksine peygamber tercihle elde edilen bir görev değil, aksine Allah’ın lütuf ve nimetlerle önceden belirlediği bir vazifedir. Çalışarak veya pek çok şey yaparak Allah’ın dostu olabilirsiniz ama peygamber olamazsınız. Allah teâlâ, insanları hiçbir zaman gözetimsiz bırakmamış, peygamberleriyle birlikte onları hakikate ve rahmete çağırmıştır. Allah teâlâ, her ümmete bir peygamber göndermiş ve onlara kendi uyarısını vermiştir. Bu nedenle, bir mesajda, emir yasağını ve kötülüğün cezalarını aktarmazsa kimseyi cezalandırmayacağını söyledi. Bir ayette peygamberin bir uyarı ve müjde olarak gönderildiği söylenir. Peygamberler görünüşte bizim gibi insanlardır, ancak manevi ve özellikle Allah tarafından muhteşem özelliklere sahiptirler.
Kuran’da İsa’nın üstün nitelikleri ölüleri diriltmekte ve Kuran’da İsa’nın Meryem’in oğlu denilmekte, bu da İsraillileri saptırmaktadır. Onu da Allah’a atfetmektedirler. Ancak ölüleri dirilten İsa, Allah teâlânın izniyle bir olay olmuştur, kara bulutların yol açtığı yağmur gibi ölülerin dirilişine de Allah sebep olmuştur. Tüm peygamberlerin bazı özellikleri vardır, değişmeyeceklerdir.
Peygamberlerin Nitelikleri
- Doğruluk ve ondan ayrılmamak
- Güvenilirliği sağlamak
- Günahtan korunmuş ve günahsız
- Peygamber çok zekidir.
- Tebliğ, peygamberleri Allah’ın elçisi olmaları konusunda uyardı ve halka yasağını ilan etti.
Peygamberlerin Görevleri
Peygamberler dini inançlarını nasıl yaydı? Peygamber, dünyadaki herkese ilk vahyi aldıktan sonra Tanrı’nın yolunu izlemesini söylemekle yükümlüdür. Bu nedenle Allah’ın varlığını ve birliğini kabul ederler ve kendilerinin de Allah’ın elçisi olduklarını söylerler.
Vahye göre, çevrelerindeki güvenilir insanları, sonra da içinde yaşadıkları tüm topluma kendilerini peygamberleri ilan ettiler. Dinlerini açıkladılar ve Allah’ın emir ve yasaklarını ilan ettiler. Onlara katılarak cehennem ateşinden korunabileceklerini ilan ettiler.
Peygamber dini yayarken güzel bir iş çıkardı. Eğer kimseyi zorlamazlar ve başlarını belaya sokmazlarsa, kalplerine gerçekten inanırlarsa, inananlara eklenirlerdi. Kimseye din değiştirmesi için baskı uygulamazlar. Dinin zorlaması yoktur. Bu nedenle herkes istediğini yapmakta özgürdür.
Peygamberin dindeki rolü nedir? Her peygamberin din ile ilgili belirli görev ve yükümlülükleri vardır. Bu görevler, insanlara dini anlatmak, insanlara vahyi iletmek, örnek olmak ve suçtan kaçınarak Allah’a ibadet etmektir.
Tebliğ sorumluluğu: Odak noktası, alınan vahyi değiştirmeden doğrudan insanlara iletmektir. Peygamber, insan ile Allah arasında elçi konumundadır. Bu nedenle, yazdıkları kutsal kitapların doğruluğundan ve Tanrı’nın yasaklarını ve doğru emirlerini anlamalarından sorumludurlar.