Remli Şafii hazretleri, fıkıh bilimiyle ilgilenen evliya büyükleri içerisinde yer alıyor. Remli Şafii hazretleri, Ahmed bin Hüseyn bin Hasen bin Ali bin Yusuf bin Ali bin Raslan el-Makdisi er-Remli adıyla bilinmektedir… Aynı zamanda Remli Şafii’nin lakabıysa Şihabüddin olarak adlandırılmıştır… Künyesiyse, Ebü’l-Abbas’dır…
Remli Şafii’nin Hayatı Ve Ahlakı
Remli Şafii’nin hayatı, 773’te Filistin’e bağlı Remle adlı köyde doğmasıyla başladı. 844 yılında da Kudüs’te Hakkın rahmetine kavuştu… Remli Şafii’nin cenazesi, Ebu Abdullah el-Kuraşi’nin yanı başına gömülmüştür.
Remli Şafi’nin ahlakı, o dönemde yaşayan kişiye örnek teşkil etmiştir. Devamlı içinde bitmeyen bir Allah aşkı, sevgisi ve korkusu vardı. İbadetlerini hiç aksatmazdı. Gündüzleri oruç tutarken, geceleri de vaktini ibadetle geçirirdi. Az uykuyla gününü geçirerek, zamanını hep Allah yolunda geçirirdi… Dünyaya ait her kavramı reddederek, sadece kendini ahirete hazırlamıştır.
Remli Şafii’nin İlim Hayatı
Remli Şafii’nin ilim hayatı, 10 yaşında Kur’an-ı Kerim-i ezberlemesiyle başladı. Özellikle İbn-ül-Haim’e ve El-Kalkaşendi’ye ait el-Havi isimli eseri okumasıyla başlamıştır. Sonra ki dönemlerde de, bir medresede ders vermiştir. Bu görevi bıraktıktan sonra da, kendini tasavvuf çalışmalarına verdi. Belirli bir süre kimseyle iletişim kurmadı… Halvet halinden çıkınca da, çok fazla alimden hadisler dinledi. Hatta tasavvuf alimlerinin de sohbetlerine katıldı.
Usul-i fıkıh, Arabi ve fıkıh tarzı ilimlerde de çok iyi ilerledi. Remli Şafii hazretleri çok fazla ibadete önem veriyordu. Kesinlikle ibadetlerini kaçırmazdı. Etrafındakileri de hep bu konuda uyarırdı. O kadar büyük zat olan Remli Şafii hakkında hatta şöyle bir söylenti vardır: Eğer Remli Şafii ve Ebu Abdullah el-Kuraşi’nin mezarı arasında kişi çok istediği bir iş için dua ederse, Allah’ta o kişinin duasını mutlaka kabul ettiği gibi birdüşünce mevcutmuş… Tabi ki bu duruma kesinlikle doğru diyemeyiz, ancak Allah dostlarını aracılık ederek Haktan istemek dileğin gerçekleşmesi adına çok büyük adım olur.
Remli Şafii’nin Önem Arz Eden Eserleri
Remli Şafii’nin önem arz eden eserleri şunlardır: Şerhu Milhat-il-irab, Safvet-üz-zebed, Şerhu minhac-il-vüsul ilâ ilm-il-usul li-Beydavi, Nazm-ül-kıraat-is-selas ez-zaide ales-seb, İrab-ül-Elfiye, Tabakat-üş-Şafiiyye, Muhtasar-ül-Minhac, Muhtasaru hayat-il-hayevan, Muhtasar-ur-Ravda’dır…