Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?

sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç tutmak her Müslümanın yükümlülüğüdür. Oruç tutmaya başladığımızda bazı bozan durumlar olur. Sakız çiğnemek bazı durumlarda orucu bozarken, bazı durumlarda orucu bozmaz. Öyle ki, sakız ilk etapta lezzetli bir yiyecektir. Bazı alimler, iyice yenen sakızın orucu bozmadığını söylüyor. Ayrıca sakızlar, içindeki özlerini çıkarmadan orucu bozmazlar. Özü yok etmese bile, ramazan orucunu bozmasa da mekruh durumuna düşürür. Bu nedenle özünü almış olsak bile orucu sakata atmamalıyız, bu sebeple de sakız çiğnemekten kesinlikle kaçınmalıyız ve kendi orucumuzu yeterli bir şekilde elde etmek için tedbirli olmalıyız.  Oruç, kişinin kendi ibadetidir. Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?

Orucu Bozmayan Sakızlar

Bazı sakızlar orucu bozabilir iken bazıları ise orucu bozmaz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, öncelikle şunu hatırlatalım ki, ne tür bir sakız olursa olsun, orucu bozmasa da bir mekruhtur. Sakız bazı durumlarda çabuk ayrışmaz. Öncelikle bu diş etlerinin iyi bir şekilde çıkarılması gerekir. Yani midemize sakızla tatlılığı aktarmamalıyız. Sakız, daha önce çiğnenmiş, özünden çıkarılan beyaz bir sakız olmalı ve bu sakız ağızda eriyen ve dağılan bir sakız olmamalıdır. Bu şartları sağlayan sakız, orucu sakatlamaz, ancak mekruhtur. Bu koşulları karşılamayan sakız şekerliyken, öz içermeyen sakız hızla ayrışabilir. Bu nedenle, bizim için risk almaktan kaçınmak için her iki durumda da sakız çiğnemekten kaçınmak en iyisidir. Mekruh olduğu için oruçtan aldığımız mükafatı azaltabilir. Bu nedenle sakız gibi yiyeceklerle sevapları düşürmeye değmez. İbadetlerimizi bize emredildiği şekilde yapmalıyız.

Oruçlu İken Sakız Çiğnemek Mekruh mu?

Yüce Allah “Allah’ın sınırına yaklaşmayın” dediğine göre, bu sınıra yakın bir şey yapmamalıyız. Sakız çiğnemek bu sınıra yakın olduğu için mekruh bir davranıştır. Aynı zamanda oruç tutarken her türlü yeme ve içmeden, cinsel ilişkiye neden olabilecek ve orucu etkisiz hale getirebilecek her şeyden uzak durmamız gerekmektedir.  Oruçluyken sakız çiğnemek, sakızın bir kısmının boğazımıza kaymasına neden olabilir, bu yüzden sınıra yakınız. Orucu sakata sürüklemese bile sakızdan uzak kalmalıyız.

Orucu Bozan Durumlar

Oruç tutmanın temel unsuru, yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmak ve onları ruhlarından mahrum etmektir. Dolayısıyla oruç tutulurken yapılan bu gibi davranışlar orucun geçersiz olduğu anlamına gelecektir. Orucun bozulması tüm yenilebilir şeyleri içerir. Sigara, uyuşturucu gibi maddeler ve bağımlılık için kullanılan tüm maddeler kabul olunmayan oruç bağlamında kabul edilir. Sebep ne olursa olsun ağızdan alınan ilaçlar aynı kurallara tabidir.

  • Unutarak yemek yemek: Unutarak yemek orucu etkilemez. Oruç tuttuğu anı hatırladığı zaman yemeye devam ederse oruç bozulur.
  • Orucunu unutmuş bir kimseye şunu hatırlatmak gerekir mi: Orucunu ve yemeyi unutan, yaşlı, hasta, güçsüz ve oruç tutmaya gücü olmayan bir kimseye, oruçlu iken başkalarına hatırlatmaması gerekir. Bunun haricindekilere hatırlatılmalıdır.
  • Oruçlu iken eşler arası ilişkiye ne gibi kısıtlamalar getirilmelidir: Eşi dahi Ramazan ayında oruç tutsa, cinsel ilişki nedeniyle oruç bozulur ve kefaret gerektirir. Oruçları, öpmekle, kucaklamakla bozulmaya uğramayacaktır.
  • Ağız kokusunu önlemek için oral sprey veya sakız kullanma: Burun ve ağız yoluyla vücuda giren ve mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu nedenle ağız kokusunu önlemek ve diş ağrısını hafifletmek için sprey veya herhangi bir ilaç yutulup mideye ulaşırsa hızla bozulur, yutulmazsa bozulmaz. Bu tür bir sakızı çiğnemek hızlı bir şekilde ayrışır, çünkü içine ne kadar dikkatli olursanız olun, sakızda tükürükte çözünmüş maddeler bulunduğundan onu yutmaktan kaçınmak zor bir eylemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir